Ekonomi Yeni dönemde BES ve kıdem tazminatı nasıl olacak? ‘İşten ayrılsa bile hak korunacak’

Yeni dönemde BES ve kıdem tazminatı nasıl olacak? ‘İşten ayrılsa bile hak korunacak’

08.09.2023 - 14:40 | Son Güncellenme:

2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program yayınlandı ve ekonomide 3 yıllık yol haritası netleşti. Peki OVP’de bireysel emeklilik sistemi ve kıdem tazminatı nasıl olacak? SGK Uzmanı Yılmaz, tek tek anlattı. İşte detaylar...

Ekonomide 3 yılın yol haritası OVP ile belirlendi. OVP içerisinde yeni emeklilik sistemine atıfta bulunuldu. Ayrıca kıdem tazminatı ile ilgili yenilikler söz konusu. Peki yeni sistem nasıl olacak?

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, CNN Türk’te yeni dönemde emeklilik sistemi ve kıdem tazminatına ilişkin yenilikleri anlattı. Yılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ: TES 

2024-2026 yılı için bazı çalışmalar yapılacak. Yeni bir emeklilik sistemi geliyor. Buradaki emeklilik sistemi Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) olarak geçecek. Burada yeni bir terim olan OKS (Otomatik Katılım Sistemi) kurulacak. 

2024’ün son çeyreğinde hayatımıza girecek. Yani eylül, ekim, kasım, aralık ayı içerisinde girmesi bekleniyor. Şu anda uygulanan bir sistem var o da BES, 2017’den beri hayatımızda. Brüt ücretten yüzde 3 oranında kesiliyor. 

‘5 İŞÇİ VE ÜZERİNE BES ZORUNLULUĞU VAR’ 

Şu anda 5 işçi ve üzeri olan iş yerlerine BES’e geçiş zorunluluğu var. İşçi 2 ay sistemde kalmak zorunda. 45 yaş üstü ve emekli zorunluluğu kabul edilmiyor, isterse ayrılabiliyor.  

Haberin Devamı

YENİ DÖNEMDE TES NASIL OLACAK? 

İşçiden kesilen prim ve vergi konusunda devlet teşvik veriyor. BES’te 10 yıl sistemde kalıp 56 yaşına gelince emeklilik hakkı vardı. Yeni sistemde bu nasıl uyarlanacak? 

TES’te işçi, işveren ve devlet üzerinden değerlendirilecek. BES gibi işçi ve devlet ikilisinin arasında işveren olacak. Buradan da yüzdelik oran kesilecek. Buradaki fonlara yatırım yapılacak. Emeklilik fonları ile ilgili sigorta şirketleri var, orada paranızı kısa vadede, A tipi, B tipi likit fon, borsada günlük olarak değerlendirmeleri yapılacak. 

‘KIDEM TAZMİNATINI SİSTEME ALACAKLAR’ 

Kıdem tazminatını da bu sistemin içerisinde alacaklar. Daha önceki kıdem tazminatı hakları korunacak. İsteyen TES üzerinden buradaki haklarını yatırım amaçlı bu fonlara yönlendirebilecek. Normal standartlarda kıdem tazminatı 1 yıl çalışma sonunda brüt ücretin yüzde 38.33’ü alınıyordu. Karma testte buradaki yüzde 3’lük kısımda işveren katkısı olacak devamında TES’e 5.33’lük kıdem tazminatı aktarılması planlanıyor. Bu isteğe bağlı olacak. Bunlar bireysel fonda değerlendirilecek. 

‘ÇALIŞAN İŞTEN AYRILSA BİLE HAK KORUNACAK’ 

Karma teste baktığımızda 1 yıldan fazla çalışma olursa işten kendi isteği bile ayrılsa hak kazancı korunacak. İş değişikliği olduğu zaman hakkı saklı kalacak. 

SİSTEMDEN ÇIKIŞ NASIL OLACAK? 

Haberin Devamı

Sistemden çıkmak istediğim zaman ne olacak? 60 yaşını doldurmamış 1 defaya mahsus olarak evlilik olacaksa, konut alınacaksa belli bir kısmını sistemden çekebilecek.  

Emeklilikte toplu ödeme yapılmıyor ama BES’te yapılıyordu. Burada toplu ödeme yapılmayacak. Eğer isterlerse yüzde 25’lik kısmını çekebilecekler. Geri kalanında sistemin yazılı mevzuatına göre peyder pey ikinci bir emekli maaşı olarak tarafımıza ödenecek? 

BES Mİ DAHA AVANTAJLI YOKSA TES Mİ? 

BES’te de yine yasa koyucunun prim yönünde vergi yönünde teşvikleri vardı. Burada siz birikiminizi piyasalarda değerlendiriyorsunuz, uzun vadeli fonlarda, kısa vadeli fonlarda, dolayısıyla burada oranlar kısmında devlet yine katkı yapacağı için TES’in biraz daha avantajlı olabilme ihtimali olabilir. 

Yazarlar