En 3 bin kişiye kadar hizmet veriyorlar

3 bin kişiye kadar hizmet veriyorlar

30.09.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sektörün eskileri: Kurdoğlu ve Sardunya

3 bin kişiye kadar hizmet veriyorlar





Çok değil bundan 20 yıl önce şirketler, çalışanları için verdikleri yemek işini profesyonel ellere devretmeye başladı. Bu da yıllık 3 milyar dolarlık bir hacime ulaşan catering (yiyecek içecek sağlama) sektörünü yarattı.
Giderek büyüyen catering sektörü bugün Türk Silahlı Kuvvetleri'nden devlet dairelerine, firmalardan küçük ofislere kadar her alana ulaşıyor.
Eskiden 'tabldot' olarak bilinen 'endüstriyel catering' ile davet ve organizasyonlara yönelik çalışan 'outside catering' firmalarının oluşturduğu bu pazarda İstanbul'da 2 bin 500, Türkiye genelinde ise 5 bin firma faaliyet gösteriyor. Sektör sadece İstanbul'da 1.3 milyar dolarlık hacme ulaşmış durumda.

Karavana gitti, catering geldi
Sadece, aldıkları catering hizmetiyle maliyetlerini azaltan firmalar değil, kısa bir süre önce Türk Silahlı Kuvvetleri de bu hizmetten faydalanmaya başladı. Senelerdir askerlerinin yemeklerini kendi bünyesinde hazırlayan ordu da artık yemek ihtiyacının bir kısmını catering firmasından karşılıyor.

Dünya mutfakları sunuluyor
Profesyonel catering hizmeti veren büyük firmaların yanı sıra, beş yıldızlı oteller ve bazı restoranlar da bu hizmeti sunuyor. Pazardaki gelişme firmaların iştahını kabartırken verilen hizmetin de çeşitliliği artıyor.
Catering kapsamında sadece Türk mutfağı bulunmuyor. Japon, Çin, Avusturya, Tayland, Meksika ve Hint mutfaklarından örnekler sunan catering firmaları da var. Bu sayede ister iş yerinde ister davetlerde dünya mutfaklarının da keyfi çıkarılabiliyor.
1994 yılında 35 firmanın katılımıyla kurulan İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Çelik, "İstanbul'da 3 milyon çalışan var. Bunların yemek ihtiyacı 2 bin 500'ün üzerinde endüstriyel catering firması tarafından karşılanıyor" diyor.
Bu firmalardan sadece 130'unun İYSAD'a üye olduğunu belirten Çelik, şöyle devam ediyor:
"İYSAD'a üye olan firmaları kayıt altında tutuyor ve denetliyoruz. Üyelerimizin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı izinleri mevcut. Bunun dışında üye firmalarımızın yüzde 40'ının dünya standardına uygunluk belgesi olan HACCP ile TSE belgeleri var."
Çelik, aynı zamanda Mis - Keyveni Yemek ve Catering firmasının da sahibi. Türkiye'de HACCP belgesi olan birkaç firmadan birisi olduklarını söyleyen Çelik, sadece ürettikleri yemeğin hijyenik olmasının yeterli olmadığını, yerdeki karolardan fayans ve seramiklere kadar anti - bakteriyel malzeme kullanılması gerektiğini belirtiyor.
Sağlıksız koşullarda üretilen yemeklerin birçok hastalığa neden olduğunu anlatan Çelik, yöneticilerin yemek firması seçerken titiz davranmaları gerektiğine dikkat çekiyor. 1 milyon liraya bile yemek üretilebileceğini, ancak bu maliyetle hijyen koşullarının sağlanmasının zor olduğunu belirten Çelik, üç çeşitten oluşan bir yemeğin en az 2 milyon 500 bin liraya satılması gerektiğini söylüyor.

Üniversitede dersi okutulacak
İTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Dilek Boyacıoğlu da sektördeki en önemli sorunun eğitim eksikliği olduğuna işaret ediyor. İYSAD'la bir eğitim projesi geliştirdiklerini ve sektöre eğitimli eleman sağlamak amacıyla sürekli eğitim merkezi oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Boyacıoğlu, Türkiye'deki catering sektörünün çok hızlı geliştiğini vurguluyor.
İTÜ Gıda Mühendisliği bünyesinde catering konusunda seçmeli dersler verilmeye başlanacağını söyleyen Boyacıoğlu, "Gıda Mühendisliği mezunlarının yüzde 20'si hazır yemek sektöründe çalışıyor. Tarım Bakanlığı'nın yönetmeliğinde bu sektördeki firmaların gıda eğitimi almış kişilerle çalışmaları gerektiği belirtiliyor" diyor.
Boyacıoğlu, sektördeki büyük firmaların yönetmeliğe uyduğunu hatta 50 gıda mühendisine sahip firmalar olduğunu söylüyor. Boyacıoğlu, firmaların isimlerini korumak için franchise vermekten kaçındıklarını belirtiyor.

