Ekonomi Yeniden yapılanma ve kalkınma hızlanacak

Yeniden yapılanma ve kalkınma hızlanacak

18.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle deprem bölgesindeki KOBİ’lerin kapasitesi geliştirilecek, bölge halkına psikososyal destek sağlanacak, sanatsal faaliyetlerin geri dönmesi hedeflenecek.

Yeniden yapılanma ve kalkınma hızlanacak

Mithat Yurdakul / Adana - 6 Şubat depreminin etkilediği bölgeler, Birleşmiş Milletler ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle yeniden ekonomik ve sosyal hayata tutunacak.

Haberin Devamı

“Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezi” projesi ile deprem bölgesindeki KOBİ’lerin kapasitesi geliştirilecek, bölge halkına psikososyal destek sağlanacak, sanatsal faaliyetlerin deprem illerine geri dönmesi hedeflenecek.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilcisi Louisa Vinton, kendi hayatında da 6 Şubat öncesi ve 6 Şubat sonrası olduğunu belirterek, “Bu herhangi bir deprem değildi. Bu girişim sayesinde umut ediyorum ki bu desteği sürdürebileceğiz, daha da yaygınlaştırıp genişleteceğiz. İnsanların ihtiyaç duyacağı duygusal dayanışmayı da ortaya koyacağız” dedi.

Deprem bölgesindeki 11 ilin ekonomik, sosyal, kültürel ve sivil toplum alanında yeniden yapılanması için UNDP Türkiye, Gaziantep Ticaret Odası, Adana Ticaret Odası ve İhtiyaç Haritası tarafından, “Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezi” projesi hayata geçirilecek.

Haberin Devamı

Ekonomik inşa süreci

Projenin Adana’da yapılan tanıtımında konuşan Vinton, deprem bölgesinde halen 1 milyon kişinin geçici konutlarda yaşadığını, toparlanma ihtiyacının bunun da ötesinde olduğunu ifade ederek, “Geçinebilmeleri için işe, paraya ihtiyaçları var. Küçük ölçekli işletmeler özellikle büyük zarar gördü. Yetenekli işgücünün bölgeye yeniden aktarılması büyük önem taşıyor” dedi.

Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram da Adana’nın, depremin yoğun şekilde etkilediği illerle büyük miktarda ticareti olduğunu belirterek, “Bölgenin ekonomik inşa sürecine hız verilmeli. Konteynerde ticaret yapmak çok zor” dedi. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, İskenderun Limanı’ndaki yangından en büyük zararı Gaziantepli firmaların gördüğünü belirterek, “Depremde fabrikamız yıkılmadı ama iş ağımız büyük hasar gördü” şeklinde konuştu.

İstihdam için katkı sağlayacak

Projenin ekonomik kalkınma ayağını üstlenen Enerjisa Enerji’nin CEO’su Murat Pınar, “Bir yandan da deprem bölgesinde faaliyet gösteren bir şirket olarak, bu bölgenin daha iyi bir geleceğe hazırlanması için sorumluluk alıyoruz. Bu merkezler sayesinde işletmelere destek olunarak tekrar ekonomiye katılımları sağlanacak ve istihdama da önemli bir katkı sunulmuş olacak” dedi.

Haberin Devamı

İhtiyaç Haritası kurucu ortağı Mert Fırat ise, “İhtiyaç Haritası olarak imece anlayışından geliyoruz. Yapabileceğimiz her yerde insanlara güvenli ve güvenceli bir yer sağlamaya ek olarak, işleri ve geçim kaynaklarını geri kazandırmak için de sorumluluk alıyoruz” diye konuştu.