Ekonomi Memura ve asgari ücretliye zam! Özel sektörde ücret artışı ne olur?

Memura ve asgari ücretliye zam! Özel sektörde ücret artışı ne olur?

22.06.2023 - 08:25 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını açıklarken asgari ücret 11 bin 402 liraya çıkarıldı. Peki tüm bu veriler ışığında özel sektöre yüzde kaç zam olur? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş tahminini açıkladı.

Memura ve asgari ücretliye zam Özel sektörde ücret artışı ne olur

Milliyet.com.tr/ Asgari ücret yüzde 34'lük bir zamla 11 bin 402 liraya çıkarıldı. En düşük memur maaşı ise 22 bin liraya çıkarılıyor. Peki tüm bu veriler ışığında özel sektöre yüzde kaç zam olur? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş tahminini açıkladı. Kurtuluş milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

“Biz asgari ücreti 11 bin TL civarında bekliyorduk. Yüzde 30 civarında artış öngörüyorduk. Bunun üzerine çıkıldı. Refah payı artışı ile yüzde 34 oranında artış yapıldı. Burada sevindirici haber asgari ücret destek priminin 500 TL’ye çıkarılması işvereni rahatlatacaktır.

Bu artışın asgari ücretli için kötü bir gelişme olarak değerlendirilmesi imkansız. Ancak asgari ücrete yapılan yüksek artışın sektörde kayıt dışılığa yol açacağı ihmal edilmemelidir. Bu hususta gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.

Asgari ücrette ortaya çıkan bu artış diğer ücretlerde bu oranda bir beklentiye yol açıyor. Beklenti üzerinde yapılan artış diğer ücretlere aynı oranda yaşanmadığı için asgari ücretle diğer ücretler arasındaki makas kapanmakta bu çalışma barışı açısından iyi değerlendirilmelidir.

Haberin Devamı

MAAŞLAR HESAPLARA NE ZAMAN GEÇER?

Asgari ücret 1 Temmuz itibarıyla geçerli olacak. Kamuda çalışanlar ayın 15’inde bir sonraki ayın maaşını alırlar. Özel sektörde çalışanlar bir önceki ayın maaşını alırlar. Bu ay çalışanların alacakları eski asgari ücret üzerinden olacaktır. Temmuz ayının maaşını ağustos ayında yeni asgari ücret üzerinden zamlı olarak alacaklardır.

ASGARİ ÜRETİN DOLAR BAZINDA DEĞERİNİ NASIL BULDUNUZ?

Beklentinin ötesinde belirlendi. Yıl başında asgari ücret 455 dolardı. Seçimden sonra 430 dolar seviyelerinin altına gerilemişti. Şu an için beklentilerin çok üstünde bir rakam, kurun nerede duracağı büyük önem arz ediyor. Kur eğer buralarda tutulabilirse sene sonu itibarıyla 30 TL seviyelerini aşmaz ise bu gayet olumlu olarak değerlendirilebilir. Asgari ücrette şu anda yapılan 486 dolarlık artışı olumlu değerlendirebiliriz.

ÖZEL SEKTÖRE ZAM BEKLENTİSİ NE?

Asgari ücrete yapılan zamlar diğer çalışanlara eşit oranda yansıtılmıyor maalesef. Örneğin geçen sene asgari ücrete yüzde 100 zam yapılırken diğer çalışanlarda bu oran yüzde 80-85'lerde kalmıştı. Bu durum ise şöyle bir oran olarak karşımıza çıkıyor. Asgari ücrete yapılan zamma göre diğer çalışanlara 15-20 puan daha düşük yansıtıldığı anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Bu 6 aylık süreçte değerlendirildiğinde asgari ücrete şu anda yapılan yüzde 30’luk zammın diğer çalışanlara yüzde 20-25 bandında gerçekleşeceğini öngörüyoruz.

Bu durum asgari ücretle diğer çalışanların arasındaki makasın daralması anlamına geliyor.”