Ekonomi Merkez Bankası'ndan flaş karar!

Merkez Bankası'ndan flaş karar!

24.11.2016 - 14:00 | Son Güncellenme:

Yurt içi piyasaların merakla beklediği açıklama geldi. 7 ay boyunca faiz koridorunun üst bandını indirmesinin ardından geçen ayı pas geçen Merkez Bankası bu toplantı faiz artırımına gitti.

Merkez Bankasından flaş karar

Yurtiçi piyasaların merakla beklediği açıklama geldi. Mart ayında başlayıp 7 ay boyunca faiz koridorunun üst bandını aralıksız indiren ancak geçen ayki toplantıda indirimi pas geçen Merkez Bankası (TCMB), yılın 11'inci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında da faiz artırımına gitti.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 1 haftalık repo faiz oranını (politika faizi) 50 baz puan artırarak %8,00'e çıkardı. Merkez Bankası'nın haftalık repo faizinde 25 baz puanlık artırım yapmasını bekliyordu. Analistler marjinal fonlama ve gecelik borçlanma faiz oranlarının ise sabit bırakılacağı tahmin ediyordu.

Para Politikası Kurulu Toplantısında sonra yapılan açıklamaya göre, marjinal fonlama oranı yüzde 8,25’ten yüzde 8,5’e yükseltilirken, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5’ten yüzde 8’e yükseltilirken, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutuldu, borç verme faiz oranı ise yüzde 9,75’ten yüzde 10’a yükseltildi.

Haberin Devamı

UZMANLAR 2’YE BÖLÜNMÜŞTÜ

Uzmanların bir kısmı Merkez’den ABD’nin kritik faiz artırım kararı öncesinde bu ay faiz artırımı beklerken, bir kısmı ise bu ay değişiklik beklemiyordu.

7 AYDA TOPLAM 250 BAZ PUAN İNDİRMİŞTİ!

Merkez Bankası, Erdem Başçı Başkanlığı'ndaki son toplantısında faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan, nisan, mayıs ve haziran ayındaki toplantısında 50 baz puan, temmuz ve ağustos, eylül toplantısında ise 25 baz puan da indirime gitmişti. Böylece marttan bu yana yapılan toplam indirim 275 baz puana şırken, TCMB ekim ayını ise pas geçmişti.