Ekonomi ‘Türkiye, bu treni kaçırmayacak’

‘Türkiye, bu treni kaçırmayacak’

12.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın yepyeni bir dönemin eşiğinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye inşallah bu defa treni kaçırmayacak, hem de en ön tarafından hak ettiği yeri alacaktır” dedi

‘Türkiye, bu treni kaçırmayacak’

EKONOMİ SERVİSİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın yeni bir dönemin eşiğinde olduğunu belirterek, “Küresel siyasi ve ekonomik güç dengeleri çatırdıyor. Bu çatırtı aynı zamanda yeni kurulacak küresel siyasi ve ekonomik yönetim sisteminin de ayak sesleridir. Türkiye inşallah bu defa treni kaçırmayacak, hem de en ön tarafından hak ettiği yeri alacaktır” dedi.

Haberin Devamı

MÜSİAD’ın 26. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişin gerçekçi muhasebesini yapmadan geleceğe sağlam adımlar atmanın mümkün olmadığını belirterek şöyle devam etti:

“Şöyle bir geriye dönüp baktığımızda millet olarak Batı’nın bugünkü güvenlik ve refah seviyesinin temelini oluşturan Sanayi Devrimi’ni kaçırdığımızı görüyoruz. Daha doğrusu bizi adeta can derdine düşürenler bilinçli olarak bu sürecin dışında kalmamızı sağladılar. Bugün kardeş coğrafyalar olarak baktığımız yerler birer birer elimizden çıkarken biz üzerimize binen yükün ağırlığı altında tamamen ezilmemeye çalışıyorduk. İstiklal Harbimizi zaferle sonuçlandırıp Cumhuriyetimizi kurmak suretiyle kendimize yeni bir istikamet belirledik. Ama bu dönemde de rahat bırakılmadık. Dünya bilgi ve teknoloji devrimini yaşarken biz tüm enerjimizi ve vaktimizi iç çekişmelerimize, kavgalarımıza, mücadelemize teksif ediyorduk. Dolayısıyla bu büyük sıçramayı da önemli ölçüde kaçırdık.”

Haberin Devamı

‘İnşaya odaklandık’

Erdoğan, dünyanın şimdi yepyeni bir dönemin eşiğinde olduğunu belirterek, “Küresel siyasi ve ekonomik güç dengeleri çatırdıyor. Bu çatırtı aynı zamanda yeni kurulacak küresel siyasi ve ekonomik yönetim sisteminin de ayak sesleridir. Türkiye inşallah bu defa treni kaçırmayacak, hem de en ön tarafından hak ettiği yeri alacaktır. Peki madem geçmişteki fırsatları hep kaçırdık veya kaçırmamızı sağladılar, bu defa nasıl oluyor da böylesine iddialı ve özgüvenli konuşabiliyoruz? Çünkü bu defa Türkiye, geçtiğimiz 19 yılda kurduğumuz güçlü demokrasi ve kalkınma altyapısının üzerinde kendi iç meseleleriyle boğuşmaya değil geleceğini inşaya odaklanmış durumdadır” diye konuştu.

‘Ev sahibi yaptılar’

Erdoğan, başbakan olmadan önce dönemin ABD Başkanı George W. Bush ile İHA talebini dile getirdiği görüşmesini anımsatarak, “İHA’yı bize o zaman sadece 2 günlüğüne verip tekrar geri alma durumundaydı. Ama ne oldu? Bizi ev sahibi yaptılar. İHA’yı biz üretir hale geldik” dedi. Ardından Türkiye’nin silahlı insansız hava aracı (SİHA) üretir hale geldiğini belirten Erdoğan, “Şimdi işi ileri götürerek Akıncı denilen görevi, başarısı çok çok farklı olan SİHA’nın en üst segmentini, dünyada ilk 3’ün içinde yer alanını üretir hale geldik. Şu anda Baykar yetiştiremiyor. Böyle bir noktada, böyle bir durumda. Demek ki azmin, inancın önünde hiçbir şey engel teşkil etmiyor. Yeter ki azmedin. Bunlar Türkiye’nin savunma sanayinde dünyadaki bulunduğu yeri farklı bir konuma taşımış oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Türkiye, bu treni kaçırmayacak’

Erdoğan, Türkiye’nin en büyük kütüphanesini kurmak için çalışmaların sürdüğü Rami Kışlası’nda incelemelerde bulundu.

