Ekonomi Yapay zeka dünyası transferle çalkalandı

Yapay zeka dünyası transferle çalkalandı

21.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ChatGPT’yi geliştiren OpenAI CEO’su Sam Altman kovuldu. Altman ve ekibi Microsoft tarafından işe alındı. OpenAI şirketi ise Altman’ın yerine Twitch’in kurucusu Emmett Shear’ın CEO olarak atandığını bildirdi.

Yapay zeka dünyası transferle çalkalandı

Teknoloji dünyası geçtiğimiz hafta sonunda en hareketli günlerinden birini yaşadı. Yapay zeka uygulaması ChatGPT’yi geliştiren OpenAI şirketinin CEO’su Sam Altman, yönetim kurulu tarafından görevinden alındı. OpenAI tarafından yapılan açıklamada, şirketin yönetim kurulunun Sam Altman’ın CEO’luk görevinden ve yönetim kurulundan ayrılacağını duyurduğu aktarıldı. 

Haberin Devamı

Başkan istifa etti 

Açıklamada, şirketin baş teknoloji yöneticisi Mira Murati’nin geçici olarak Altman’ın görevine getirildiği kaydedildi. Altman’ın ayrılışının yönetim kurulu tarafından yürütülen inceleme sürecinin ardından geldiği belirtilen açıklamada, bu süreçte Altman’ın yönetim kuruluyla olan iletişiminde tutarlı bir şekilde samimi olmadığı ve bu durumun Altman’ın sorumluluklarını yerine getirmesine engel olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Yönetim kurulunun artık Altman’ın OpenAI’ya liderlik etmeye devam etme becerisine güveni yok” değerlendirmesinde bulunuldu. Bu kararın ardından şirketin yönetim kurulu başkanı Greg Brockman da istifasını sundu. New York Times gazetesine konuşan OpenAI yönetim kurulundan bir kaynak, Altman’ın işini geri almak için çabaladığı ancak şirkete CEO olarak dönmeyeceğini kesin bir dille iletti. 

Haberin Devamı

Altman’ın kovulması, OpenAI şirketine yatırım yapan Microsoft, Sequoia Capital ve Thrive Capital isimli şirketlerde soğuk duş etkisi yarattı. New York Times gazetesine göre şirketin geliştirdiği yapay zeka ChatGPT’ye 13 milyar dolar yatıran Microsoft bile Altman’ın kovulduğunu bir dakika öncesinden öğrendi. Diğer şirketler ise kovulma haberini sosyal medyadan öğrendi. 

OpenAI şirketinin geliştirdiği ChatGPT’yi 8 ay gibi kısa bir sürede haftalık 100 milyon kullanıcı sayısına çıkartan 38 yaşındaki Sam Altman’ın kovulması, geleceğin en önemli teknolojisini geliştiren bir ismin işine son verilmesi endişelere neden oldu. 

‘Hayatımın teklifi’ 

Microsoft dün ABD’de daha hafta başı mesaisi başlamadan harekete geçerek Altman ve Brockman’ı işe aldıklarını açıkladı. Microsoft CEO’su Satya Nadella, OpenAI’den kovulan Sam Altman ve istifa eden Greg Brockman’ın Microsoft’a katıldığını duyurdu. OpenAI ile ortaklıklarının devam edeceğini de belirten Nadella, Altman ve Brockman’ın yeni bir yapay zeka araştırma ekibine liderlik edeceğini kaydetti. 

Bu haberin ardından bir hamle de OpenAI şirketinden geldi. OpenAI, Altman’ın yerine Twitch’in kurucusu Emmett Shear’ı CEO olarak atadıklarını ilan etti. X/Twitter’dan açıklama yapan Shear, “Bugün hayatım boyunca bir defa karşıma çıkacak bir iş fırsatı için davet telefonu aldım: @OpenAI’nin geçici CEO’su olmak. Aileme danıştıktan ve sadece birkaç saat düşündükten sonra işi kabul ettim” paylaşımında bulundu.