Ekonomi Memura yeni yılda yüzde 49 zam var! İşçi ve Bağ-Kur emeklileri gözünü Meclis’e çevirdi

Memura yeni yılda yüzde 49 zam var! İşçi ve Bağ-Kur emeklileri gözünü Meclis’e çevirdi

04.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Aralık ayı enflasyonunun da açıklanmasıyla memur ve memur emeklileri için toplu sözleşme farkıyla yüzde 49’luk zam oranı ortaya çıkarken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkı ise yüzde 37.57 seviyesinde oldu.

Memura yeni yılda yüzde 49 zam var İşçi ve Bağ-Kur emeklileri gözünü Meclis’e çevirdi

Mithat Yurdakul  ANKARA - Milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği enflasyon verileri belli oldu. Tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim, aylık yüzde 2.93 olurken, yıllık enflasyon yüzde 64.77, son 6 aylık enflasyon ise yüzde 37.57 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Açıklanan verilerle, memur ve memur emeklileri için toplu sözleşme farkıyla birlikte yüzde 49’luk zam oluşurken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkı yüzde 37.57 oldu. Emekli işçi ve esnafa ek zam ile ilgili önümüzdeki dönem çalışma beklenirken, Bağ-Kur emekli aylıklarının yükseltilmesi için yüzdelik dilim düzenlemesi ve en düşük aylığın artırılması gibi seçenekler masada.

TÜİK, Aralık 2023 dönemine ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre; tüketici fiyat endeksi (TÜFE), aralıkta yıllık yüzde 64.77, aylık yüzde 2.93 arttı. Yurtiçi üretici fiyat endeksi de aralık ayında yıllık yüzde 44.22, aylık yüzde 1.14 artış gösterdi. Aralık ayında en fazla fiyat artışı yüzde 27.38 ile sebzede görülürken, en çok zamlanan diğer ürünler arasında yüzde 10.93 ile yumurta, yüzde 7.94 ile buzdolabı ve yüzde 6.44 ile yağ yer aldı.

Haberin Devamı

Memura yeni yılda yüzde 49 zam var İşçi ve Bağ-Kur emeklileri gözünü Meclis’e çevirdi

Seyyanen zam devam

TÜİK açıklamasına göre, memur ve emeklilerin merakla beklediği 6 aylık enflasyon oranı yüzde 37.57 oldu. Bu orana göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 37.57’lik zam oranı ortaya çıktı. Memur ve memur emeklileri ise yüzde 31.5 enflasyon farkına hak kazanırken, bu kesimin zammı, ocakta alacakları yüzde 15’lik toplu sözleşme zammıyla, kümülatif olarak yüzde 49 olacak. Bu oranlarla, en düşük memur maaşı 32 bin 960 lira, en düşük emekli memur maaşı 14 bin 740 lira oldu. Memurlara geçen yıl verilen 8 bin 77 TL’lik seyyanen zam da kendi içinde yüzde 49 zamlanarak ödenmeye devam edecek. Buna göre memurlar, maaşlarının içinde kesintilerden sonra yaklaşık 12 bin lira seyyanen zam almaya devam edecek.

Memura yeni yılda yüzde 49 zam var İşçi ve Bağ-Kur emeklileri gözünü Meclis’e çevirdi

Şimşek: Hedefi tutturuyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon verilerine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Uyguladığımız programın gerçekçi ve tutarlı hedefleri sayesinde öngörülebilirliği artırdık. 2023 yıl sonu gerçekleşmeleri programımız ile uyumlu seyrediyor ve revize hedeflerimizi tutturuyoruz. Aylık enflasyonda devam eden düşüş ile yılsonu enflasyon yüzde 64.8 gerçekleşti. Yıllıklandırılmış çekirdek göstergeler 2024 hedefimiz ile uyumlu seyrine devam ediyor. Büyüme ve cari açığın hedeflerimiz ile uyumlu olacağını öngörüyoruz. 2023 yılı bütçe açığı ise hedefimizin oldukça altında gerçekleşecektir” dedi.

Haberin Devamı

Memura yeni yılda yüzde 49 zam var İşçi ve Bağ-Kur emeklileri gözünü Meclis’e çevirdi

İşçi ve esnaf emeklisi ek zammı TBMM açılınca

Dün açıklanan verilerle, emeklilerin zam oranları arasında farklılık ortaya çıktı. 6 aylık enflasyon oranlarına göre memur emeklilerinin zammı yüzde 49, Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin zammı ise yüzde 37.57 oldu. Edinilen bilgiye göre, önümüzdeki günlerde işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları için de çalışma yapılacak. Konuyla ilgili bir kanun teklifi hazırlanması ve şu anda tatilde olan TBMM’nin açılışından sonra hızla yasalaşması bekleniyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarının yükseltilmesi için yüzdelik dilim düzenlemesi ve en düşük aylığın artırılması gibi seçeneklerin masada olduğu öğrenildi. Burada yapılacak artışın da ocak ayı içinde yatırılacak emekli aylıklarına yansıtılması öngörülüyor.

Memura yeni yılda yüzde 49 zam var İşçi ve Bağ-Kur emeklileri gözünü Meclis’e çevirdi

‘Bedelli’ye zam

Memurların zam oranlarının belli olmasıyla, bedelli askerlik için yeni yılda ödenecek ücret de ortaya çıktı. Buna göre, bedelli askerlik ücreti 122 bin 351 liradan 182 bin 608 TL’ye çıktı. TÜİK’in verilerine göre, ocak ayı itibarıyla işyeri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 53.86 oldu. Konut kiralarında yüzde 25’lik tavan zam uygulaması ise 2 Temmuz 2024’e kadar sürecek.

Haberin Devamı

‘Enflasyonda düşüş sürecek’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Enflasyonla mücadelede uyguladığımız para ve maliye politikaları sayesinde aylık bazda enflasyondaki düşüşün, temmuz ayından bu yana devam ettiği görülmektedir” dedi.

TÜİK tarafından açıklanan Aralık 2023 dönemi enflasyon rakamlarını sosyal medya hesabından değerlendiren Yılmaz, “Enflasyonla mücadelenin karalılıkla devam etmesi sayesinde Orta Vadeli Program’daki yıl sonu öngörümüzün de altında kalmayı başarmış bulunuyoruz. Enflasyonla mücadelede uyguladığımız para ve maliye politikaları sayesinde aylık bazda enflasyondaki düşüşün, temmuz ayından bu yana devam ettiği görülmektedir. Yıllık bazda yurt içi üretici enflasyonu TÜFE’nin oldukça altında yatay bir seyir izlemektedir. 2024 yılı ortalarında yıllık bazda belirgin düşüş beklediğimiz enflasyon ile tüm araçları kullanarak kararlı mücadelemiz devam edecektir” dedi.