Ekonomi Savunma sanayii patentlerinde 50 kat artış! Yıldırıma kumaş mağaraya robot

Savunma sanayii patentlerinde 50 kat artış! Yıldırıma kumaş mağaraya robot

28.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Savunma sanayiinde patent başvuruları 20 yılda 50 kat arttı. Yerli mühendislerin buluşları arasında hava araçlarında yıldırım çarpmasını engelleyen iletken kumaştan; mağaralara, tünellere girebilen insansız araçlara kadar yok, yok...

Savunma sanayii patentlerinde 50 kat artış Yıldırıma kumaş mağaraya robot

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Son yıllarda yerli olanaklarla gelişen, Türkiye’nin önemli ihracat kozlarından birisi haline gelen savunma sanayinde orijinal buluşları kayıt altına alan patent başvuruları da yükselişe geçti.

Haberin Devamı

Savunma sanayi, geçen yıl 4.4 milyar dolarlık ihracata ulaşırken, bu yılın ilk 6 ayında da rakam 2.3 milyar doları buldu. 2023 yılı için ihracat hedefi ise 6 milyar dolar. Savunma sanayi alanında 2002 yılında 7 olan yerli patent başvuru sayısı 2022 yılında 50 kat artışla 359’a yükseldi.

Şeritsiz mühimmat

2022 yılında en fazla patent başvurusu yapan ilk 10 firma arasında ASELSAN 139, TUSAŞ 68 patent başvurusu ile yer aldı. Silah ve mühimmat imalatında 2000 yılında 2 tane yerli patent ve faydalı model başvurusu yapılırken, 2020 yılında bu sayı 125, 2021’de 181, 2022’de 176 olarak kayda geçti.

TUSAŞ adına geçtiğimiz ay faydalı model belgesi alan iletken kumaşla, hava araçlarında yıldırım çarpma ihtimaline çözüm getiriliyor. ASELSAN adına geçtiğimiz ay patenti verilen bir buluşa göre, şeritsiz mühimmatlar, istenen adette ve sırada olacak şekilde silah kulesine çıkmaya gerek kalmadan araç içerisinden yüklenebiliyor.

Haberin Devamı

Havelsan’ın geçen ay patent başvurusunu yaptığı insansız kara aracı, yeraltında, mağaralarda, tünellerde eklemli yapısıyla görev yapabiliyor. Otokar adına geçen ay patent belgesi verilen buluşla ise, yakın mesafe gözetleme sistemine sahip askeri araçlara 10 adet görüntü alıcı modül üzerinden görüntü aktarılıyor ve elde edilen görüntüler, araç içerisindeki operatöre anlık olarak gösterilebiliyor.

Savunma sanayii patentlerinde 50 kat artış Yıldırıma kumaş mağaraya robot

IDEF’23 Fuarı’na SARBOT, SAR2023 gibi ürünlerle katılan Sarsılmaz, silahlı dron imalatı için de bir anlaşmaya imza attı. Sarsılmaz ve Asisguard arasında imzalanan anlaşmayla üretilecek silahlı dronlar 400 metrelik atış menziliyle “uçan silah kuleleri” olarak tanımlanıyor.

Hedef katma değerli üretim

Savunma sanayi sektöründe 2 bine yakın firma, teknolojik yatırımlarıyla önemli bir katma değer yaratıyor. 2022’de savunma ve havacılık sanayi ürünleri ihracatında kilogram birim değeri 57.5 dolar oldu. Bu miktar, ortalamanın 40 katına karşılık geliyor.

Metalin arkası görülüyor

ASELSAN’ın patent başvurusu yaptığı bir cihaz X-ışını görüntüleme sistemlerinde, inorganik ya da metal nesnelerin arkasında organik materyalleri belirliyor. Havelsan’ın patent başvurusunu yaptığı bir sistem ise yüksek irtifada İHA üzerinden hareketli nesneleri tespit ediyor.

Haberin Devamı

SİLAHLI DRONE

Sarsılmaz Silah Sanayi A.Ş. Mühendislik ve Arge Başkanı Hulusi Ali Kasap, Sarsılmaz ve Asisguard arasında imzalanan anlaşmaya ilişkin Milliyet’e konuştu: “Bu bir silahlı drone sistemi. Bu sistemimiz daha önce 5.56 milimetrelik silahlarımıza entegre etmiştik. Bu yeni antlaşmada üst kalibre olan 7.62 milimetre olan silahımıza entegre ediyoruz. Buradaki en büyük avantajımız daha uzak menzilden daha etkili bir silahlı drone sistemi sahip olmak. Eski sistemde 100 metre civarında etkiliyken şimdi bunu 400 metreye çıkartmış olacağız. Aynı zamanda geliştirme aşamasında olduğumuz bir uzaktan kumandalı atış kontrol sistemimiz var” dedi.