Ekonomi Yılmaz: Enflasyonda aylık bazda düşüşler başladı

Yılmaz: Enflasyonda aylık bazda düşüşler başladı

27.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Satınalma Gücü Paritesi’ne göre Türkiye ekonomisi, dünyanın 11’inci büyük ekonomisi konumunda. Enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek için gayret sarf ediyoruz. Aylık bazda düşüşler başladı. 2026 yılında da tek haneli rakama ulaşmış olacağız” dedi.

Yılmaz: Enflasyonda aylık bazda düşüşler başladı

ANKARA Milliyet - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) ‘Türkiye-Özbekistan İş Forumu düzenlendi. Özbekistan Başbakan Yardımcısı Cemşid Kuçkarov ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile iş insanları katıldığı toplantıda konuşan Yılmaz, şunları söyledi: 

Haberin Devamı

“Türkiye ekonomisi, son 20 yılda yıllık ortalama yüzde 5,4 büyümüştür. 2023 yılının ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 oranında büyümüştür. Uluslararası tahminlere göre, bu yılın sonunda 1 trilyon doları aşan bir ekonomik büyüklüğüne ulaşmış olacağız.” 

Hedef 5 milyar dolar 

Özbekistan ile ikili ticaretin 3,5 milyar dolara ulaştığını söyleyen Yılmaz, “1700’ün üzerinde firmamız, Özbekistan’ın her bölgesinde faaliyet göstermektedir. Ancak bunlar yetmez diyoruz. Daha fazla firmanın ticaret yapması lazım. Hedefimiz, 5 milyar dolar. Müteahhitlerimiz Özbekistan’da çok önemli işler yapıyorlar. Bunun gelecekte daha da artacağına inanıyorum. İş birliğimiz, kazan-kazan ilkesine dayalı ve bu çerçevede bir Yatırımcılar Konseyi oluşturulmuş durumda. Önde gelen Türk şirketlerinin bu konseye üye yapılmasından da memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek isterim” dedi. Daha sonra iş insanlarına çağrıda bulunan Yılmaz, şöyle devam etti: 

Haberin Devamı

“Özbekistan’da enerji, elektronik, madencilik, tarım, sağlık, bilişim, inşaat sektörleri başta olmak üzere birçok alandaki yatırım fırsatlarını değerlendirerek Özbek firmalarıyla ortaklıklar kurun lütfen. Müteahhitlik firmalarımızın Özbekistan’a sunduğu kaliteli hizmetlerle birlikte yapı ve inşaat malzemeleri sektöründe de Türk firmalarımızın etkisinin artacağına inanıyorum. Bu çerçevede tüm girişimcilerimizi, Özbekistan’ın 2022-2026 Kalkınma Programı kapsamında hayata geçirileceği projelerde aktif rol almaya davet ediyorum. Özellikle yenilenebilir enerji, elektrik piyasasının düzenlenmesi, nükleer enerji, boru hattı yönetimi ve madencilik alanlarında iş birliğimiz ve tecrübe paylaşımımız çok değerlidir.”