Ekonomi Staj sorununa çözüm isteniyor

Staj sorununa çözüm isteniyor

19.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT’liler) 3’te birini oluşturan yaklaşık 1.5 milyon kişi, aynı zamanda ‘staj sigortası’ndan şikayetçi.

Staj sorununa çözüm isteniyor

Mithat Yurdakul - Meslek lisesi ya da üniversitede staj yapan, SSK girişi yapılan, sosyal güvenlik numarası alan çok sayıda çalışan, emeklilik hesaplaması yapmak istediğinde, sigorta girişlerinin emeklilik hesabında geçerli olmadığını görüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in EYT ile ilgili ajandasında bu kesim de bulunuyor.

Haberin Devamı

Meslek lisesi ve üniversitelerin staj yapılan böümlerinden mezun olan “staj mağdurları”, SGK dökümlerinde işe başlangıçlarını görebiliyor ancak bunların karşılığında prim bulunmuyor. Bu durumdakilerin sadece sağlık için sigortası yapılırken, yatırılan primler, emeklilik için işe giriş hesabında dikkate alınmıyor. Okul bitiminde bir işe girilmediğinde de bu kişilerin, işe giriş ve dolayısıyla emekli olma yaşları, sürekli olarak ileriye gitmiş oluyor.

Ara eleman ihtiyacı

“Staj mağdurları”, stajda geçen süreleri borçlanarak emekliliklerine saydırmak, yıl kayıplarını telafi etmek istiyor. Mesleki stajın desteklenmesi, sanayici için de ara eleman ihtiyacının karşılanması demek. Sanayiciler, eleman ihtiyaçlarını karşılayacak meslek öğrencilerinin emeklilik primlerini karşılamaya hazır olduklarını belirtiyor. Stajyerlerin iş başlangıçlarının emekliliğe sayılmasıyla, erkeklerde 2, kadınlarda 6 yıla kadar daha erken emekli olma imkanının sağlanması bekleniyor.

Haberin Devamı

‘5 aileden 1’inde yaşanıyor’

Staj Mağdurları Platformu Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Bölge Sorumlusu Nesimi Dalbudak, staj mağduru 1.5 milyon kişi olduğunu belirterek, “3 gün işe, 2 gün okula gittik. Sigorta verdiler, ‘sigorta başlangıcı’ dediler. Ama emeklilikte bir işe yaramadığını öğrendik” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e sorunu aktardıklarını ifade eden Dalbudak, “EYT’nin 3’te 1’ini staj mağdurları oluşturuyor. Bu nedenle erkeklerde 2, bayanlarda 6 yıl, emeklilikte fark ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Turgut Özal döneminde meslek liselerini özendirmek için prim borçlandırılması yapıldığını aktaran Dalbudak, “Bugün de prim borçlanmasıyla devletin kasasına 2.5 - 3 milyar lira girer dedik Bakan Bilgin’e. Kendisi de ‘faydalı olur’ dedi. 5 aileden 1’inde staj mağduru var” diye konuştu.

BİTTİ