En Gurbetteki Şahin'i yazdı

Gurbetteki Şahin'i yazdı

30.09.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gurbetteki Şahin'i yazdı

Gurbetteki Şahini yazdı





Çorlu'da kurulan Avrupa Serbest Bölgesi'nde (ASB) inşa edilen 10 fabrikanın açılışını bugün Başbakan Tayyip Erdoğan yapıyor; 600 milyon dolar ciro, 3 bin istihdam!
Şahinler Holding'in patronu Kemal Şahin'in 1999'da temelini attığı ASB'de, 120'ye yakın firma faaliyete geçti. Son 5 yılda yaşanan kesintisiz ekonomik kriz ortamı, ASB'nin 15 bin istihdam hedefini tutmasını engelledi.
Türkiye'de işler ters gitmeseydi; Şahinler'e Avrupa ve ABD ürünlerinin üretimini veren Puma spor giyim firması gibi, ev eşyaları mağazacılığında bir dünya devi olan Ikia da lojistik merkezi olarak Çorlu'yu seçecekti.
Ahla, vahla geçen ömrümüz...
Ekonomik göstergelerin iyiye doğru gitmesi ASB'yi de etkiliyor ve 6 yeni fabrikanın temeli de atılıyor.
Türk ekonomisini neler bekliyor?
Şahin uyarıyor; "Döviz kurunun düşük olması, ihracatı olumsuz etkileyecek. Henüz yüksek kurdan yapılan bağlantılar nedeniyle krizi tam göremiyoruz. Bir iki müşterim artan maliyetler karşısında Çin'e yöneldi. Çin bizden yüzde 30 ucuz kaldı. İhracat düşecek, ithalat artacak. Aldığımız kredileri döviz kazanarak ödeyeceğiz, bunu unutuyoruz. Hükümet enflasyonun düşük çıkmasına kilitleniyor ancak cari açıkların etkisini unutuyor."
Şahin'in bu sözleri ihracatçılar cephesinde çok seslendirildi, ancak Merkez Bankası tarafından destek bulmadı.
Şahin ile hep dert konuşacak değiliz, Beyti gibi yılların et ustasındayız. Avrupa ve Amerika'dan nice diplomatı, işadamını, devlet adamını ağırlayan bu restoranda çini desenli örtülerde her et ayrı bir şölen gibi.
Yaprak dönerler serpiliyor tabağa önce, sonra az sulu köfteler - şişler, finali pirzola ile yapıyorlar. Araya bademli pilav, sade pilav, patetes püresi, salata ve turşu da giriyor. İstesek bu menüde su böreği ve patlıcan salatası da var.
Biz de sakına sakına bu iki kalemi seçebildik. Ne fayda?
Şahin bundan önceki hafta, Almanya'da iki ayurveda tedavisi gören otelden birinde, 8 gün geçirmiş. Akşamları doktorlardan seminer, gündüzleri masajlar, spor, diyet.
Soruyorum çok pahalı mı diye "Türkiye'de 5 yıldızlı otellerin fiyatından pahalı değil, aldığınız programlara göre maliyetiniz artıyor" diyor.
Şahin günde 10 kilometre koştuğunu söylüyor. "5 kilometre hızlı yürümeye kadar çıkabildim, 10 kilometreye hayran kalıyorum..."
Şahin'in dip notu: "Herkesin yağ yaktığı spor yoğunluğu farklı. Çok koşarak, ağır spor yaparak daha çok kilo verilecek diye bir kural yok.
Nabız atışlarınıza göre yapılan bir hesap var, spor salonlarına gidiyorsanız kendi yağ yakma derecenizi bulun!"
Şahin'den bir başka bilgi daha; tenis kilo verdirmiyormuş. Keyfiniz yettiğince oynayın, zorlamayın!
Yemek düzeni çok önemli ayurveda tekniğinde. Güneşe göre hareket edeceksin. Gün battıktan sonra yemek yemeyeceksin. Akşam çok yemek yemişsen, sabah kayvaltı etmeyeceksin. Akşam yemeklerinde kırmızı ete "hayır" diyeceksin, mide zor hazmediyor.
Öğlen yemeği avatajını öyle bir sürdürüyoruz ki, tatlılardan bile tadıyoruz.
Şahin Almanya'da öğlen yemeklerinden sonra bir saat kadar vitrin dolaşıyormuş. İstanbul'da ise yürüyecek yer olmadığı için odasının arka tarafında yarım saat dinlenmeye çekiliyormuş.
Bu yemekten sonra bizim de ya yürümemiz, ya da dinlememiz gerekecek... Neyse ki çalışıyormuş gibi yaparak bu 'ağır' saatleri atlatmayı öğrendim.

Türkiye lobicisi Şahin, ikinci kitabı "Gurbetteki Şahin"i Alman Hristiyan Demokrat Parti (CDU) eski Genel Sekreteri ve milletvekili Ruprecht Polenz ile birlikte tanıttı.
Yılda 1 milyar 200 milyon euro ciro ve 50 milyon parça üretim gerçekleştiren dünyanın 24. büyük tekstil kuruluşunun sahibi ile oturduğum masadan, "marka" konuşmadan kalkacak değilim.
Şahinler'in Almanya'da sayıları 400'e ulaşan Adessa mağazaları bulunuyor, bunlara Türkiye'de Saix'leri ekleyecekler.
Şahin, "Karlı olmak için marka şart değil. Masamın üzerinde satılık marka teklifleri duruyor" diyor.
Almanya'da yaşayan 2.6 milyon Türk'ün ekonomiye 70 milyar euro katkı sağladığını belirten Şahin ile girişimciliğe de değinmeden geçmiyoruz.
İki ülkenin sanayi odaları ile ortak, Türk - Alman Sanayi ve Ticaret Odası kuracaklarını anlattı. Alman tarafında Mercedes, Deutche Bank, Siemens gibi büyükler olacak, Türk tarafında da tabii TOBB'un belirlediği isimler.



BUSINESS


İzmir iktidarlara, iktidarlar izmir'e ters
Kalbi Ege'de, kendi İstanbul'da kalanlar için...
Yediğin içtiğin senin olsun 3 milyar doları anlat
İspirtodan ucuz viski Yeni Rakı'ya karşı
Bu bedeni ayurveda taşıyor
Sanayi ütücülüğünün örtülü 'Mutlu abi'si
Türk markaları rekabete dayanabilecek mi?
Medyada patronluk babadan oğula...
Bağımsız kuruluşların yöneticileri istedikleri maaşı alır, istedikleri harcamayı yapabilir mi?
Ek taşıt vergisinde kafalar karıştı
Üç kardeşin çilesinden Çilek Mobilya doğdu
'Amerikalı dostlar, bizim FATIMA'mızın sizin Misse'lerinizden farkı varsa bildirin'
Hobinin TÜSİAD'ı
Madonna 'gizlice' gelip kaldı, Suudi prensi 65 bavulu için iki oda kapattı
Ofisler çiçek açtı
Kadın çalışana düşük maaş Wal - Mart'ı sallıyor
Tarkan'ın Dudu'sunu 1 milyon kişinin cep telefonuna yüklediler
Biz ne 'kek'şinas bir milletmişiz!
Üç haberde dünya turu