Ekonomi Konut Kredisi Nedir, Nasıl Alınır? Konut Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Konut Kredisi Nedir, Nasıl Alınır? Konut Kredisi Nasıl Hesaplanır?

29.11.2021 - 18:06 | Son Güncellenme:

Konut kredisi satın alınmak istenen evin teminat altına alınarak kamu veya özel bankalar tarafından verilen bir kredi türüdür. Ev almaya gücü yetemeyen kişilerin bütçesine uygun konut kredisi ürünleri bulunur. Özel veya kamu bankaları tarafından sağlanan bu finansal destek sayesinde belirli bir süre karşılığında kira öder gibi ev sahibi olma imkanı vardır. Taksitle ve uzun vadede ödeme kolaylığı sağlayan bankaların faiz oranları değişiklik gösteriyor. Konut kredisi nedir, nasıl alınır? Konut kredisi hesaplama ile ilgili detaylı bilgilere içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Konut Kredisi Nedir, Nasıl Alınır Konut Kredisi Nasıl Hesaplanır

Ev sahibi olmak isteyen ancak bütçesi yetmeyen kişiler için bankaların konut kredisi ürünleri bulunur. Uzun vadede kira öder gibi ev sahibi olma imkanı sağlar. Tüketiciler satın almak istedikleri evi belirledikten sonra kredi çekecekleri bankaya başvururlar.

Haberin Devamı

Konut Kredisi Nedir?

Konut kredisi satın alınmak için kullandırılan bir kredi türüdür. Ev teminat altına alınarak kredi kullandırılır. Ödeme planı, kişinin ödeme gücüne ve bütçesine göre düzenlenir. Kira öder gibi ev sahibi olunmasına olanak sağlar. Bankalar tarafından sağlanan bu finansal destek sayesinde bütçesi yetmeyen kişiler aylık belirli dönemlerde ödemelerini bankaya gerçekleştirirler. Faiz nedeniyle kredi çekerken alınan miktardan fazlasını bankalara geri ödemek gerekir. 

Konut Kredisi Nasıl Alınır?

Konut kredisi kullanmak için bankaların belirlediği bazı şartlar bulunur. Bunlar şu şekildedir;

  • Başvuru Formu,
  • Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport fotokopisi,
  • Çalışma durumunuza göre gelir belgesi,
  • Serbest Meslek Mensupları için, bağlı oldukları meslek kuruluşundan alınan üyelik belgesi fotokopisi,
  • Tüzel kişiliklerin ortağı olan kişilerden ortağı olduğunuz şirkete ait ana sözleşmenin yayımlandığı ticaret sicil gazetesi/gazeteleri fotokopisi,
  • Satın alınmak istenen konutun tapu belgesi fotokopisi,
  • Şubece talep edilebilecek diğer belgeler
  • Kredi başvurusu yapılan evin iskanının olması.
  • İnşası tamamlanmamış ev için konut kredisine başvuruluyorsa kat irtifakı sunulmalı.
  • Pek çok banka, en az yüzde 80’i tamamlanmış projeler için kredi veriyor. Konut projesinin anlaşmalı olduğu banka varsa konutun yüzde 80’i tamamlanmadan kredi çekme imkanı sağlanıyor.

Konut Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Her bankanın faiz oranı değişiklik gösterir. Konut kredisi faiz oranları, Merkez Bankası (MB) kararlarına göre belirlenmektedir. Merkez Bankası kararlarına göre bankalar da kendi faiz oranlarını belirlerler. Bankalar, MB’nın açıkladığı alt ve üst (faiz oranı) sınırlara göre faiz oranlarını belirlerken serbesttirler. Kredi hesaplaması ve aylık ödeme planı bu kriterlere göre yapılır. Örneğin;

Haberin Devamı

500.000 TL ve 120 ay (10 yıl)  vade ve faiz oranı yüzde 1,20 için kredi hesaplaması yapılırsa aylık taksit 7.884 TL, toplam geri ödeme 949.519 TL olur.

400.000 TL ve 180 ay  (15 yıl) vade ve faiz oranı yüzde 1,69 için kredi hesaplaması yapılırsa aylık taksit 7.108 TL, toplam geri ödeme 1.282.633 TL olur.

Konut Kredisi Faiz Oranları Nasıl Öğrenilir?

Yukarıdaki kredi hesaplama oranları ve faizi örnek olarak verilmiştir. Her bankanın kredi faizi farklıdır. Kredi faiz oranları Merkez Bankasının alt ve üst faiz oranı sınırlarına göre belirlenir. Bankalar bu oranlar doğrulusunda faiz oranlarını belirleyebilir. Güncel faiz oranları hakkında bankaların resmi web sitelerinden, mobil uygulamalarından ve çağrı merkezlerinden bilgi alınabilir.

Bunların dışında çoğu özel ve kamu bankasının kendilerine ait kredi hesaplama sayfaları bulunur. Bu hizmet sayesinde tüketiciler kredi miktarı ve vade bilgilerini girerek kredi hesaplama işlemlerini kolayca yapabilirler.