Ekonomi ‘Türkiye savunmada ithalattan çok ihracat yapar hale geldi’

‘Türkiye savunmada ithalattan çok ihracat yapar hale geldi’

28.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın (IDEF 2023) 3. günü de önemli anlaşmalara sahne oldu. Fuarda, 120’den fazla sözleşme imzalandı. İmzalanan sözleşmelerden biri de Azerbaycan Savunma Bakanlığı ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) arasında gerçekleştirilen “SU-25 Modernizasyon Projesi” protokolüydü.

‘Türkiye savunmada ithalattan çok ihracat yapar hale geldi’

ALEYNA SEVİM İstanbul - Sözleşme kapsamında TUSAŞ, Azerbaycan’a ait Sovyet üretimi Su-25 savaş uçaklarının modernizasyonunu gerçekleştirecek. TUSAŞ, Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan uçaklara Türk menşeili güdümlü mühimmat silah sistemlerini entegre edecek.

Haberin Devamı

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Su-25 modernizasyon projesiyle ilgili Milliyet’in sorularını yanıtladı. Uçakların kendine ait sisteminin sökülüp yerine ASELSAN’la birlikte yeni sistemleri koyacaklarını anlatan Kotil, “Uçaklar daha yetenekli hale geliyorlar. Karşı tarafa angaje olabiliyorlar. Böylelikle uçaklar bütünüyle yenileniyor. Bunda yabancı lisans yok tamamen Türk ürünü. Bu anlaşmanın ihracat açısından Türkiye için büyük bir önemi var. Maddi olarak büyük değeri var. Ülkenin itibarı ise bunun bonus kısmı. Başka projeler için imza aşamasında olanlar da var. Batı ülkelerinden de büyük ilgi var. Şu an Türkiye savunma sistemlerinde ithalattan çok ihracat yapıyor. Dolayısıyla net para girişi sağlıyor” dedi.

Haberin Devamı

TUSAŞ dün de Azerbaycan Savunma Bakanlığı ile milli muharip uçak KAAN’ı geliştirmek ve ortak üretimi için iş birliği protokolü imzaladı. Protokol ile Türk Hava Kuvvetleri için geliştirilmekte olan 5’inci nesil savaş uçağı KAAN’ın geliştirme faaliyetleri de dahil olmak üzere Azerbaycan ile ortak üretim konularında iş birliğine gidildi. KAAN projesi kapsamında; Azerbaycan’da yerleşik kabiliyetler belirlenecek, uygun değerlendirilen tesis veya firmalarda üretim hazırlıkları yapılacak. Sonrasında da KAAN projesi kapsamında bazı alt sistemlerin Azerbaycan’da üretilmesi planlanıyor.

F-16’lara Göktuğ

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan GÖKTUĞ füzesi projesinde de imzalar fuarda atıldı. TÜBİTAK SAGE ana yükleniciliğinde yürütülecek projeyle, F-16 uçakları PO-I konfigürasyonuna entegre edilecek şekilde geliştirilen GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerinin, F-16 uçakları PO-III konfigürasyonuna entegre edilecek ve hava füzesi ihtiyacının karşılanabilmesine yönelik GÖKTUĞ füzelerinin düşük ölçekli ilk üretim tedarikleri hayata geçirilecek.