Ekonomi Yılmaz: Kurda önemli bir hareketlilik beklemiyoruz

Yılmaz: Kurda önemli bir hareketlilik beklemiyoruz

24.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

12. Kalkınma Planı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri, dün başladı. Görüşmelere katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, planda 2053 perspektifinin de yer aldığını ve ilk defa bu konuda detaylı bir yaklaşımın ortaya konulduğunu söyledi.

Yılmaz: Kurda önemli bir hareketlilik beklemiyoruz

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / Ankara - Yılmaz, “Uzun vadeli perspektifler, çok detaylı dokümanlar olmaz. Daha çok geleceğe dönük yol gösterici, ışık tutucu dokümanlardır. Bunlar da daha çok dünyadaki küresel eğilimler dikkate alınarak bir çerçeve çizilir ve çok makro birtakım hedefler ve iddialar ortaya konur. Bu çerçevede bir hazırlık yapılmış ve mevcut dokümana derç edilmiştir” diye konuştu. Bunun arkasında birtakım model çalışmaları yapıldığına işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti: “Temel varsayım şu: İlk dönemlerde daha hızlı bir büyüme, giderek olgunlaştıkça bu büyüme hızının gelişmiş ülkelere benzer bir şekilde biraz daha yavaşlaması şeklinde bir varsayım var bu rakamların arkasında.”

Haberin Devamı

Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Yılmaz, 12. Kalkınma Planı, OVP ve 2024 merkezi yönetim bütçesi çalışmalarının birbirinden kopuk yürütülmediğini, üçünde de mutfağın Strateji ve Bütçe Başkanlığı olduğunu söyledi. Kurda herhangi bir hedef ve tahmin olmadığının altını çizen Yılmaz, “Serbest kur rejimi var. Kurumumuz son dönemlerde önemli bir düzeltme yaptı, önemli bir hareketlilik oldu; önümüzdeki dönemde böyle bir hareketlilik beklemiyoruz doğrusu. Gündelik gelişmelere göre, haberlere göre, arz talep şartlarına göre kurda mutlaka belli bir salınım olacaktır, ama son dönemlerde yaşadığımıza benzer bir hareketliliği teknik olarak da, siyasi olarak da beklemiyoruz” dedi.