Ekonomi Yenilenebilir enerjide ‘ABD modeli’ önerisi

Yenilenebilir enerjide ‘ABD modeli’ önerisi

17.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Güneş ve rüzgar gibi kaynaklardan elektrik üreten yenilenebilir enerji sektöründen ekonomi yönetimine “enflasyonla mücadele yasası” önerisi geldi.

Yenilenebilir enerjide ‘ABD modeli’ önerisi

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök, “ABD’de yapıldığı gibi bir enflasyonla mücadele yasası çıkartılıp, bu yasa çerçevesine giren yatırımların desteklenmesi yerinde olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Özkök, yenilenebilir enerjide iletim hatları ve daha fazla yatırım için kapasite açılması gerektiğini belirterek, maliyet odaklı bir piyasanın tüm paydaşlar için güçlü piyasanın temelini oluşturacağını söyledi. Özkök şunları kaydetti:

“Türkiye’nin enerji dönüşümü ile projeksiyonların fiiliyata dönüşebilmesi için geleneksel merkezci ve tek yönlü bir elektrik sisteminden, tüketicilerin odak noktası olduğu daha dağıtık ve etkileşimli bir sisteme geçiş yapması gerekiyor. Ancak mevcut durumda, dağıtık enerji (tüketildiği yerde enerji üretimi) Türkiye’de çok yaygın. Dağıtık enerjinin yaygınlaştırılması dahil sisteme yüksek kapasitelerde yenilenebilir enerji kaynaklarının entegre edilebilmesi için çeşitli uygulamalarda esnekliğe gidilmesine ve yenilikçi yaklaşımlar getirilmesine ihtiyaç var. Yenilenebilir enerji tedarik anlaşması (PPA) bazlı yatırımların gelişmesi için gerekli mevzuatsal alt yapının oluşturulması şart. Düzenleyeceğimiz finans zirvesi ile sektörü bir araya getirecek ve konuyu makro olarak her seviyede tartışacak bir platforma ev sahipliği yapacağız.”

Haberin Devamı

ENFLASYONLA MÜCADELE

Yenilenebilir enerji yatırımlarının enflasyonla mücadeleye katkısını vurgulayan Özkök, “ABD’de yapıldığı gibi bir enflasyonla mücadele yasası çıkartılıp, bu yasa çerçevesine giren yatırımların desteklenmesi yerinde olacaktır. Destek deyince aklımıza sadece YEKDEM gelmekte. Yanı sıra vergi indirimi, arazi sağlanması, krediye ulaşım kolaylıkları, harç ve masraflarda kolaylıklar da içinde olabilir” dedi.