Ekonomi Tarımda yerli üretim için destek çağrısı

Tarımda yerli üretim için destek çağrısı

18.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, “2020 yılının ilk 10 ayında 12.1 milyar dolar tarım ve gıda ürünü ithalatı yapılırken 2023 yılının aynı döneminde ithalat 20.4 milyar dolara yükseldi” dedi.

Tarımda yerli üretim için destek çağrısı

Bayraktar ‘Yerli Malı Haftası’ ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin tarımsal ürün üretimi ve çeşitliliği bakımından avantajlı bir ülke olduğuna dikkati çeken Bayraktar, “Türkiye’nin tarım ve gıda ürünleri ithalatı, ihracatından fazla artıyor. Son üç yıllık dönemde tarım ürünleri ihracatı yüzde 50 artarken ithalat yüzde 68.2 arttı. Üretim açığımız olan ürünlerde destek ve teşvikler artırılarak yerli üretim artırılmalı, yerli malı kullanılmalı” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin dünyada, sebze, meyve başta olmak üzere hem çok sayıda tarım ürününde ilk sıralarda yer aldığına ve ürün çeşitliliğiyle öne çıktığına vurgu yapan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Türkiye fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde dünyada birinci, elma, Antep fıstığı, karpuz, kavun, salatalık, keçiboynuzu üretiminde dünyada ikinci, mandalina, çilek, armut, vişne üretiminde dünyada üçüncü sırada.”