Ekonomi ‘Yıllık 2 bin Ar-Ge projesi yürütüyoruz’

‘Yıllık 2 bin Ar-Ge projesi yürütüyoruz’

14.05.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde başlayan Uluslararası Tarım Teknolojileri Festivali’nin (AGRIFEST) açılışında, tarımsal alanda Ar-Ge’ye ve inovasyona yapılan her yatırımın, ülkenin geleceğine yapıldığını söyledi.

‘Yıllık 2 bin Ar-Ge projesi yürütüyoruz’

“Türkiye, bulunduğu coğrafyanın en büyük ve en güçlü tarımsal Ar-Ge altyapısına sahip ülkeden biri” diyen Yumaklı, 49 araştırma enstitüsü, 300 laboratuvar ve 2 binden fazlası akademik seviyede olmak üzere 6 bin 500 personelin hizmette olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

Dayanıklı tohumlar

Yumaklı, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle yoğun bir iş birliğinde olduklarını belirterek şunları söyledi:

“Yıllık yaklaşık 2 bin Ar-Ge projesi yürütüyoruz. Bu çalışmalarla üreticimizin verimli ve kaliteli ürün almasını sağlıyoruz. Tarla bitkilerinde 1004, bahçe bitkilerinde 1041 yerli ve milli tohumluk çeşidi geliştirdik. Ata Tohumu Projesi kapsamında, farklı türlerde 37 yerel çeşidi tescil ettik ve koruma altına aldık. Tarımsal üretimin geleceğinin teminatı olan 318 bin genetik materyali gen bankalarımızda koruyoruz. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz bir dönemdeyiz. Bunun için kuraklığa, soğuğa ve hastalıklara dayanıklı tohum çeşitleri geliştiriyoruz. Bu bağlamda, 79 tohumluk çeşidi geliştirdik ve çiftçilerimizin hizmetine sunduk.”

Haberin Devamı

Pozitif ayrımcılık

Yumaklı, kırsalda teknolojiyi ve inovasyonu üretime katarak, üretimde verimliliği sağlayan genç ve kadın çiftçi sayısını arttırmayı amaçladıklarını ifade ederek, ekonomik yatırımlar ve IPARD programları ile genç ve kadın girişimcilerin projelerine ekstra puan ve hibe desteği verdiklerini söyledi.