Ekonomi Kentsel dönüşümde 4 soru 4 cevap! Detaylar netleşiyor

Kentsel dönüşümde 4 soru 4 cevap! Detaylar netleşiyor

24.02.2024 - 11:29 | Son Güncellenme:

İstanbul’un dönüşüm süreci için yeni destekler açıklandı. Evini dönüştürmek isteyene hibe ve kredi desteği verilecek. Peki başvurular nasıl yapılıyor, faiz oranı ne olacak? Krediler zamanında ödenmezse ne olur? İşte detaylar...

Kentsel dönüşümde 4 soru 4 cevap Detaylar netleşiyor

Milliyet.com.tr/ÖZEL Konuyla ilgili merak edilenleri Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, milliyet.com.tr’ye anlattı. Özelmacıklı’nın açıklamaları şu şekilde: “Kentsel dönüşüm uygulamalarında hibe, kredi ve tahliye destekleri belli oldu. Bu kapsamda Yarısı Bizden kampanyasında İstanbul’da yapılacak yeni konutlar için 1.5 milyon TL’lik destekten bahsedebiliyoruz.

Haberin Devamı

1.5 milyon TL nasıl ayrılacak? Hak sahiplerine 700 bin TL hibe, 700 bin TL kredi verilecek. Bağımsız bölümlerde oturan malik ya da kiracılara 100 bin TL tahliye desteği verilecek. Toplamda bağımsız bölüm başına 1.5 milyon TL’lik destekten bahsediyoruz. Taşınmazın tahliye desteği ve hibe ile 800 bin TL’si hibe kapsamında, 700 bin TL’si kredi kapsamında olacak.

KREDİDE GERİ ÖDEME NE ZAMAN YAPILACAK?

Destekte özellikle kredilerin çeşitli ödeme kolaylıkları olacak. Ödeme kolaylıklarına baktığımızda kredi kullanımlarında 24 aylık geri ödemesiz dönem var. 24 aylık süre ruhsat tarihinden itibaren 24 ay olarak başlayacak. Geri ödemelerle alakalı 24 aylık süreden sonraki ilk 12 ay faizsiz olacak.

FAİZ ORANI NE OLACAK? TÜFE DETAYINA DİKKAT

Haberin Devamı

Sonraki 120 ayda ise tüketici fiyat endeksinin yarısı oranında borçlar güncellenerek geri ödenmesi planlanıyor. Kredi borcu her güncelleme döneminde değişmiş olacak.

‘14 BİN BİNADA ANLAŞMA SAĞLANDI’

Kentsel dönüşüm desteği ile alakalı kısımda Yarısı Bizden kampanyasına başvuran 1 milyon 255 bin vatandaş olmuştu. İstanbul’da yaklaşık 350-400 bin konutun yenilenme hedefi var. Şu an için yeni bir başvuru gözükmüyor. Mevcut başvurular içerisinde mutabakatı daha fazla olan yerlerden başlayacak bir dönüşüm süreci olacaktır. Yaklaşık 72 bin bağımsız bölüme tekabül eden 14 bin binada yüzde 100 mutabakat vardı. Önceliğin bunlardan ilerlemesini bekliyoruz.

TAŞINMA DESTEĞİ NE ZAMAN VERİLECEK?

100 bin TL taşınma desteği var. Ama bu destek aslında taşınma kapsamında taşınmazın biraz daha tahliyesine ilişkin bir destektir. Tahliye desteğinde malik oturuyorsa malike, kiracı oturuyorsa kiracıya verilecek. Bağımsız bölüm başına bir kereye mahsus ve karşılıksız olarak sağlanacak.

Kiracıların taşınmazı tahliye etmemesi nedeniyle kentsel dönüşümde yaşanan zorluklar çerçevesinde süreci hızlandırma adına önemli bir destek diye düşünebiliriz. Destek ne zaman verilecek? Yapının riskli ilan edilmesi lazım, yapı için yıkım kararının çizilmesi lazım ve Yarısı Bizden kampanyasına dahil olduğunun netleşmesi lazım. Bu destek taşınmadan önce yani bina yıkılmadan önce verilebilir. Taşınma kapsamının Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı tarafından onaylanması lazım.

Haberin Devamı

VATANDAŞ KREDİYİ ÖDEYEMEZSE NE OLACAK?

Kredi verilirken hak sahiplerinin kredi ve gelir puanına bakılmıyor. Kredi tutarının 2 katına kadar tutarda ipotek tesis edilecek. Kişiler borcunu ödeyemezse taşınmaz satışa çıkarılacak ve devlet yeni yapılan binada bu hakkı alacak. Aslında süreci zarara uğratmayacak şekilde netleştirmiş olacak. Ödemeler doğrudan vatandaşlara değil yüklenicilerin banka hesaplarına inşaatın tamamlanma durumuna göre ödenecek.

‘3 TAKSİT HALİNDE ÖDENECEK’

Su basma seviyesi, taşıyıcı sisteminin bitimi ve inşaatın bitimi olarak 3 taksit olarak hak sahipleri adına kurum tarafından yani Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından müteahhitlere ödenecek ve süreç bu şekilde ilerleyecek.”