Ekonomi Merkez Bankası'ndan asgari ücret vurgusu! Ek zam gelecek mi? Ekonomist Muhammet Bayram kritik soruyu cevapladı

Merkez Bankası'ndan asgari ücret vurgusu! Ek zam gelecek mi? Ekonomist Muhammet Bayram kritik soruyu cevapladı

08.04.2024 - 09:53 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası, 2023 enflasyon hedefinden sapıldığı için yasa gereği hükümete açık mektup gönderdi. Metinde asgari ücrete ilişkin tek zam vurgusu da vardı. Peki asgari ücrete yıl ortasında zam gelecek mi, gelmeyecek mi? Ekonomist Muhammet Bayram merak edilenleri cevapladı.

Merkez Bankasından asgari ücret vurgusu Ek zam gelecek mi Ekonomist Muhammet Bayram kritik soruyu cevapladı

Merkez Bankası, 2023 enflasyon hedefinden sapıldığı için yasa gereği hükümete açık mektup gönderdi. Sapmanın nedenleri ve hedefe ulaşabilmek için yapılması gerekenlerin anlatıldığı metinde asgari ücrete ilişkin de mesaj vardı. Enflasyon düşene kadar sıkı para politikasının süreceğine ilişkin vurgu dikkat çekti.

Haberin Devamı

"ASGARİ ÜCRETTE TEK ZAM KRİTİK"

Metinde asgari ücrete ilişkin tek zam vurgusu da vardı. Peki asgari ücrete yıl ortasında zam gelecek mi, gelmeyecek mi? Ekonomist Muhammet Bayram merak edilenleri cevapladı.

Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Malesef sanayi sektörümüz özel sektör artışları doğrudan asgari ücrete yansıtıyor. Özellikle tekstil sektörü şu an yurt dışına bir miktar kaymış durumda. Aslında asgari ücretin artışından dolayı yurt dışına kayma yok. Oradaki serbest ticaret anlaşmaları gümrük anlaşmaları daha esnek olduğu için aslında Türkiye'deki tekstilciler yurt dışına çıkıyor.

Enflasyondaki artışı asgari ücrete bağlamamak lazım. Ama burada Merkez Bankası'nın hedeflerinden birisi enflasyonu kalıcı halde düşürmek olduğu için asgari ücreteki bir kismi artışın da enflasyonu tetikleyeceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

"BİR MİKTAR ARTIŞ YAPILMASI ENFLASYON HEDEFLERİNE UYGUN OLABİLİR"

Buradaki ilk üç aydaki enflasyon yüzde 15 oldu. İlk 6 aylık enflasyonunda yüzde 25'ler seviyelerine gelmesini bekliyoruz. Eğer sene sonu enflasyonu yüzde 40 olursa. Vatandaşın yılbaşında aldığı zam sene sonunda enflasyona yenik düşmüş olacak.

Sene başında ne kadarlık bir artış yapılması gerekiyorki vatandaşların bu enflasyon karşısında alım gücü artırılsın. Alım gücü erozyonu ortadan kalksın. O nedenle enflasyon oranı kadar değilde. Belli bir miktar kadar artış yapılması enflasyon hedeflerine uygun olabilir. Aynı şekilde vatandaşta enflasyon karşısında ezilmemiş olur.

Tabi burada devletimizin yoğun enflasyon seyredilen bölgelerde lokanta sektörü, otel sektörü, haberleşme sektörü. Bu gibi sektörlerde belli bazı sınırlamaların getirilmesi gerekiyor. Kredi kartı sınırlaması getirilmesi gerekiyor ki enlasyon kalıcı düşüş gerçekleştirilebilsin.

"ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞANLAR DA VAR"

Asgari ücret artışı sadece enflasyona sebep veriyor gibi düşünmemek lazım. Asgari ücretli zaten 17 bin 2 TL alıyor. Bu rakam büyükşehirlerde önemini yitirdi. Orta sınıf bir daire bir kiralama yapmak isterseniz. 15 bin lira sadece buraya gidiyor. Sadece asgari ücretli olarak düşünmemek gerekiyor. Özel sektörde çalışanlar da var."