En 'En büyük rakibimiz telefon'

'En büyük rakibimiz telefon'

17.08.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Bu işte geleceği satın alırsınız'

En büyük rakibimiz telefon





Amerika'da master yaparken, 'internetten online yemek siparişi' projesini hayata geçirmek için, eğitimini yarıda bırakıp Türkiye'ye geri dönen bilgisayar mühendisi Nevzat Aydın, iki arkadaşını da yanına alarak 2001 yılında kurdukları yemeksepeti.com'un, artık ayaklarının üzerine bastığını, sistemde şu an itibariyle 450 restoran ve bu restoranlarda 29 bin 500 yemek çeşidi olduğunu söyledi. 2001 yılında 25 restoranla yola çıktıklarını söyleyen Aydın, 2.5 yıl içerisinde 450 restoran ve 35 bin kayıtlı üye sayısını yakaladıklarını açıkladı.
Yemeksepeti.com ayrıca, internette franchise verme çalışmalarını da tamamladı. Önümüzdeki hafta bu yolla internet üzerinde ilk şubesini, Ankara'da 70 restoranın katılımıyla açmaya hazırlanıyor. "Yemeksepeti.com yayılmak istiyor" diyen Aydın, altı ay içindeki hedeflerinin ise İzmir, Bursa ve Antalya mağazalarını da, bu halkaya eklemek olduğunu söyledi.
Yemeksepeti.com'un hafta içi 2 bin sipariş aldığı günler de oluyor ancak site üzerinde ayda ortalama 20 bin sipariş veriliyor. Şu an için bu rakamların kendileri için yeterli olduğunu belirten Aydın, "Son dönemdeki sipariş rakamlarıyla, aylık 180 bin dolar seviyelerinde bir ciromuz var diyebilirim. Bu rakamlarla çok büyük kâr ettik diyemem. Ancak geçtiğimiz yıla göre sipariş rakamlarında 2.5 katlık bir artış var" dedi.

'İyi bir hikâye olacak'
Aydın, üç arkadaşın işlerini bırakarak başlattığı bu projenin, gelecekte iyi bir yeni ekonomi hikâyesi olacağına inandıklarını da belirterek, temel felsefelerini şöyle açıkladı:
"Ben, ABD'de eğitimimi yarıda bıraktım, diğer arkadaşlarım Melih Ödemiş ve Cem Nufisi ise çalıştıkları şirketlerden ayrıldılar. Bizim temel felsefemiz, 'İyi olanın sistemde kalması' üzerine kurulu. Bu işte, en iyi olan sistemde kalır ve başarıyı yakalar. Bizim hedefimiz de işte bu."

"En büyük rakibimiz telefon. Çünkü yüzde 100'e yakın penetrasyon oranı var, internetin ise Türkiye'de sadece yüzde 2" diyen Aydın, buna rağmen, internetten yemek siparişi vermenin avantajlarını şöyle açıkladı: "Binlerce yemeği karşılaştırmak, restoranların son menü ve fiyatlarını görebilmek, değişik zamanlardaki promosyonlar ile kazançlı çıkabilmek."

Aydın, fast food sektörü ve interneti kapsayan bir işte yer alarak, geleceğe yatırım yaptıklarını söyledi. Aydın, "Bizim amacımız bu iki sektörü kapsayan bir işte yer almaktı. Her ikisi de devamlı gelişen, büyüyen pazarlar. Bu iki sektör gelişirken biz de büyümeyi planlıyoruz. Şimdiden geleceğe yatırım yapıyoruz, çünkü bizim işimiz geleceği satın almak, işte o zaman geldiğinde, biz de hedefimize ulaşacağız" dedi.

Kullandıkları yazılım sistemini kendilerinin geliştirdiğini söyleyen Aydın, "Oldukça kapsamlı bir sisteme sahibiz. Ama burada önemli olan yazılımın hepsini bizim üretmiş olmamız. En büyük avantajımız bu diye düşünüyorum. Sistemde bugüne kadar pek çok değişiklik yaptık. Buna rağmen, dışardan uygulama satın almadık, tümünü kendimiz yazdık" diye konuştu.



BUSINESS


İyi ki doğdunuz Suna Hanım
Küfür insanı ünlü yapar mı?
Korka korka yılda 800 gram çikolata yiyoruz
'Siz Türkler yaz iyimserisiniz'
Ne olacak bu rakının hali?
Hollandalılar bizim bombus arısının tanesini 10 dolara satıyor
Hiç ayna karşısında çıplak dans ettiniz mi?
Borsanın büyüyememesinden işadamlarımız sorumlu
Konser saatine kadar saklanıyor
Localı, barlı, yatar koltuklu 90 sinema salonu kuracaklar
Takının müşterisi erkekler
Zincir markete gir, marka ol!
Temel içgüdüleri baştan çıkarıyorlar
İnternette 450 sanal restoran açtı
Terzi İtalya'dan, prova Türkiye'de, dikiş İsviçre'de
Dört yıl elde tutulan gayrimenkulün satışındaki kazanca vergi yok