5 BİN FİRMA FAALİYET GÖSTERİYOR

  • 2 bin 500'ü İstanbul'da olmak üzere catering sektöründe Türkiye genelinde 5 bin firma hizmet veriyor.
  • Türkiye genelinde pazarın toplam cirosu 3 milyar dolara ulaşmış durumda.
  • Sektörün İstanbul'daki cirosu (1.3 milyar dolar) toplam cironun yarısına yakın. İstanbul'da yaklaşık 3 milyon çalışan için catering hizmeti alınıyor.
  • Pazarın büyük kısmını şirketlerin çalışanları için aldığı catering hizmeti oluşturuyor.
  • Sadece özel toplantılar ve kokteyller için catering hizmeti veren firmalar da var.
  • Özel yemeklerde, kokteylerde kişi başına 25 dolar civarında ücret alınıyor. Oturmalı yemeklerde fiyat 50 dolara kadar çıkıyor.


  • Divan Oteli bünyesindeki Kuruçeşme Divan Catering, 13 yıldır catering servisi veriyor. Davetlerde 10 kişiden 3 bin kişiye kadar hizmet veren Kuruçeşme Divan'da, Türk Mutfağı kullanılıyor. İşletme Müdürü Demir Aysu, "Şu anda Türkiye'de en yoğun iş hacmine sahip firmayız. İlk açıldığında haftada 2 - 3 catering yapmayı düşünürken bugün hem Kuruçeşme Divan'ın içinde hem dış mekanlarda günlük dört organizasyona catering servisi veriyoruz" dedi. Geleneksel Divan servisini yansıttıkları için bu noktaya geldiklerini belirten Aysu, bu nedenle franchise vermeyi düşünmediklerini, Divan ismini taşımanın, verilen hizmet ve ürünün kalitesi açısından çok önemli olduğunu vurguluyor.
    Kuruçeşme Divan'da yılda yaklaşık 200 bin kişiye servis veriliyor. 2003 yılı hedef cirosu 6 trilyon lira. Aysu, "Fiyatlarımız dolar üzerinden olduğu için kurlardaki düşüş bizim için dezavantaj oldu. Buna rağmen ciromuzu 6 trilyon lira olarak hedefledik." dedi.
    Kuruçeşme Divan'da, haziran ayında okul yemekleri, temmuz ve ağustosta düğünler, yıl sonları da genel kurul toplantıları için catering hizmeti veriliyor.
    ISO - 9000 belgeli bir firma olan Kuruçeşme Divan, Rahmi Koç Müzesi ve Süreyya 3 Teknesi'ndeki davetlerde de catering hizmeti veriyor.
    Kuruçeşme Divan'ın sahip olduğu mekanlarda da toplam 800 kişiye aynı anda oturmalı davet verilebiliyor. Şirketteki fiyatlar ise şöyle: Kişi başı olarak kokteyl 25 dolar, kokteyl prolonge 45 dolar, oturmalı yemek 52 dolar. Bu fiyatlara KDV dahil değil.

    Sardunya ve Kurdoğlu sektörün en eski firmalarından. Kurdoğlu 1972 yılında, Sardunya da 1976 yılında catering hizmeti vermeye başlamış.
    Kurdoğlu, 37 bin kişilik catering kapasitesine sahipken, Sardunya 35 bin kişiye kadar servis verebiliyor.
    Bugüne kadar GAP'ın ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün açılışı gibi dev organizasyonlarda da hizmet veren Sardunya'nın 2002 cirosu
    35 milyon dolar. Bu yılki hedefi ise 40 milyon dolar.
    Sardunya Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Zincirkıran, davet ve organizasyonlardaki ekip ve yemek kalitesinin sürekli aynı standartta olması gerektiğini söylüyor.
    Zincirkıran catering sektörünün hataya şans tanımadığını belirterek, "Elimizde sadece bir kurşun var. Hedefi onikiden vurmamız gerekiyor, ıskalama şansımız yok" diyor.

