Ekonomi Turizmde Türkiye için doğal avantaj

Turizmde Türkiye için doğal avantaj

17.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Resort oteller su dönüşümü başta olmak üzere, enerjide doğal kaynak kullanımını öne çıkararak çevreyle uyum sağlıyor. Dünyada hizmet kalitesiyle tanınan Türkiye’deki oteller sürdürülebilir sistemler açısından da rekabeti lehine çeviriyor

Turizmde Türkiye için doğal avantaj

Türkiye, turizmde sadece yüksek hijyen standartları ile değil, yüksek sürdürülebilirlik ilkeleriyle de öne çıkmaya hazırlanıyor. Ulusal ve uluslararası markalar, Türkiye’deki resort tesislerinde özellikle doğal kaynaklardan yararlanma yoluna gidiyor. 

Haberin Devamı

Her şey dahil sistemin öne çıktığı pek çok otelde gıda, su ve enerjideki yüksek kayıpların tasarrufu tesislerin başlıca gündemi. Dünyadaki pek çok rakibine göre hizmet kalitesi ve tesis özellikleriyle öne çıkan Türkiye’de otellerin sürdürülebilir sistemler açısından da rekabeti lehine çevirdiği görülüyor. 

Tüketicinin de özellikle iklim krizinin etkilerinin tüm dünyada etkili olduğu son birkaç yıldır, bu özellikleriyle dikkat çeken otellere talep oluşturduğu vurgulanıyor. Bu kapsamda resort oteller, sürdürülebilirlik açısından yeni çalışmaları anlatıyor... 

‘Sürdürülebilir eksende renovasyon’

Ela Excellence Resort Belek’ten yapılan açıklamada, Yeşil Yıldız Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi, ardından Sıfır Atık Belgesi alan tesisin, ISO14001 Çevre Yönetim Sistemi belgelendirmesini de bu yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediği belirtildi. Otelin açıklamasında, “Bu yıl, tesis yenilemelerinin yanı sıra konsept içeriklerini de kapsayan geniş çaplı bir renovasyon çalışması gerçekleştirdik ve bu çalışma sırasında Ela Excellence Resort Belek olarak enerjiyi tasarruflu kullanan, doğaya saygılı ürünleri ve sistemleri tercih ettik” denildi.

Haberin Devamı

“Bodrum’u korumak, temel ilkemiz”

Bodrum’da sürdürülebilir turizm anlayışı ile Turgutreis’te Swissotel Resort Bodrum Beach, Swissotel Recidences Bodrum Hill ve Akana Cennet Koy ile faaliyet gösteren Çağdaş Holding’in İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, bu sistemlerin temelinde Bodrum’un doğasını, tarihini ve kültürel dokusunu korumak olduğunu söyledi. 

Yaptıkları işlerde doğal dengeyi gözeterek hareket ettiklerini anlatan Çağlar, “Swissotel Resort Bodrum projemiz de dahil olmak üzere son dönem projelerimizde, ters ozmoz arıtma sistemi ile deniz suyunu arıtıp evlerde kullanılan suyu sağlıyoruz. Güneş panel sistemleriyle ilgili mimar ekibimiz çalışmaya başladı” dedi. 

‘Estetik kurul kurulmalı’ 

Bodrum’da bir Estetik Kurulu kurulması konusunda çağrılarını yinelediklerini vurgulayan Çağlar, “Türkiye’nin en iyi mimarları Bodrum sevdalısı. Rica etseniz hepsi keyifle burada olurlar” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Atık yönetimiyle dikkat çekiyor

Türkiye’nin yerel ve doğal kaynaklarını verimli kullanmanın önemine dikkat çeken Caresse, a Luxury Collection Resort & Spa, Bodrum’un yatırımcısı Büyükhanlı Kardeşler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Büyükhanlı, hem çalışanlarını hem de misafirlerini bu konuda bilinçlendirme amacıyla hareket ettiklerini dile getirdi. 

Özellikle atık yönetimi sistemlerine dikkat çeken Büyükhanlı, şu bilgileri paylaştı: 

“Bodrum Belediye’siyle beraber çalışıyoruz. Otelimizde olan evsel atıklar ağzı kapalı konteynerlerde ve soğuk depolarda biriktiriyoruz.  

