Ekonomi Vergi denetiminde yapay zeka dönemi

Vergi denetiminde yapay zeka dönemi

28.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kayıp kaçağıyla mücadele çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek, vergi denetimi çalışmalarında yapay zekayı kullandıklarını, restoran hesaplarını ve günübirlik kiralık evleri de mercek altına aldıklarını bildirdi.

Vergi denetiminde yapay zeka dönemi

Şimşek’in Twitter hesabından paylaştığı TRT haberine göre, depremin yaralarının sarılması için ilave gelirlere ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Şimşek, depremin yol açtığı tahribatın 104 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaştığına dikkati çekti. Şimşek, “Bütçe yapmak, gelir tedbirleri almak yetmez. Bunun yanında vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele çok önemli. Kayıt dışı ekonomik aktiviteler üzerindeki denetimlerimizi artırdık. Aynı zamanda tahsilat çalışmalarımızı da hızlandırdık” diye konuştu. Şimşek, risk analiz ve denetim çalışmalarında yapay zeka uygulamalarını, yani gelişen tüm dijital teknolojileri kullandıklarını belirterek, “Bu yıl kiralık konutlar, eğlence yerleri ve restoranlarda fiili denetimler gerçekleştiriliyor, özellikle KDV oranlarını hatalı uygulayan mükellefleri yakından takip ederek gerekli denetimleri yapıyoruz. Piyasada oluşan fiyat hareketlerini yakından takip ediyor ve birçok sektöre ilişkin detaylı analizler yapıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Son dönemde konut, turizm amaçlı villa ve günübirlik kiralamalardaki artış ve beyan dışı bırakılan kazançları da mercek altına aldıklarını belirten Şimşek, elektronik ticaretteki artışın da dikkati çektiğini ve bu kapsamda bu alanı da yakın takibe aldıklarını kaydetti.