Ekonomi Ülker ve Karamehmet’ten tarihi işbirliği

Ülker ve Karamehmet’ten tarihi işbirliği

14.06.2014 - 12:08 | Son Güncellenme:

Ülker Grubu’nun Patronu Murat Ülker ve Çukurova Grubu’nun Patronu Mehmet Emin Karamehmet Turkcell için resmen masaya oturdu.

Ülker ve Karamehmet’ten tarihi işbirliği

Ülker Grubu’nun Patronu Murat Ülker ve Çukurova Grubu’nun Patronu Mehmet Emin Karamehmet Turkcell için resmen masaya oturdu. 24 Haziran’a kadar Rus ortağı Altimo’ya 1.6 milyar dolar ödemesi gereken Karamehmet, finansman için Ülker ile pazarlıklara başladı.

Haberin Devamı

Yıldız Holding iştiraki Gözde Girişim'in CEO'su Cem Karakaş, telekom sektöründe yapılandırılmış şartlı finansman görüşmeleri yapmakta olduklarını ancak sektöre ortak olmayı düşünmediklerini açıkladı.

Karakaş Reuters'a yaptığı açıklamada, "Şirketimiz yatırım politikası paralelinde finansal veya operasyonel yapılandırma ihtiyacı olan fırsatları devamlı araştırmaktadır. Gözde Girişim telekom sektöründe yapılandırılmış şartlı finansman sağlama görüşmeleri yapmaktadır ancak telekom sektörüne ortak olmak suretiyle yatırım yapma planı şu anda bulunmamaktadır" dedi.

Murat Ülker’in Gözdesi

Gözde Girişim'in, perakende alanında Şok Marketler ve Ziylan Mağazacılık, madencilik alanında Kümaş, katılım bankacılığı alanında Türkiye Finans ve hızlı tüketim alanında Azmüsebat Çelik şirketlerinde hisseleri bulunuyor.

Haberin Devamı

Oyak Yatırım Analisti Alper Özdemir, "Bu açıklama son dönemde (grubun) Çukurova'ya finansman sağlayacağı yönündeki haberi desteklemiş oldu. Hissedar uzlaşmazlığının sona ermesi açısından Çukurova Holding'in son tarihe kadar finansmanı bulup hisselerini geri alması senaryosuna Turkcell açısından olumlu bakmak gerekli diye düşünüyorum" dedi.

BGC Partners Analisti Erdem Hafızoğlu, "Çukurova Holding'in finansman konusunu bir şekilde 24 Haziran'a kadar çözeceğini ve sahiplik sorununun netleşeceğini düşünüyorum. Hissedarlık yapısı netleştikten sonra genel kurulun yapılmaması kabul edilir bir şey olmayacaktır. Grup, Altimo'ya parayı ödedikten sonra temettü konusu çözülebilir" dedi.

Turkcell'de dolaylı olarak yüzde 13.22 payı bulunan Altimo, Çukurova Grubu ile dolaylı yüzde 13.8'lik payın sahipliği konusunda 2005 yılına dayanan bir anlaşma nedeniyle uzun yıllar boyunca davalık olurken, bu uzlaşmazlık şirketin son yıllardaki genel kurullarının yapılmasını ve temettü dağıtımlarının gerçekleşmesini engelledi.

Turkcell'de TeliaSonera'nın direkt ve dolaylı olarak yüzde 37.3, Altimo'nun ise yüzde 13.22 hissesi bulunuyor. Çukurova Grubu, Altimo'nun rehninde bulunan yüzde 13.8 hisseyi alması durumunda Turkcell'i dolaylı olarak kontrol edebilir hale geliyor. Çukurova'nın bu hisseyi alamaması halinde ise Turkcell İletişim'in kontrolü Altimo ve Teliasonera'ya geçiyor.