    İstanbul'da Uzakdoğu mutfağını catering hizmeti olarak sunan restoranlar da bulunuyor. Bunlardan birisi de 'Sushi - Co / Chinese In Town' adlı catering firması. Şirketin ortaklarından Sermet Severöz, Çin, Japon ve Tayland mutfaklarından örnekler sunduklarını belirtiyor.
    Severöz, catering işinin kârlı bir girişim olduğunu ancak özel bir mutfak hizmeti verdikleri için yatırımlarının maliyetli olduğunu belirtiyor.
    Yatırım tutarlarının 200 bin doları bulduğunu söyleyen Severöz, "1997'den beri yemek sektöründeyiz. Bu yıl itibariyle catering konusuna daha fazla önem vermeye başladık" diyor. Catering işine müşterilerinin ve yakınlarının ev daveti talepleri ile başladıklarını anlatan Severöz, "Çin mutfağıyla başladık. Ardından Tayland ve Japon mutfakları eklendi" diyor.
    Sushi - Co / Chinese In Town'un Türkiye'deki Uzakdoğulu şirketlerden ilgi gördüğünü söyleyen Severöz, "Mazda, Sony gibi Uzakdoğulu firmaların kokteyllerinden, brunchlarına, ev davetlerinden, temel atma törenlerine kadar birçok organizasyonda hizmet veriyoruz" diyor.
    Severöz, cateringin 'evlere paket servis' olarak algılanmaması gerektiğini söylerken Sushi - Co / Chinese In Town'un gittiği her yere mutfak ekipmanını ve aşçılarını götürerek adeta restoranı davet mekânına taşıdıklarını belirtiyor. Tayland, Japon ve Çin mutfağı konusunda üçlü catering servisi veren tek firma olduklarını belirten Severöz, catering, restoran ve paket servis olarak ayda 20 - 25 bin kişiye ulaştıklarını belirtiyor. Severöz önümüzdeki yıl bu rakamı 30 - 35 bin kişiye taşımayı planladıklarını söylüyor. Firmanın fiyatları ise şöyle: Kişibaşına kokteyl 20 - 70 dolar, oturmalı yemek ise 30 - 80 dolar.

    Türk Silahlı Kuvvetleri, yurt genelindeki birliklerde 85 bin er ve erbaşın sıcak yemeğini artık catering şirketlerinden sağlıyor. Orduya catering hizmeti veren şirketlerin başında Sodexho geliyor.
    Halen yaklaşık 20 bin er ve erbaşa sıcak yemek hizmeti veren Sodexho Genel Müdürü Eşref Hamamcıoğlu, ordunun catering konusunda ilk olarak Sodexho ile çalışmaya başladığını hatırlattı.
    Hamamcıoğlu, orduya verdikleri hizmetten 24 trilyon liralık ciro elde ettiklerini kaydetti.
    Hamamcıoğlu, ordunun yemeğini özel sektörden temin etmesiyle 2 bin kişilik ek istihdamın yaratılmasına neden olduğunu belirtti.
    Öte yandan TSK'nın birkaç yıl içerisinde mevcudunun yarısının yemeğini özelleştirmesi bekleniyor. Bu durumun gerçekleşmesi halinde 500 milyon dolarlık ek catering pazarı oluşacağı tahmin ediliyor. Hamamcıoğlu ayrıca geçtiğimiz ay Gemi Sanayicileri Derneği'nin bir davetinde 6 bin kişiye verdikleri hizmet ile Guiness'e girmeye aday olduklarını söylüyor.



    BUSINESS


    İzmir iktidarlara, iktidarlar izmir'e ters
    Kalbi Ege'de, kendi İstanbul'da kalanlar için...
    Yediğin içtiğin senin olsun 3 milyar doları anlat
    İspirtodan ucuz viski Yeni Rakı'ya karşı
    Bu bedeni ayurveda taşıyor
    Sanayi ütücülüğünün örtülü 'Mutlu abi'si
    Türk markaları rekabete dayanabilecek mi?
    Medyada patronluk babadan oğula...
    Bağımsız kuruluşların yöneticileri istedikleri maaşı alır, istedikleri harcamayı yapabilir mi?
    Ek taşıt vergisinde kafalar karıştı
    Üç kardeşin çilesinden Çilek Mobilya doğdu
    'Amerikalı dostlar, bizim FATIMA'mızın sizin Misse'lerinizden farkı varsa bildirin'
    Hobinin TÜSİAD'ı
    Madonna 'gizlice' gelip kaldı, Suudi prensi 65 bavulu için iki oda kapattı
    Ofisler çiçek açtı
    Kadın çalışana düşük maaş Wal - Mart'ı sallıyor
    Tarkan'ın Dudu'sunu 1 milyon kişinin cep telefonuna yüklediler
    Biz ne 'kek'şinas bir milletmişiz!
    Üç haberde dünya turu

    Yazarlar