Ekonomi Perakandede satan satana

Perakandede satan satana

11.07.2013 - 10:53 | Son Güncellenme:

Alışveriş merkezleri ya el değiştiriyor ya da hisselerini yabancı fonlara satmaya hazırlanıyor

Perakandede satan satana

Alışveriş merkezleri kanadında hareketlilik yaşanıyor. Alışveriş merkezleri ya el değiştiriyor ya da hisselerini yabancı fonlara satmaya hazırlanıyor.

Perakende sektöründe son günlerde alışveriş merkezleri kanadında ciddi hareketlilik yaşanıyor. Alışveriş merkezleri ya el değiştiriyor ya da hisselerini yabancı fonlara satmaya hazırlanıyor. Yerli yatırımcıların alıcı olarak öne çıkması bu operasyonların en ilginç boyutu olarak ortaya çıkıyor.

Diğerlerini de satacak Migros’tan Şok’u, Sabancı’dan DiaSA’yı alan Yıldız Holding, 119 mağazası olan ulaşan Onurex’i 33 milyon liraya alacağını açıkladı. Metro Group, M1 Meydan Ümraniye’yi Gülaylar’a sattı, diğer Meydan alışveriş merkezlerini de satacak

Haberin Devamı

Yine aynı grubun şirketlerinden Real için Beğendik ile görüşmeler sürüyor. Yapı marketi zinciri Tekzen için ise yabancı fonlar devrede...

Perakandede satan satana



Sektördeki en ses getiren satın almayı Gülaylar Grup yaptı. Grup, yıllık vergi öncesi net 12 milyon 700 bin euro artı KDV kira geliri olan Metro Group’a ait M1 Meydan Ümraniye’yi 136.5 milyon euroya satın aldı.

‘Kelepir’ yorumu Sektörde ‘kelepir’ olarak nitelendirilen satışa alışveriş merkezinin yanısıra Ikea’nın bulunduğu alan ile açık otopark bölümü de dahil. Ikea ve AVM’nin bulunduğu parselin büyüklüğü 98 bin 736 metrekare, kiralanabilir alan 70 bin metrekarenin üzerinde, otopark kullanım alanı ise 28 bin 112 metrekare.

145 milyon euro istedi Sektörde karlı bir alışveriş yapan Gülaylar Grup’un 140-145 milyon euro arasında bir fiyata satışa çıkan Meydan Ümraniye’ye ödediği parayı 11 yılda amorti edebileceği söyleniyor. Öte yandan Meydan Ümraniye’yi satan Alman perakende devi Metro Group, merkezin aldığı karar çerçevesinde Türkiye’deki varlıklarını satmaya devam edecek.

Bu çerçevede İstanbul Merter ile Adana ve Gaziantep’teki Meydan alışveriş merkezlerine de alıcı aranıyor. Adana’nın da en az Ümraniye kadar bir bedele satılacağı ifade ediliyor.

Metro Group’un bundan sonra sadece Metro Cash&Carry mağazalarıyla yola devam etmek istediği dile getiriliyor. Türkiye operasyonunu sonlandıran Metro Group şirketlerinden Praktiker’in 9 mağazası ise alıcı bulamadı. Praktiker’in üst yönetimini Tekzen transfer etti. Tekzen’in de yabancı fonlarla masaya oturduğu ifade ediliyor.

Beğendik gizlilik anlaşması yaptı REAL alışveriş merkezlerine Beğendik Grubu talip. 2020 yılında dünyada ilk 100’e girmeyi hedefleyen Beğendik, Real için gizlilik anlaşması yaptı ve görüşmelerini birkaç aydır sürdürüyor.

2012 yılında 550 milyon lira ciro yapan Beğendik, aynı dönemde 16 mağazadan 40 mağazaya ulaştı. Hedef yıl sonuna kadar 50’nci mağazayı hizmete açmak. Açılacak 10 mağazanın 6’sı yine Ankara’da olacak. Beğendik’in Genel Müdürü Hacı Duran Beğendik, görüşme yaptıklarını ancak bunun uzun soluklu bir süreç olduğunu ifade etti.

Necla Dalan/Vatan