Ekonomi Yaşayarak öğrenilecek

Yaşayarak öğrenilecek

01.08.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yaşayarak öğrenilecek

Yaşayarak öğrenilecek

Dün sanal ortamda temeli atılan ve 1999 - 2000 öğretim yılına yetişecek Sabancı Üniversitesi mütevvelli heyeti okulun hedefini yaşayarak öğrenme olarak koydu

DÜN Sabancı Üniversitesi'nin temel atma töreninin hemen ardından Milliyet Gazetesi Ekonomi Yönetmeni Dr. Şeref Oğuz, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti'yle bir araya gelerek, "Geleceğin Üniversitesi"yle ilgili görüştü. Görüşmeye Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi Rektörü ve TÜBİTAK eski başkanı Tosun Terzioğlu, Fransa Theseus Institute öğretim görevlisi Prof. Ahmet Aykaç, ABD'nin Pennsylvania Üniversitesi Wharton School öğretim görevlilerinden Prof. Işık İnselbağ katıldı.
Dr. Oğuz'un sorularını yanıtlayan mütevelli heyeti üniversitenin hiyerarşik bir yapı içersinde bulunmayacağını, nesillik bir okul olması için kadroların değişeceğini, dekanların ise önümüzdeki günlerde belirleneceğini söylediler. Üniversite öğretim görevlilerini tespit ederken de başka üniversitelere zarar vermeden bu seçimi yapacaklarını belirttiler.
Sabancı Üniversitesi'nin burs sisteminin de açıklanacağını belirten mütevelli heyeti, üniversitenin ömür boyu eğitim felsefesini taşıdığını, eğitimin katılımcı eğitim olacağını, öğretim görevlilerinin öğrenciye öğreteceğini, öğrenciden de öğrenecekleri bir sistem geliştireceklerini belirttiler. Sistemin zaman, aksiyon ve yer birliği özelliğini taşıyarak Antik Yunan'daki eğitim sistemlerine benzerlik göstereceğini söylediler.
Eğitimin öğrenciyi disiplin ötesine götürüp, problematiklere bakış açısı getireceğini, temel ilkeleri disiplin yerine bir problematiğe bağlamak istediklerini açıklayan heyet, projeye dayalı, sistematik mesaj anlayışını geliştireceklerini de vurguladılar. Yaşayarak öğrenme ilkesi benimsendiği ve mezunlarının dünyanın her yerinde başarılı insanlar olması hedeflendiğinden öğrencilerin Sabancı Üniversitesi'ni tercih edeceklerini belirttiler.
Öğretim görevlisi hiyerarşisinin bulunmayacağı üniversitede 250 öğretim elemanı ve 2500 ile 3000 arasında değişen bir öğrenci grubu olması hedefleniyor. Üniversite projesinin başlangıcı için 150 milyon dolar yatırım yapıldı, her yıl da 20 milyon dolarlık fon verilecek.

Bugüne kadar sanayinin her dalına yatırım yapan Sabancı nihayet üniversite kurmak için dün temel attı. Yaklaşık 10 yıldır üniversite kurma araştırmalarında bulunan Sabancı, üniversitesini 1999 - 2000 öğretim yılına yetiştirecek. Demirel'in "21. asrın, geleceğin üniversitesi olacak" diye tanımladığı, Tuzla'da kurulacak Sabancı Üniversitesi'nin temeli de 21. yüzyıla yakışır bir şekilde, sanal sistemle atıldı.
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nden düğmeye basmasıyla birlikte Tuzlya'daki dijital göstergede geri sayıp başladı. İnşaatın başlaması ise naklen yayınlandı. Cumhurbaşkanı da ilk kez bu tür sanal temel attığını belirtti.
Sabancı Holding vakfı VakSA'nın yürüteceği üniversite projesi için, Sabancı kendi şirketleriyle ortaklığa giren yabancı firma yetkililerine yeni kurulan şirketin karından bir miktarının VakSA'ya bağışlanmasını şart koşuyor.
Geleceğin üniversitesi diye tanımlanan Sabancı Üniversitesi'nin temel atma töreninde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Mesut Yılmaz, Devlet Bakanı Bülent Ecevit, İstanbul Valisi Kutlu Aktaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, iş ve bilim dünyasının ileri gelenleri katıldı. TÜBİTAK Başkanı Tosun Terzioğlu'nun Sabancı Üniversitesi Rektörü olduğu da ilk kez Güler Sabancı tarafından açılış sırasında açıklandı.
Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı konuşmasına, "dünyada değişmeyen bir tek şey var, o da değişim" diye başlarken, Sabancı Üniversitesi'nin başlangıç fikrini şöyle dile getirdi:
"Eğitimdeki yeni yapılanmayı aramak ve araştırmak için, değişik akademik perspektiflerden oluşan, sınırsız tasarım özgürlüğüne açık, taklit ve kopya üzerine kurulmayan, özgün ve sıfırdan tasarlanan bir 'gelecek üniversitesi' ortaya çıkarmak istedik". Sabancı bu nedenle yaptıkları arama konferanslarında, dünyanın, bilim ve eğitimin nereye gittiğini, gelecekte nasıl bir insan profili gerekeceğini tartıştıklarını ve ondan sonra üniversitenin profilini oluşturduklarını söyledi.
Açılışta konuşan Sakıp Sabancı ise, rötarlı olmalarına rağmen yılları boşa harcamadıklarını ve AR - GESA'dan yola çıktıklarını belirtti. Sabancı konuşmasını, "rekabet yoksa, mutluluk da yoktur, eğitimde rekabetçi koşul şemsiyesi tüm rekabet alanlarını kapsayacaktır" şeklinde sürdürdü.
Sabancı'dan sonra kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit de eğitime yapılan yatırımın insana yapılan yatırım olduğunu, 25 yaş üstündeki insanların ortalama eğitim düzeyinin 3.5 yıl, çalışan nüfusun eğitim düzeyinin ise 5.5 yıl olduğunu belirterek sekiz yıllık kesintisiz zorunlu eğitim çalışmalarını, "büyük bir eğitim seferberliği başlattık" şeklinde tanımladı. Başbakan Mesut Yılmaz da konuşmasında üniversitelerin toplumun dinamiği olduğuna dikkati çekerek, bugün Türkiye'de üniversitelerin eğitimin diğer kademelerinde olduğu gibi istenilen kaliteye ulaşamadığını söylerken, devletin fırsat eşitliği sağlamaya devam edeceğini ama bunun yeterli olmadığını, herkesi bu konuda katkıya çağırdığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise, temel atma düğmesine basmadan önce yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Artık sınırları aşan problemleri birlikte göğüsleyip ona sahip çıkmalıyız. Bugün, geleceğin insanının nasıl yetiştirilmesi gerektiğine cevap arıyoruz. Bilim ve teknolojinin milliyeti yok. Bilimden ve teknolojiden nasibini almayan refahtan da nasibini alamayacaktır. Türkiye dünde yaşayamaz. Bugünü yaşıyoruz ama yarına dikkatle bakıyoruz. Sabancı Üniversitesi Türkiye'nin geleceğe nasıl bakması gereken temel bir örnektir. Çağın icapları neyse onu yapmalıyız."