Ekonomi Ne fotoğrafmış ama...

Ne fotoğrafmış ama...

11.07.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sekizinci Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, ünlü ‘aile fotoğrafı’ndaki isimlerden Kamuran Çörtük’ün bankasına da ‘içinin boşaltıldığı’ gerekçesiyle el konuldu

Ne fotoğrafmış ama...

Ne fotoğrafmış ama...

Sekizinci Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, ünlü ‘aile fotoğrafı’ndaki isimlerden Kamuran Çörtük’ün bankasına da ‘içinin boşaltıldığı’ gerekçesiyle el konuldu

EKONOMİ SERVİSİ

‘Aile fotoğrafı’ adıyla ünlenen ve Sekizinci Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in akrabaları ve işadamı dostlarıyla çektirdiği fotoğraftaki isimlerde, yaprak dökümü sürüyor. Fotoğrafta yer alan isimlerden Cavit Çağlar halen tutuklu olarak yargılanıyor. Çağlar hem bankasının içini boşaltmakla, hem de birçok hayali ihracat olayı ile suçlanıyor.
Fotoğraftaki ikinci banka patronu Kamuran Çörtük’ün bankası Bayındırbank da dün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredildi. Devir gerekçesi ise Bankalar Kanunu’nun 14. maddesinin 4.’üncü fıkrası; yani, bankanın içi sahibi gruplar tarafından boşaltılmış. Bu da hakim ortakları ve en büyük ortağı ‘aileden’ Kamuran Çörtük’ün de ‘bankasını boşaltmakla’ suçlanması anlamına geliyor.

Yabancı basına konu oldu
‘Aile fotoğrafı’, yabancı basına da konu oldu. Financial Times’ın 7 - 8 Temmuz tarihli hafta sonu eki Weekend’de, Leyla Boulton imzasıyla yayımlanan haberde, aile fotoğrafı ve Cavit Çağlar olayı anlatıldı.

Kamuran Çörtük
Bayındırbank’ı batırdı
Sahibi olduğu Bayındırbank’a ‘içi boşaltıldığı’ gerekçesiyle el konuldu. Böylece fotoğraftaki iki banka patronunun bankası da Fon’a geçmiş oldu. Çörtük’ün Romanya’daki bankası da zor günler yaşıyor. Sahibi olduğu Bayındır Grubu’nun Vakıfbank’tan kullandığı kredilerle ilgili olarak, Devlet Denetleme Kurulu’nun ‘usulsüzlük’ raporu var. Ayrıca 60 trilyonluk bir hayali ihracat olayı ile de suçlanıyor.

Ali Şener
Arsa işinden başı dertte
Sekizinci Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in kayınbiraderi. Otomotivden inşaata, sanayiden akaryakıt ticaretine kadar birçok sektörde şirketleri olan Şener, Türkiye Kalkınma Bankası eski Genel Müdürü Özal Baysal’ın göreve getirilmesi ve korunması ile suçlandı. ‘Gayrimenkul kralı’ olarak anılan Nevzat Ak’la birlikte trilyonluk orman arazilerini ele geçirme operasyonuna da adı karıştı. Bu konuda ifade verdi.

Cavit Çağlar
İnterbank ve hayaliden yargılanıyor
İnterbank’ın içini boşaltmakla suçlanıyor. Aylarca yurtdışında kaçak yaşadı. İnterpol tarafından aranan Çağlar ABD’de yakalanarak Türkiye’ye iade edildi. Hakkında hayali ihracat iddiasıyla da açılmış birçok dava var. Kartal cezaevinde tutuklu. Nesim Malki cinayeti ile de ilişkili olduğu iddia edildi. Etibank ve Fon’a devredilen bankaların bazılarıyla back to back işlemi yaptığı iddia ediliyor.

Hüsamettin Dinçer
Türkbank’taydı, banka mahkemelik
Kayınbirader Ali Şener’in kayınpederi. Demirel’in başbakanlığı döneminde Emekli Sandığı’nda Genel Müdür yardımcısı ve Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu üyesi oldu. Demirel’in tekrar başbakan olmasıyla, 1992’de Türkbank Yönetim Kurulu üyesi oldu. Türkbank’ı zarara uğrattığı için Fon yönetimince açılan davalar sürerken, 24 Ekim 2000’e kadar aynı Fon yönetiminden maaş aldı.




EKONOMİ





























Yazarlar