Ekonomi Safranbolu safranı AB tescilini aldı! ‘Coğrafi işaret’ ihracatı artırıyor, değeri katlıyor...

Safranbolu safranı AB tescilini aldı! ‘Coğrafi işaret’ ihracatı artırıyor, değeri katlıyor...

18.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Safranbolu safranıyla Türkiye’nin AB tescili alan ürün sayısı 19’a ulaştı. Türkiye’nin potansiyeli ise 2500 – 3000 ürün. Coğrafi işaretle ihracat artıyor, ürün fiyatları 2’ye katlanabiliyor...

Safranbolu safranı AB tescilini aldı ‘Coğrafi işaret’ ihracatı artırıyor, değeri katlıyor...

AYLİN RANA AYDİN - Türkiye coğrafi işaretli ürünlerdeki atağını sürdürüyor. Son olarak Safranbolu safranı Avrupa Birliği’nden (AB) tescil aldı. Türkiye’nin AB tescilli ürün sayısı 19’a çıkarken Türkiye’de tescillenebilecek 2.500 - 3000 arası potansiyel ürün bulunduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Metro Türkiye, Türk Patent ve Marka Kurumu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliği ile 4. İstanbul Coğrafi İşaretler Zirvesi’ni gerçekleştirdi. Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, zirvede şunları söyledi:

“Coğrafi İşaret Tescilli Ürünler projemizle çalışmalarımızı üreticiye ve ürüne destek, yeme içme sektörü ve şeflere destek ve kamuoyunda farkındalık yaratmak olarak üç açıdan ele alıyoruz. Kooperatiflerle, küçük üreticilerle ve kadın girişimcilerle çalışıyor, alım garantisi sunuyor, ihracatta yol gösteriyoruz. Coğrafi işaret tescilli ve aday 200’den fazla gıda ve gıda dışı ürünü raflarımızda sunuyoruz.

Coğrafi işaretli ürünlerin AB’deki diğer Metro marketlerde satılması yönünde ihracat konusunda yardımcı oluyoruz. 40 bin coğrafi işaretli ürünün 36 milyon euro’luk ihracatını yaptık. Türkiye’nin potansiyeli büyük. AB’de toplam tescilli ürün sayısı 3.500. Türkiye’nin potansiyeli 2.500 - 3.000 düzeyinde.”

Haberin Devamı

Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü Coğrafi İşaretler Birimi Direktörü Diego Canga Fano ise, “Coğrafi işaretle ürün fiyatları neredeyse iki kat artar” dedi.

Safranbolu safranı AB tescilini aldı ‘Coğrafi işaret’ ihracatı artırıyor, değeri katlıyor...

Sırada 50 ürün var

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin AB tescilli ilk baharatının Safranbolu safranı olduğunu bildirerek, “Safranbolu safranı, AB’den coğrafi işaret tescili alan 19. ürünümüz. Avrupa Birliği süreci devam eden 45 coğrafi işaret ve 5 geleneksel ürün adı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi.