Ekonomi ‘Savunma sanayiini daha ileri taşıyacağız’

‘Savunma sanayiini daha ileri taşıyacağız’

09.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, savunma sanayii projelerinden geri adım atılmayacağını vurguladı.

‘Savunma sanayiini daha ileri taşıyacağız’

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Bakan Kacır, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Milli teknoloji hamlesinin öncü sektörünün savunma sanayi olduğunu vurgulayan Kacır, şunları söyledi:

“Türkiye 40 yıla yakın zamandır terörle mücadele eden ve bu mücadelesinde maalesef müttefiklerini dönem dönem yanında göremeyen, parasını verdiği halde ihtiyacı olan savunma sanayi sistemlerine erişim imkanını dönem dönem bulamamış bir ülkedir. Bu da Türkiyemizi özellikle son 20 yılda kendi ihtiyaçlarını kendisi görebilmek adına savunma sanayiinde hava, kara, deniz ve uzay sistemleri dahil olmak üzere tüm kritik platformlarını yerli ve milli olarak geliştirmeye yönlendirmiştir.”

‘Geri adım yok’

Milli Muharip uçağının ilk uçuşunu 2023 sonunda gerçekleştirmesini beklediklerini anlatan Kacır, Hürjet projesinde performans testlerinin devam ettiğini belirtti. Kacır, “Atak helikopteri milli helikopterimiz üretimde ve kullanımda. Çok açıklıkla ifade edelim, bu projelerden bir milim bile geri adım atmayacağız hatta bu projeleri bugünkünden çok daha ileri noktalara Türkiye’de yaşayan her bir vatandaşımızın 85 milyonun huzuru, refahı, güvenliği için, istiklalimiz için, istikbalimiz için geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Ergene’de önlem

Ergene Havzası’ndaki kirlilik sorununa işaret eden Kacır, “Ergene Nehri’nin kirliliğini önleyecek Ergene Havzası organize sanayi bölgeleri müşterek atık su arıtma tesislerinden 5’i tamamlandı. Bölgede arıtılarak temiz hale gelen suların denize deşarj edilmesi için yürütülen Derin Deşarj Projesi 2022 yılı itibarıyla tamamlandı ve halihazırda 160 bin metreküp/gün atık su arıtılarak Marmara Denizi’ne derin deşarjı gerçekleşmekte. Yine 2023’te Ergene Havzası’nda bulunan 2 OSB’nin atık su arıtma tesisi inşaatı ve bölgede yer alan 4 OSB’nin atık sularının müşterek arıtma tesisine iletilmesi amacıyla kolektör hattı inşaatımız da devam etmekte” bilgisini verdi.

Beyin göçünde düşüş

Yurtdışına beyin göçünde iyileşme olduğunu belirten Kacır, “Dünya Bankası tarafından referans verilen beyin göçü istatistiğine göre, 2023 yılında 179 ülkenin yer aldığı sıralamada ülkemiz son altı yılda 21 sıra iyileşme göstererek 112’den 134’e gelmiştir” dedi.