Ekonomi Kentsel dönüşüm kanunla hız kazanacak! İnşaatlarda fahiş fiyata yasal önlem

Kentsel dönüşüm kanunla hız kazanacak! İnşaatlarda fahiş fiyata yasal önlem

02.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul ve Marmara’da gerçekleştirilecek dönüşümün yasanın yürürlüğe girmesiyle hızlanacağını söyleyen Bakan Özhaseki, maliyetlerdeki fahiş artışa karşı gerekirse düzenleme yapılacağını kaydetti.

Kentsel dönüşüm kanunla hız kazanacak İnşaatlarda fahiş fiyata yasal önlem

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Yasa yürürlüğe girer girmez İstanbul ve Marmara’nın dönüşümünü bir an evvel hızlandıracağız” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Özhaseki, Beştepe’de önceki gün gerçekleşen Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Kentsel dönüşüm yasasının önümüzdeki günlerde Meclis’ten büyük bir destek alarak yasalaşacağını düşündüğünü ifade eden Özhaseki, “Yasa yürürlüğe girer girmez İstanbul ve Marmara’nın dönüşümünü bir an evvel hızlandıracağız” dedi.

Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın kurulduğunu hatırlatarak, “Çalışmalarımız sürüyor, yönetmeliklerini hazırlayıp yayınlayacağız. Kentsel Dönüşüm Başkanlığımız eliyle de ülke genelindeki dönüşüm sürecini hızlandırmış olacağız. Bilim insanları ‘Deprem öncesindeki hazırlık için yapılan 1 birim harcama, deprem sonrasında 7 misline çıkıyor’ diyor. Sağlıksız yapı stokunu yenilemekte kararlıyız” dedi.

Haberin Devamı

Konutlar dağıtılıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen şehirlerde evlerin teslim zamanına ilişkin de konuşan Özhaseki, şunları kaydetti:

“6 Şubat depremlerinden zarar gören şehirlerimizde 200 bin konutumuzun inşası hızla devam ediyor. 50 bin konut ve köy evimizin inşaatını bitirmek üzereyiz. Aralık ayında biten konutlarımızı hak sahiplerine teslim edeceğiz.”

Özhaseki, deprem bölgesinde faaliyet gösteren beton firmalarıyla bir toplantı gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Gerçek maliyeti 1300 lira olan bir mikap betona, ‘nakliye fiyatları arttı, ekipman bulamıyoruz, agrega bulamıyoruz, işçi ve usta bulamıyoruz’ gibi bahanelerle 3 bin liraya kadar bedel isteniyor. Biz bunun fahiş fiyat artışı olduğunu ve kabul edilemez olduğunu, piyasa gerçekleriyle uyuşmadığını ifade ettik. Gerekirse kanuni düzenleme ile bu fırsatçılığın önüne geçeceğimizi belirttik” diye konuştu.