Ekonomi Türkiye 100 ülkeye tohum ihraç ediyor

Türkiye 100 ülkeye tohum ihraç ediyor

06.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’den 100’ün üzerinde ülkeye tohum ihraç ediliyor. 2023’te 249.6 milyon dolar ithalata karşı, 326.8 milyon dolar ihracat yapıldı. Dünya tohumcuları 2025’te Türkiye’de toplanacak.

Türkiye 100 ülkeye tohum ihraç ediyor

MELTEM GÜNEŞ/ANKARATohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türk tohumculuk sektörünün güçlü bir yapıda olduğunu vurgulayarak, “Biz sadece kendi tohumumuzu üretmiyoruz. 100’ün üzerinde ülkeye tohum ihraç ediyoruz. 2023 yılında 249.6 milyon dolar ithalatın karşısında, 326.8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Net şekilde ihracatçı ülkeyiz” dedi. Yıldıray Gençer iftar programında bir araya geldiği basın mensuplarına, iklim değişikliğinin tohumculuğa etkilerini anlattı.

Haberin Devamı

Dayanıklılık ve verimlilik üzerine etkilere dikkati çeken Gençer, “Tohumculukta değişen iklim koşulları dikkate alınarak yapılan bitki ıslahı ve çeşit geliştirme çalışmaları gıda güvenliği açısından önemli. Başta çeşit geliştirme çalışmaları olmak üzere Ar-Ge faaliyetlerine ayrılan kaynak ve destekler artırılmalı” dedi.

'GDO'LU ÜRETMİYORUZ'

Gençer, Türkiye’de kanunla Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürünlerin ithalatınının ve üretiminin yasaklandığını hatırlatarak, “Sadece hayvan yemi olarak kullanılması için mısır ve soya gibi bazı ürünlerin, izin verilen genleri taşımaları kaydıyla Biyogüvenlik Kurulu kararı ile ithalatı yapılmakta” bilgisini verdi. Hibrit teknolojisi ile GDO’nun da birbirine karıştırıldığına işaret eden Gençer, “Hibrit tohumlar GDO’lu sanılıyor. Hibrit doğada kendiliğinden de olabilen bildiğiniz melezlemedir” dedi.

Haberin Devamı

Gençer, ihracat imkânlarını geliştirmek ve rekabetçiliği artırmak için çalıştıklarını söyleyerek, “Hedef ülkelerimizden olan Kazakistan, Azerbaycan ve Özbekistan başta olmak üzere Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ülkeleri ile ticareti artırmak amacıyla önemli çalışmalar yürütüyoruz. Türk devletleri arasında ortak mevzuat oluşturulması için çalışmalara başlandı” dedi. Gençer, Türkiye’nin Mayıs 2025’te Dünya Tohumculuk Kongresi’ne ev sahipliği yapacağını ve 59 ülkeden 2 binin üzerinde tohumculuk sektörü paydaşının kongreye katılacağını ifade etti.

Türkiye 100 ülkeye tohum ihraç ediyor

Sinem Cantürk

YERLİ ŞEKER PANCARI TOHUMU TESCİL ALDI

Tarım ve Orman Bakanlığı, ilgili kuruluşlarından Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin (Türkşeker) çalışması sonucu yerli şeker pancarı tohumuna tescil alındığını duyurdu. Yerli şeker pancarı tohumu üretiminin yaklaşık 7 yıl içinde hem Türkiye’nin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek hem de ihraç edilecek bir düzeye erişmesi bekleniyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Türkiye tohumculukta dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Her geçen gün de sıralamada yukarı çıkıyoruz. İnşallah gelecek yıl yerli şeker pancarı tohumlarımızı toprakla buluşturacağız” dedi.

Haberin Devamı

AYÇİÇEĞİ İTHALATINDA DÜŞÜK VERGİ UZADI

Cumhurbaşkanı Kararı ile yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatına tanımlanan tarife kontenjanı süresi değişti. Karara göre, yağlık ayçiçeği tohumu için tanımlanan 100 bin ton ve yüzde 12 gümrük vergili kota ile ham ayçiçeği yağı için 250 bin ton kontenjan ve yüzde 22 gümrük vergili dönem 22 Nisan’a uzatıldı. 26 Ocak’ta belirlenen kontenjan miktarlarında geçerli olacak şekilde, yağlık ayçiçeği tohumunda yüzde 27 yerine yüzde 12, ham ayçiçeği yağında ise yüzde 36 yerine yüzde 22 gümrük vergisi uygulanması kararlaştırılmıştı.

FINTECH'LERE YATIRIM DÜŞTÜ

KPMG’nin 2023 yılında küresel çapta fintech’lere yapılan yatırımları incelediği “Pulse of Fintech” raporuna göre fintech’lere yapılan yatırım miktarı 113.7 milyar dolara, anlaşma sayısı ise 4 bin 547’ye geriledi. Gayrimenkul teknolojisi alanı 2023 yılında 13.4 milyar doların üzerinde yatırım ile yeni bir zirve yaparken ödemeler alanı 20.7 milyar dolar yatırım ile fintech yatırımlarından en büyük payı almaya devam etti.

Haberin Devamı

KPMG Türkiye Fintech ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk, “Fintech piyasası 2023’te oldukça zor bir geçirdi. İyi anlaşmalar olsa da fintech yatırımcıları iş modellerinin uygulanabilirliğine ve kârlılığa keskin bir şekilde odaklanarak potansiyel anlaşmalara yönelik incelemelerini artırdı. Hem 2023’ün tamamına hem de özellikle ikinci yarısına bakıldığında, fintech yatırımcılarının duyarlılığı temkinli olarak nitelendirilebilir. 2024’ün ilk yarısına bakıldığında ise küresel olarak fintech sektörüne yatırımların nispeten ılımlı kalmasını beklenmekle birlikte, faiz oranları düştükçe yatırımın artmaya başlayacağını tahmin ediyoruz” dedi.