Ekonomi Şimşek: Hiçbir zaman ‘Enflasyonun sorumlusu ücretlilerdir’ demedim

Şimşek: Hiçbir zaman ‘Enflasyonun sorumlusu ücretlilerdir’ demedim

02.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Ben hiçbir zaman ‘enflasyonun sorumlusu ücretlilerdir’ demedim. Kastettiğim şey ücret - enflasyon sarmalı. Tabii ki biz işgücünün milli gelirden payının yükselmesini arzularız, biz sermaye taraftarı değiliz” dedi.

Şimşek: Hiçbir zaman ‘Enflasyonun sorumlusu ücretlilerdir’ demedim

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - Şimşek, yurtdışı temaslarının da ekonomi programı anlatma amaçlı olduğunu belirterek, “Hiçbir yurtdışı ziyaretinde hiç kimseden biz para talebinde bulunmadık” diye konuştu.

Haberin Devamı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bakanlığının bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Şimşek, gelir dağılımı ve işgücünün milli gelirden aldığı paya işaret ederek, “Sorunların merkezinde yüksek enflasyon var. O nedenle, biz enflasyonu tekrar tek haneye düşürmek için bu programı güçlü bir şekilde uygulamaya koyduk.

Bu program sonuç alacak. Çünkü para politikasında ciddi bir sıkılaşma var. Ama şunu takdir etmeniz lazım, para politikası gecikmeli olarak çalışıyor. Bugün aldığınız tedbirler, mesela aktarım mekanizmasının güçlü olmasına, 18 aylık bir sürece bağlı” ifadelerini kullandı.

REFAH ARTIŞI FORMÜLÜ

Şimşek, parasal sıkılaştırma önlemlerini anlatarak, şunları söyledi:

“Ben hiçbir zaman ‘enflasyonun sorumlusu ücretlilerdir’ demedim. Ben altını çizdim, dedim ki: ‘Biz, çalışanlarımızı, emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz. Ama kalıcı bir şekilde refah artışı için enflasyonun düşürülmesi lazım ve bu sarmaldan çıkmamız lazım.’ Kastettiğim şey tabii ki ücret-enflasyon sarmalı.

Haberin Devamı

Tabii ki biz işgücünün milli gelirden payının yükselmesini arzularız, biz sermaye taraftarı değiliz, ne kişisel anlamda ne de hükümet olarak böyle bir yaklaşımımız asla olmadı ve olmayacak. Fiyat istikrarı, kalıcı bir şekilde çalışanlarımızın refahını artırmanın tek formülüdür ve bu programın ana hedefi, kalıcı fiyat istikrarıdır. Dolayısıyla süreç tabii ki başladı, aylık bazda sonuçlarını alacağız ama yıllıklandırılmış enflasyonun ciddi bir şekilde aşağı yönlü rakamlara yansıması muhtemelen yılın ikinci yarısı.

Eğer kalıcı bir şekilde gelir dağılımını iyileştireceksek, iş gücünün milli gelir içerisindeki payını arttıracaksak, toplumun refahını kalıcı bir şekilde artıracaksak dezenflasyon programını kararlılıkla uygulamaya devam etmemiz gerekiyor, edeceğiz.”

‘YURTDIŞI ZİYARETTE PARA TALEP EDİLMEDİ’

Yaptığı yurtdışı ziyaretlere de değinen Şimşek, şöyle devam etti:

“Şunu bir kere net bir şekilde söyleyeyim; hiçbir yurtdışı ziyaretinde hiç kimseden para talebinde bulunmadık. En son Suudi Arabistan’daydım. Çünkü onların çok önemli bir konferansı var ve dünyanın bütün önde gelen şirketleri, üst düzey yöneticileri Riyad’da toplandı. ‘Future Investment İnitiative’ diye çok önemli bir konferans. O konferansa gittim, Türkiye’nin tezlerini, programını anlattım. Tabii ki görüşmeler yaptık ama hiç kimseden herhangi bir talebimiz olmadı, herhangi bir şey pazarlamadık programın dışında. Kapı kapı dolaşıp hiçbir yerden hiçbir talebimiz yok. Tamamen ülkemizde şu anda uygulanan programı anlatmak amaçlıdır.”

Haberin Devamı

ÖZELLEŞTİRME KONUSU

Özelleştirme kapsamına yeni alınan, alınması planlanan herhangi bir varlık olmadığını bildiren Şimşek, “Şu an itibarıyla özelleştirme kapsamında EÜAŞ’ın bazı HES’leri var, bazı limanlar var, otoyollar, köprüler var, TEİAŞ var, birtakım da arsalar, araziler var” bilgisini verdi.