Ekonomi Kripto varlığa vergi ve sermaye şartı gelecek

Kripto varlığa vergi ve sermaye şartı gelecek

27.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kripto parayı sistem içine alacak yeni çalışma yolda. Hazırlanan taslak çalışma ile belli bir kripto para kazancının üzerinden vergi alınması ve güven vermeyen oluşumların kripto para platformlarına asgari sermaye şartı getirilmesi gündemde.

Kripto varlığa vergi ve sermaye şartı gelecek

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Siber saldırılar, teknik arızalar, ödeme yükümlülüklerinin gerçekleştirilmemesi gibi müşteri mağduriyetlerinden kripto platformlarının sorumlu tutulmasını öngören düzenlemeyle, platformlar belli oranda kamuya harç ödemesi gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

SPK DENETİMİ 

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalar ve kripto varlık şirketleri arasında yapılan temasların ardından, kripto varlıkların alım satımıyla ilgili çalışma, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda masaya yatırıldı. Edinilen bilgilere göre, önümüzdeki dönemde Meclis’e getirilmesi hedeflenen düzenleme kapsamında, belli bir kripto para kazancının üzerinden vergi alınması gündemde. Kripto varlıkların “Dağıtık defter teknolojisi veya benzeri teknolojiler kullanılarak oluşturulan, dijital ağlar üzerinden dağıtılan ve değer veya hak ifade eden gayrimaddi varlıklar” olarak tanımlandığı yeni yasayla, kripto para platformlarına asgari sermaye şartı getirilecek, kripto para şirketleri SPK denetimine alınacak. 

Haberin Devamı

Kripto üzerinden para aktarımının denetim altına alınmasıyla birlikte, 2021 yılında Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından alındığı “Gri Liste”den çıkması için de önemli bir adım atılmasının beklendiği belirtildi. 

DANIŞMANLARA ÇEKİDÜZEN

Düzenleme ile kripto varlıkların kara para aklama amacıyla kullanılmasının önüne geçilmesi, bu alanda faaliyet gösteren pek çok küçük yapının da sermaye şartıyla elenmesi amaçlanıyor. Siber saldırılar, teknik arızalar, ödeme yükümlülüklerinin gerçekleştirilmemesi gibi müşteri mağduriyetlerinden kripto platformlarının sorumlu tutulmasını öngören yasayla, platformlar belli oranda kamuya harç ödemesi gerçekleştirecek. Kripto transferine ilişkin esaslar SPK tarafından belirlenirken, kriptoda yatırım danışmanlığı yapan çok sayıda danışman için de yetki SPK’da olacak.

ÖDEME YAPILMAZSA TAZMİNAT

Kripto varlık alım satım platformlarının piyasa bozucu faaliyetlerinin tespit edilmesi halinde, SPK harekete geçecek. Kripto platformlarının yöneticileri, personeli ve teknik altyapısı, SPK’nın belirlediği esaslara uymakla mükellef tutulacak. Kripto varlıkların alım satımını yapan platformların reklam ve tanıtım faaliyetlerini de düzenlemesi beklenen yasanın çıkmasının ardından faaliyete geçecek tüm aracı kuruluşlar, SPK izniyle piyasaya girebilecek. Nakit ödeme yükümlülüklerini yerine getiremediği tespit edilen kuruluşlar için zararın tazmini kararı alınabilecek.