Sonrasında da belediyeye teslim ediyoruz. Atık baskı tonerleri, yağ filtreleri, tehlikeli maddelerde kirlenmiş emiciler, floresan lambalar ve diğer cıva içeren atıklarını ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş lisanslı firmalara gönderiyoruz.  

Aynı şekilde atık yağları da yağ bidonlarında biriktiriyor ve lisanslı firmalara iletiyoruz. Ambalaj atıkları ve kumbaralarda biriktirilen atık camlar da lisanslı TEM - ÇEV firmasına periyodik olarak teslim ediyoruz. Evsel atık suları ise Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi altyapı sistemine gönderiyoruz.  

Haberin Devamı

Ayrıca otelimizin atık su kalite kontrol ruhsatı bulunuyor. Bunun yanı sıra otelin su ihtiyacını karşılamak için Reverse Ozmos Sistemini kullanıyoruz. Bu sistem ile deniz suyu arıtma işleminden geçirtilip kullanım suyu haline getiriliyor.” 

Santral kuracak 

Tesisin kısa dönemdeki hedefleri arasında ise otelin ihtiyaç duyduğu enerjiyi kendi kuracakları santralden üretip, kullanmak yer alıyor. 

“DNA’mızda var”

Six Senses Kaplankaya Genel Müdürü Adnan Yücel, dünya çapında grubun sürdürülebilirlik, yerel değerlerin korunmasına ve doğaya saygıyı DNA’sında barındıran bir marka olduğunu ifade etti. 

Yücel, “Six Senses Kaplankaya olarak, geniş yerleşkemizde kullanılan temizlik malzemelerinden, mutfak atıklarının yönetimine, yerleşkede yer alan zeytin ağaçlarının korunmasından, Slow Food işbirliği ile Bodrum’un yerel ve etik üreticilerinden aldığımız ürünlerle onları desteklemeye kadar geniş bir spektrumda sürdürülebilir ve yerel kültürleri koruma çabamızı devam ettiriyoruz. 

Haberin Devamı

Organik bahçemiz, yeme ve içme konusundaki Eat with Six Senses yaklaşımımızda önemli bir rol oynamaktadır. Kompost makinemiz ile gıda atıklarını 24 saat içinde kompostlamak için mikroplardan yararlanarak organik bahçemizde kullanılmak üzere besin açısından zengin bir toprak üretiyoruz. Mutfağımızdaki cam kırma makinesi, cam şişelerin kapladığı hacmi yüzde 80’e kadar azaltmamızı sağlıyor. Arıtılmış atık su, peyzaj sulamasında yeniden kullanılmaktadır” diye konuştu. 

‘Endemik türlerin ev sahibi’

Tesislerinin ‘doğadan ilham alıyoruz’ felsefesiyle hareket ettiğini anlatan Hapimag Resort Operasyonları Türkiye, İspanya, Hollanda Ülke Direktörü Kerem Demirkol, yerel, doğal ve sürdürülebilir yaşamı destekleyen çalışmaları hayata geçirdiklerini söyledi. 

Demirkol, “Tesisimizde, sürdürülebilir yaşamı ve doğal tarımı desteklemek için su arıtma, atık suların değerlendirilmesi ve kendi kompost gübre üretimimizi yapıyoruz. ‘Deniz Suyu Artıma Tesisleri’mizde yılda 110 bin metreküp deniz suyunu arıtıp 200 dönüme yakın yeşil alanı sulamak ve günlük işlerimiz için kullanıyoruz.  

Ayrıca tesiste kullanılan suları arıtarak elde edilen su ile de bahçe ve çevre için günde 850 ton sulama yapıyoruz. Tesisimiz birçok endemik bitki türüne ev sahipliği ediyor. Kendi zeytinliğimizden soğuk sıkım usulü ile elde ettiğimiz zeytinyağlarımız mevcut” diye konuştu. 

İsrafa karşı 

Yakın zamanda gıda israfıyla mücadele için bir proje gerçekleştirdiklerini belirten Demirkol, “Bu projeyle restoranlarımızda kullandığımız akıllı tartı sistemiyle misafirlerin tabaklarında bıraktığı gıdaları hesaplayıp menülerimizi güncelledik” dedi. 

Yarın: Şehir otelleri kaynakları verimli kullanıyor.