Ekonomi Köprüde iki yönden de ücret alınacak

Köprüde iki yönden de ücret alınacak

02.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni yılla birlikte çeşitli mal ve hizmetlerin fiyatları artırıldı. Boğaz köprülerinden geçişlerde de ücret uygulaması iki yöne çıkarıldı.

Köprüde iki yönden de ücret alınacak

ANKARA Milliyet - Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) 1 Ocak 2022’den itibaren geçerli olacak otoyol, Boğaz Köprüleri ve Avrasya Tüneli geçiş ücretlerini açıkladı. Buna göre, Boğaz köprülerinin geçiş ücretlerine zammın yanı sıra çift yönlü tarife uygulaması getirildi. Anadolu Yakası’na geçişte otomobiller için alınan 13,25 liralık ücret tek yön 8,25 lira olarak belirlendi. Bundan böyle Avrupa Yakası’na geçiş için de ücret alınacak. Avrasya Tüneli geçiş ücreti de otomobiller için 46 liradan 53 liraya yükseltildi.

Haberin Devamı

KGM’nin yazılı açıklamasında, yapılan düzenlemede bakım-işletme maliyetlerindeki artışlar ile işçilik ve malzeme fiyatlarındaki artışların göz önüne alındığı belirtildi. 1 Ocak saat 00.00’dan geçerli olmak üzere uygulanacak ücret tarifelerine ilişkin detaylara da yer verilen açıklamada, “15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinde uygulanan tek yönlü ücretlendirme, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren köprü geçiş ücretleri iki eşit parçaya bölünerek iki yönlü olarak değiştirilmiştir. Boğaz Köprülerinde tek yön otomobil geçiş ücreti 8,25 TL olarak belirlenmiştir. Avrasya Tüneli’nde ise otomobil geçiş ücreti 05.00-24.00 saatleri arasında tek yönde 53 TL, 00.00-05.00 saatleri arasında yüzde 50 indirimli olarak 26,50 TL olarak belirlenmiştir” denildi.

Haberin Devamı

Doğal gaz fiyatı yükseltildi

Doğal gazda ocak ayı için mesken tarifesine yüzde 25, sanayi aboneleri için geçerli tarifeye yüzde 50 ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 15 zam yapıldı. Buna göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine ocakta uygulayacağı satış fiyatı bin metreküp doğal gaz için 1860 lira oldu.

Ocakta yıllık tüketimi 300 bin metreküpün üzerinde olan sanayi abonelerinin tarifesinde bin metreküp gazın fiyatı 6 bin 300 liraya, elektrik üretim amaçlı tarifede de yüzde 15 artışla 5 bin 520 liraya çıktı.

Ocak ayına ilişkin tarife tablosunu internet sitesinden yayımlayan Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’den (BOTAŞ) konuya ilişkin yapılan açıklamada ise şunlar keydedildi:

“2021 yılı başından itibaren dünya ve Avrupa enerji piyasalarındaki tüketicilerin piyasalarda yaşanmakta olan olağandışı ve olağanüstü dalgalanmalara bağlı olarak fahiş enerji fiyatlarına maruz kaldıkları kamuoyu tarafından da yakinen bilinmekte olup, bütün dünyada yaşanan yüksek enerji fiyatları bugüne kadar tüketicilerimize aynı oranda yansıtılmamıştır. 1 Ocak 222 tarihi itibari ile tüketicilerimizi imkanlar çerçevesinde asgari düzeyde etkileyecek şekilde doğal gaz satış fiyatlarında bir düzenleme yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır.”

Haberin Devamı

Köprüde iki yönden de ücret alınacak

Elektrik tarifeleri yürürlüğe girdi

2022 için belirlenen elektrik tarifeleri, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kademeli hale getirilen elektrik tüketim tarifelerinde aylık 150 kilovatsaatin altındaki tarifelere yaklaşık yüzde 50, bu miktarın üzerindeki tarifelere ise yüzde 125 zam geldi. Buna göre, 1 Ocak tarihinden geçerli olmak üzere mesken aboneleri için nihai fiyat, aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarlarında kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, 150 kilovatsaat üzerinde ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş olarak uygulanacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) yapılan açıklamada, kademeli tarife uygulamasına geçildiği ve 2022 yılı için elektrik tarifelerinin belirlendiği belirtilerek, “Kademeli tarifenin hedefi dar gelirli vatandaşlarımızı korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmaktır. Pandemi koşulları sebebi ile ham madde fiyatlarında yaşanan artışlar sonucunda enerji maliyetlerinde de çok büyük artışlar meydana gelmiştir” denildi. Açıklamada, gelinen noktada enerji piyasalarının sürdürülebilirliği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması için zorunlu hale gelen bir düzenleme yapıldığı
aktarıldı.

Haberin Devamı

Akaryakıta zam geldi

Yeni yılda akaryakıt fiyatları yükseldi. Benzinin litre fiyatına dünden itibaren geçerli olmak üzere 61 kuruş, motorinin litre fiyatına 1 lira 29 kuruş ve LPG’nin litre fiyatına 78 kuruş zam geldi.