Ekonomi Mevduat ve kredi faizleri güncellendi! 1 milyon TL’ye 107 bin lira kazanç

Mevduat ve kredi faizleri güncellendi! 1 milyon TL’ye 107 bin lira kazanç

09.01.2024 - 07:53 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası’nın faiz artırmasıyla birlikte kredi ve mevduat faizleri de güncellendi. Peki tüketici kredisi, taşıt ve konut kredilerinde faiz oranları ne kadar oldu? 1 milyon TL parası olan bir kişinin aylık ve üç aylık faiz kazancı ne? İşte detaylar...

Mevduat ve kredi faizleri güncellendi 1 milyon TL’ye 107 bin lira kazanç

Milliyet.com.tr/ ÖZEL Merkez Bankası’nın 2023 yılın son aylarında faiz artırımlarını hızlandırması ile birlikte kredi ve mevduat faizleri de güncellendi. Peki şu anda bankalarda tüketici, taşıt ve konut kredileri ile kredi kartı faizleri ne kadar oldu?

Haberin Devamı

Öte yandan bazı bankalarda 3 aylık mevduat faizinin yüzde 52.50 seviyelerine çıktığı belirtiliyor. Şu anda bankalarda ortalama faizler ne durumda? 1 milyon TL mevduat için aylık ve 3 aylık faiz getirisi ne kadar?

FAİZLER NE DURUMDA?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulundu. Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Merkez Bankası politika faizini yüzde 42.50 seviyesine yükseltti. Bankalarda ortalama olarak ticari kredi faizleri yüzde 45 ile 52 seviyelerinde değişiyor. Eğer vatandaşlar paralarını mevduatta değerlendirmek istiyorsa burada faizler yüzde 42-48 arasında. Bir banka da yüzde 52.50 civarında mevduat faizi veriyor. Kamu bankalarında faizler yüzde 44’ler seviyesinde.

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIŞINI SÜRDÜRECEK Mİ?

Merkez Bankası faiz artırımı döngüsünün sonuna gelindiğinden bahsetmişti. Burada üye iş yeri pos cihazlarının faizlerini ve kredi kartı gecikme faizleri son iki dönemdir sabit bırakılmıştı.

Seçimden önce Merkez Bankası politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45 seviyelerine getirebilir. Ama ondan sonra artık seçime kadar bir faiz artırımı olacağını düşünmüyorum. Piyasa izlenecektir, eğer ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası faiz azaltımı döngüsüne giderse buna ilişkin Merkez Bankamız da faiz indirimi tercihini kullanabilir.

MEVDUAT FAİZLERİNDE YÜKSELİŞ DEVAM EDER Mİ?

Merkez Bankası faiz artırsa da mevduatlar bu durumdan fazla etkilenmeyebilir. Çünkü hala politika faizi ile piyasa faizi arasında makas devam ediyor. Politika faizi yüzde 42.50 seviyelerinde. Bankalar mevduata yüzde 42-48 arası faiz veriyor. Bu topladıkları mevduatla bankalar yüzde 45-52 arası faiz vererek ticari kredi kullandırmış oluyor.

1 MİLYON TL’YE 107 BİN 459 TL KAZANÇ

Şu anda 1 milyon TL parası olan bir kişinin yüzde 45 faizle aylık mevduat kazancı 37 bin 377 TL, 3 aylık kazancı ise 107 bin 459 TL civarında oluşuyor.

TAŞIT, TÜKETİCİ, KONUT KREDİLERİ VE KREDİ KARTI FAİZ ORANLARI NE DURUMDA?

Şu anda tüketici kredilerinde faiz oranları yüzde 4.24’ler civarında, taşıt kredileri yüzde 4.24, konut kredileri yüzde 3.88, kredi kartı faizi 3.66, gecikme faizleri de 3.96 civarında.”