Ekonomi Yapay zeka ‘okullu’ oldu, dükkan açacak

Yapay zeka ‘okullu’ oldu, dükkan açacak

08.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ChatGPT haftalık 100 milyon kullanıcıya çıktı, 2 milyondan fazla geliştirici (developer) ChatGPT’den yararlanarak yapay zeka geliştiriyor. Şirket şimdi geliştirilmiş yapay zekaların satılacağı bir mağaza açıyor.

Yapay zeka ‘okullu’ oldu, dükkan açacak

İSMAİL ŞAHİN - OpenAI şirketinin yapay zeka botu ChatGPT, haftalık 100 milyon aktif kullanıcıyı aştı. ChatGPT’nin piyasaya çıktıktan iki ay sonra geçtiğimiz şubat ayında aylık 100 milyon kullanıcı sayısına ulaşmıştı. Facebook 4,5 yıl içinde, Twitter 5 yıl içinde ve Instagram ise yaklaşık 2 yıl içinde aylık aktif 100 milyon kullanıcıya ulaşmıştı.

Haberin Devamı

OpenAI CEO’su Sam Altman şu anda 2 milyondan fazla geliştirici (developer) şirketin araçlarından yararlanarak yapay zekâ teknolojileri üzerinde çalışıyor. Altman Fortune 500 şirketlerinin 460’ının da OpenAI’ın ürünlerini kullandığını duyurdu. Yani dünyanın en başarılı şirketlerinin yüzde 92’si yapay zekâ devinin ürünlerinden yararlanıyor.

İki yenilik geliyor

San Francisco’da OpenAI DevDay isimli ilk geliştirici konferansında şirket iki yeniliğin de müjdesini verdi. Bunlardan ilki “GPT-4 Turbo” yapay zeka modeli. GPT-4 Turbo’nun Nisan 2023’e kadar olan bağlamı içeren yanıtlar sağladığı ve eski sürümlerde 3 bin kelimeye kadar girdi kabul edilirken, GPT-4 Turbo’nun, 300 sayfaya kadar uzunluktaki girdiyi alabileceği belirtildi. GPT-4 Turbo’nun şu anda geliştiriciler için ön izlemede mevcut olduğunu ve gelecek haftalarda herkese yayınlanacağı bildirildi. Şirket ayrıca, şirketlerin ve geliştiricilerin yazılımlarını çalıştırmak için ödedikleri ücretleri de düşürdüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Geliştirip satılacak

ChatGPT’nin uygulama programlama arayüzünü kullanarak kendi araçlarını oluşturan kullanıcıların aynı zamanda sohbet robotunu özelleştirebileceği yeni bir seçenek de duyuruldu. Bu duyuru ile bağlantılı olarak ‘GPT Store’un da tanıtımı yapıldı. GPT Store, tıpkı Apple Store’un ugulamaları gibi bir dijital mağaza olacak. Burada ‘onaylı’ kullanıcıların geliştirdiği ChatGPT modelleri satılacak. GPT Store’da arama yapılabilecek, isteyen eğitim üzerine, yazılım üzerine veya sadece eğlence amaçlı olarak geliştirilmiş bir ChatGPT’yi satın alabilecek. Bu sayede ChatGPT geliştiricileri de emeklerini paraya dönüştürmüş olacaklar.

Code.org, TripAdvisor ve Canva gibi sitelerde ChatGPT’nin nasıl geliştirildiği anlatılıyor ama ilk GPT deneyimleri defa resmi bir uygulama üzerinden satışa sunulmuş olacak.

ChatGPT: 2075’e kadar dünya ‘vegan’ olacak

Yapay zeka ‘okullu’ oldu, dükkan açacak

Her geçen gün hayatımıza bir adım daha giren yapay zeka gelecekteki dünya hakkında da öngörülerde bulunmaya başladı. ChatGPT, Z kuşağı ve Y kuşağı sayesinde 2075 yılına kadar dünyanın çoğunluğunun vegan olacağını öngörüyor. Öngörüsünü Z kuşağının ve Y kuşağının bitki bazlı gıdalara yöneleceği araştırmalara dayandıran yapay zekaya göre bunun nedenini de rekor sayıdaki çevre bilincine sahip Z Kuşağı ve Y kuşağının etten vazgeçerek bitkisel bazlı seçeneklere yönelmesi olarak açıklıyor.

Haberin Devamı

OpenAI’nin ChatGPT’si “Z Kuşağı ve Y kuşağının hayvan tarımı konusunda farkındalık yaratması ile 2024’ten itibaren dünyanın veganlaşmasına ilişkin bir zaman çizelgesi sunması” istendikten sonra et ve süt tüketiminin sona ermesine ilişkin ayrıntıları paylaştı. Buna göre 2030-2040 yılları arasında dünya çapında insanlar daha fazla sebze ağırlıklı beslenmeye başlayacak, laboratuvarlarda üretilen proteinlere daha kolay erişilebilecek. 2040-2055 yılları arasında et ve süt tüketimi iyice düşecek, hükümetler hayvansal üretime çevresel nedenlerden ötürü kısıtlama getirecek. 2055-2075 yılları arasında bitki ağırlıklı beslenme dünya çapında bir kural haline gelecek. Gıda endüstrisi de bitki bazlı ürünler geliştirmeye eğilecek. Geleneksel hayvancılık çok azalacak, dünyanın çoğu vegan olacak ve sadece bazı kültürlerde çok ender hayvansal et ve süt tüketimi olacak.

Haberin Devamı

Tesla, Almanya’da 25 bin euro’ya elektrikli otomobil satacak

Kısa bir süre önce Çinli rakipleriyle rekabet edebilmek için fiyatlarını düşüren ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla, Berlin yakınındaki giga fabrikasında Avrupa pazarı 25 bin euro (26 bin 838 dolar) fiyata satılacak elektrikli araçlar üretmeyi planladığı ortaya çıktı.

Yapay zeka ‘okullu’ oldu, dükkan açacak

Elektrikli araçları daha geniş bir kitleye ulaştırmayı amaçlayan Tesla’nın uzun zamandır bu plan üzerinde çalıştığı belirtildi. Almanya’daki fabrikasında Avrupa’nın en çok satan elektrikli aracı Model Y’yi Tesla hakkındaki bu haber üzerine şirketin hisseleri ABD’de borsa açılmadan önceki işlemlerde yüzde 3 yükseldi. Haber Çinli elektrikli otomotiv şirketlerinin ise hisselerde düşüş yarattı.

Otomotiv araştırma şirketi JATO Dynamics’e göre, Avrupa’da 2023’ün ilk yarısında elektrikli araçların ortalama perakende satış fiyatı 65 bin euro’nun üstündeydi. Çin’de ise ortalama fiyat 31 bin euro’nun biraz üstündeydi. Musk uygun fiyatlı bir elektrikli araç üretme planını geçen yıl teknolojik imkansızlıklar yüzünden rafa kaldırmıştı. Ancak bir kaç ay önce Tesla’nın elektrikli aracın alt gövdesinin tamamının tek parça hâlinde olmasını sağlayacak bir teknolojiye ulaştığı haberi geldi. Uygun fiyatlı Tesla üretiminin ne zaman başlayacağı konusunda bir açıklama yapılmadı ama 2030’a kadar şirketin 20 milyon araç teslimatı yapma hedefi elektrikli araçları daha geniş bir kitleye ulaştırabilmesi açısından önem taşıyor.