Gündem Emekli Maaşı Sorgulamaları ve Hesaplamaları Nasıl Yapılır?

Emekli Maaşı Sorgulamaları ve Hesaplamaları Nasıl Yapılır?

18.03.2015 - 11:03 | Son Güncellenme:

Emekli maaşı hakkında her türlü sorgulama ve hesaplama işlemi için haberimizi inceleyebilirsiniz.

Emekli Maaşı Sorgulamaları ve Hesaplamaları Nasıl Yapılır

Hangi ülkede yaşıyor olursanız olun, hayatınızın belli bir döneminde iş yaşamına girmiş olacaksınız. İş yaşamınıza atılmanızın ardından ise belli bir süre boyunca çalışmanız gerekecektir. Önceden belirlenmiş olan ve çalışmanız gereken süreci tamamlamanızın ardından ise emekli olabilir ve çalışma hayatınızı bitirebilirsiniz.

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

Emeklilik durumu, belirlenmiş bir süre boyunca çalıştıktan sonra, iş hayatının sonlanması durumudur. Emeklilik durumu gerçekleştiği andan itibaren, artık her ay düzenli olarak almış olduğunuz maaşınız olmayacaktır. Emekliye ayrıldığınız takdirde, her ay size ödenen maaş yerine, önceki maaşınızdan daha düşük bir miktarda ücret ödenecektir. Emekliye ayrılanlara ödenen bu maaş, çoğu zaman önceki normal maaşınızdan daha düşük miktarda olacaktır. Bu bahsi geçen maaşı ise size, devlet ödemektedir. İşte bu emeklilik durumunda alınan maaşa, emekli maaşı denilmektedir. Emekli maaşını, emekliye ayrıldığınızda, devlet tarafından alabilmeniz için ise, geçmişte, sigortalı olarak bir işte çalışıyor olmanız ve çalıştığınız süreç boyunca düzenli olarak primlerinizi ödemeniz gereklidir. Bunun dışında siz kendiniz de bireysel emeklilik yapabilirsiniz.

Sizler için düzenlemiş olduğumuz yazımızın devamından, emekli maaşınızın durumunu nasıl öğreneceğinizin bilgisine ulaşabilirsiniz.

Devlet, Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile hizmete sunmuş olduğu, emekli maaşı sorgulamasının ve emekli maaşı hesaplamasının yapıldığı programlarını geliştirmiştir. Geliştirilmiş olan bu programlardan birinin adı, ‘SGK Emekli Maaşı Sorgulama’ şeklinde isimlendirilmiştir. Şimdi, emekli maaşı sorgulaması hakkında bulunan bir takım bilgileri sizler ile paylaşalım;

Emekli Maaşı Sorgulama

SGK’nın kolları olan 4A (SSK), 4B (Bağkur) ve 4C (Emekli Sandığı) kurumlarının her biri için, emekli maaşı sorgulaması işlemleri aynı şekilde yapılmaktadır. Emekli maaşı sorgulamanızı ise, iki farklı yöntem ile yapabilir, emekli maaşınızın durumunu öğrenebilirsiniz.

Emekli maaşı sorgulaması işleminizi dilerseniz, e-devlet kapısına giriş yaparak ve orada e-devlet şifrenizi kullanarak, dilerseniz de, ESGM uygulamasına giriş yapıp hiçbir şifre kullanmaya gerek kalmadan gerçekleştirebilirsiniz.

Önce, e-devlet sistemine giriş yapılarak ve bu sistemde e-devlet şifresi kullanılarak yapılan, emekli maaşı sorgulaması işlemine değinelim;

sgk.gov.tr adresine giriş yapınız ve ardından açılan e-devlet kapısının ana sayfasında bulunan "Kimliğimi Şimdi Doğrula" yazan bölümüne geliniz. Bu bölüm, kimlik doğrulaması işlemleri için düzenlenmiş olan bir alandır. Daha sonra sırasıyla, T.C kimlik numaranızı, e-devlet şifrenizi yazıp ardından "Sisteme Giriş Yap" yazan alanı tıklayınız. Devamında yeni açılacak olan sayfada bulunan "E-Hizmetler" yazan bölüme geliniz ve ardından, bu bölümde yar alan "SGK" yazan alana geliniz. Burada açılan sayfada bulunan, SSK (4A), Emekli Sandığı (4C) ve Bağkur (4B) kurumları arasından, bağlı olduğunuz kurumu seçiniz.

Şimdi de, ESGM uygulamasına giriş yapılarak ve bu uygulamada şifre kullanılmadan yapılan, emekli maaşı sorgulaması işleminin nasıl yapıldığını anlatalım;

adresine giriş yapınız. Burada açılan sayfada bulunan; uyruk, T.C kimlik numarası, nüfusuna kayıtlı olunan il, cilt numarası ve doğum yılı şeklinde düzenlenen alanlara bilgilerinizi yazınız. Devamında, bağlı olduğunuz kurumu seçiniz ve son olarak "Sorgula" yazan bölümü tıklayınız.

Emekli Maaşı Hesaplama

SGK’nın kollarını oluşturan, 4A (SSK), 4B (Bağkur) ve 4C (Emekli Sandığı) kurumlarının her biri için farklı yöntemler kullanılarak hesaplanan emekli maaşı hesaplama işlemi, kurumlara göre, aşağıda anlatıldığı şekli ile yapılmaktadır;

4A (SSK) için;http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız ve ardından açılan bu sayfada bulunan; SSK Sicil Numarası, T.C. Kimlik Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi şeklinde sıralanmış olan alanları doldurunuz. Daha sonra, SGK’nın 4A (SSK) kurumuna özel oluşturmuş olduğu emekli maaşı hesaplaması sistemine geliniz ve son olarak "Sorgula" yazan bölümü tıklayınız.

4B (Bağkur) için; SGK’nın 4B (Bağkur) kurumu için düzenlemiş olduğu emekli maaşı hesaplama sistemine giriş yapıp sayfaya, T.C kimlik numaranızın ve bağlı olarak çalıştığınız kurumunuzun bilgisini yazınız. Daha sonra, verilen güvenlik kodunu yazınız ve "sorgula" yazan bölümü işaretleyiniz.

4C (Emekli Sandığı) için; SGK’nın 4C (Emekli Sandığı) kurumu için düzenlemiş olduğu emekli maaşı hesaplaması uygulamasına giriş yapıp sayfaya, derece, kademe ve ek gösterge, makam, temsil ve görev tazminat bilgilerinizi doldurunuz. Ardından, hizmet yılı, hizmet ayı, kıdem yılı, ikramiye yılı ve aylık aldığınız tarih bilginizi de doldurunuz ve son olarak, "hesaplama" yazan alanı işaretleyiniz.