‘Daha yakın çalışacağız’

Erdoğan, konuşmasının MÜSİAD’ı değerlendirdiği bölümünde şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtikten sonra kamunun kendi alanındaki birimleriyle iş birliği mekanizmaları tesis etmesi ve verimli çalışma zeminleri oluşturması MÜSİAD’ın kendini yenileme kabiliyetinin bir göstergesidir. Kadınlara ve gençlere yönelik özel yapılanmaları da bu kuruluşumuzun ülkemizin potansiyelini harekete geçirme, milli ve yerli sermayenin gücünü tüm boyutlarıyla değerlendirme konusunda doğru dinamiklere yöneldiğinin işaretidir. Ülkemizin ticaret ve yatırım alanındaki küresel iddialarını hayata geçirme hususunda MÜSİAD’la önümüzdeki dönemde daha yakın çalışmayı planlıyoruz. Türkiye’nin yeni yatırım ihtiyacının giderek arttığı bir süreçte bu iş birliğinin hayati önemde olduğu bir gerçektir. Yönetimde sorumluluk üstlenen arkadaşlarımızın yurt içindeki ve yurt dışındaki yaygın teşkilat ağı, üye sayısı ve faaliyet yelpazesiyle devraldıkları 31 yıllık bu güzel birikimi katlayarak sürdüreceklerine inanıyorum. Salgın döneminin zor şartlarında bile kesintisiz sürdürülen aktif ve yenilikçi yaklaşımlar, bu hususta sizlere yönelik ümitlerimizi ve beklentilerimizi artırıyor. Türkiye’yi 2023 hedeflerine sizlerle birlikte ulaştıracağız. Evlatlarımıza 2053 vizyonunu sizlerle birlikte emanet edeceğiz.”

Haberin Devamı

‘Türkiye, bu treni kaçırmayacak’

Yönetim değişti, Mahmut Asmalı, MÜSİAD Başkanı oldu

MÜSİAD’ın 26. Olağan Genel Kurulu sonucu derneğin yeni genel başkanı Mahmut Asmalı oldu. Yönetim kurulundaki diğer isimler ise şöyle: Gökhan Yetkin, Mehmet Develioğlu, Soner Meşe, Ahmet Doğan Alperen, Muhammed Ali Özeken, Davut Altunbaş, Abdülsamet Temel, Osman Çalışkan, Hıfsı Soydemir, Abdullah Eriş, Abdullah Bozatlı, Tahir Tuluk, Bekir Sami Nalbantoğlu, Faruk İbrahim Özbek, Mustafa Aktaş, Tevfik Dönmez, Mehmet Şahin, Abdurrahman Uzun, Mustafa Çalışkan, Savaş Yılmaz, Erkan Gül, Abdülkadir Sıcakyüz, Yunus Furkan Akbal ve Meryem İlbahar.

Haberin Devamı

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren Akyapı’nın kurucularından Mahmut Asmalı, 2006 yılından bu yana MÜSİAD üyesi olduğunu belirttiği konuşmasında şunları kaydetti:

“Seçilen yönetimimiz ve tüm üyelerimiz ile birlikte Türkiye ve tüm insanlık için eserler bırakmak adına gece gündüz çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. Üstlenmiş olduğumuz sorumluluğun ne denli büyük olduğunun farkındayız. Gücümüzü geçmişimizden alacağız, bugüne ve geleceğe odaklanacağız.”

Başkanlık görevini Asmalı’ya devreden Abdurrahman Kaan da genel kuruldaki konuşmasında, “Seçimler, dış ekonomik saldırılar, tehditler, pandemi ve doğal afetler biri biterken diğeri başladı ancak biz tazelenen yeni MÜSİAD kimliğiyle olaylara anında kurumsal bir olgunlukla refleks verebilmeyi başardık. 1550 günlük görev sürem boyunca 400’e yakın şehir gezisi yaptım ve böylece halkın nabzını sürekli tutup sürekli geri besleme ile hem sistemi hem de kurumsal yapıyı ayakta tutmaya gayret gösterdik” dedi.