Ekonomi SpaceX ‘Starlink’ için izin talep etti

SpaceX ‘Starlink’ için izin talep etti

22.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD’de SpaceX’in kurucusu Elon Musk ile yaptığı görüşmenin ardından Musk’ın sahibi olduğu uydu interneti sağlayan Starlink’in temsilcileri ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri Ankara’da bir araya geldi.

SpaceX ‘Starlink’ için izin talep etti

MİTHAT YURDAKUL/ANKARA Toplantıda, SpaceX’in Türkiye’de faaliyet izni talebi gündeme geldi. Yerel internet kapasitesinin sınırlı olduğu durumlarda, kırsal bölgelerde ve afet durumlarında uydu üzerinden internet hizmesi sağlayabilen Starlink uydularının Türkiye’de faaliyet izni alması halinde internete kısıtlı erişimi olan bölgelere uydudan hizmet verilebilecek. Şirket ile anlaşma sağlanırsa, SpaceX’in Türkiye’de bir yer istasyonu kurması da gündeme gelecek.

Haberin Devamı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Erdoğan - Musk görüşmesiyle ilgili açıklamasında, Musk’ın Starlink uydu hizmetleri konusunda Türkiye ile işbirliği yapmayı arzu ettiğini ilettiğini belirtmişti.

SpaceX ‘Starlink’ için izin talep etti

SpaceX yetkilileri ile Starlink uyduları için görüşme 20 Eylül’de yapıldı.

GÖRÜŞLER ALINACAK

Musk ile Erdoğan görüşmesinin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren’in de aralarında olduğu bürokratlar, SpaceX yetkilileri ile Starlink uyduları için önceki gün (20 Eylül), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda bir araya geldi.

Toplantıya ilişkin sosyal medya hesabından değerlendirmede bulunan Sayan, “Alçak yörünge uydu hizmeti sunan Starlink, ülkemizde de faaliyette bulunmak istediklerine dair taleplerini iletmişlerdi. Bu taleplerine istinaden SpaceX yetkilileri ile verimli bir toplantı gerçekleştirdik. 25 Eylül günü uydu hizmetleriyle ilgili paydaşlarımız başta olmak üzere tüm haberleşme sektörümüz ve kamuoyu görüşlerini alacağız” dedi.

Haberin Devamı

KIRSAL BÖLGEYE HIZLI İNTERNET

Starlink uyduları, 6 Şubat depreminin ardından da deprem bölgesinde sağlıklı iletişim kurulabilmesi için gündeme gelmiş ancak Amerikalı şirket ile ortak bir çalışma hayata geçirilmemişti. Musk, uyduların Türkiye’de aktif edilebilmesi için izine ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti. Edinilen bilgiye göre, Starlink yetkililerinin Ankara temaslarında bu izin gündeme geldi. Şirketin Türkiye’deki faaliyet izni için önümüzdeki günlerde yapılacak toplantılar belirleyici olacak. SpaceX’in Starlink uyduları, altyapının gelişmemiş olduğu kırsal bölgelerde internet erişimi gibi olanaklar sunuyor.