Siyaset Erdoğan’dan Suudi Arabistan’a sert sözler: Çıkmışsa ispat edeceksiniz

Erdoğan’dan Suudi Arabistan’a sert sözler: Çıkmışsa ispat edeceksiniz

09.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kayıp Suudi gazeteci Kaşıkçı ile ilgili sürecin takip edildiğini belirterek “Başkonsolosluk yetkilileri, ‘buradan çıktı’ demekle kendini kurtaramaz. Çıkmışsa, bunu görüntülerle de olsa ispat edeceksiniz” dedi

Erdoğan’dan Suudi Arabistan’a sert sözler: Çıkmışsa ispat edeceksiniz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’dan kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul Başkonsolosluğu’ndan çıktığını ispatlamalarını istedi. Macaristan ziyaretinde konuya ilişkin soru üzerine Kaşıkçı ile ilgili sürecin yakından takip edildiğini belirten Erdoğan, “Başkonsolosluk yetkilileri ‘Buradan çıktı’ demekle kendilerini kurtaramaz. İspat edeceksiniz. Kalkıp da Türk makamlarına ‘Nerede bu?’ diye soranlar önce ‘Bu nasıl oldu?’ diye bunu sormaları lazım” diye konuştu

Haberin Devamı

Erdoğan,, AB süreciyle ilgili olarak da, “Alacaksanız sinyalleri verin almayacaksınız bunu da söyleyin. Ne siz yorulun ne biz. Siz yolunuza biz yolumuza devam edelim. Sabır noktasındayız sonu hayır olur diyorum” dedi.

Erdoğan, resmi ziyaret için geldiği Macaristan’da Cumhurbaşkanı Janos Ader tarafından resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na atlı tören birliğinin eşlik ettiği makam aracıyla gelen Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Ader ve eşi Anita Herczegh tarafından karşılandı. Erdoğan ve Ader, baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeleri gerçekleştirdi. Erdoğan, daha sonra Ulusal Meclis’te Macaristan Başbakanı Victor Orban ile bir araya geldi. Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan eşlik etti. Erdoğan ve Orban görüşmenin ardından ortak asın toplantısı düzenledi, soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

'SİYASİ VE İNSANİ GÖREV'

Basın toplantısına Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması olayıyla ilgili soru damga vurdu. Erdoğan, “Bu olayın ülkemizde İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda cereyan etmiş olması bizler için çok çok önemli. Türkiye Cumhuriyeti olarak Cumhurbaşkanı sıfatıyla da bu süreci takip etmek, kovalamak bizim hem siyasi hem insani görevimizdir. Bunu bazı çekinceler içinde kalarak kendi haline herhalde bırakamayız. Bunun uluslararası camiadaki akışı nedir, bunları az çok biliyoruz. Bu kişi bir gazeteci ve nişanlısıyla beraber gelmiş olduğu Başkonsoloslukta nikah ile ilgili muamelelerini yapacakken, nişanlısı tabi içeri alınmıyor. Kendisi içeri giriyor. Bir insan kendisi içeri girip de bunun dışarı çıkıp çıkmadığını kimin ispat etmesi lazım. Oradaki Başkonsolosluk görevlilerin. Sizin kameranız, şuyunuz, buyunuz yok mu? Hepsi var. Peki bunu niçin ispat etmiyorsunuz? İspat etmeniz lazım. Nişanlısı dışarıda bekleyen bir gazeteci, sıradan birisi değil. Washington Post’un köşe yazarı. Dışarı çıktığı zaman tekrar nişanlısıyla buluşarak gitmesi gereken yere gitmez mi? Gider” yanıtı verdi.

Haberin Devamı

'SİZİ KURTARMAZ'

2 Ekim’den bu yana elde herhangi bir belge, bilgi, bulgu olmadığını söyleyen Erdoğan, “Tabii bize müracaat edildiği andan itibaren şu anda gerek emniyet gerek istihbarat teşkilatımız, hepsi bununla ilgili seferber olmuş durumdalar. İlk andan itibaren Adalet Bakanlığına verdiğimiz talimatla İstanbul Başsavcılığımız bu noktada hemen teyakkuza geçmiş, bununla ilgili işin hem hukuki hem adli hem idari, çünkü emniyette aramasını yapıyor, bütün bu çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar devam ederken hedefimiz bir önce neticeye ulaşabilmek. Şu anda bakıyoruz tabi, yazılı ve görsel medyada konuyla ilgili çok çok farklı haberler çıkıyor. Bunlar tabi ister istemez bizi de düşündüren konular. Sorumluluk makamında, mevkiinde olan insanlar olarak buradan bir önce neticeyi almak durumdayız. Başkonsolosluk yetkilileri ‘Buradan çıktı’ demekle kendilerini kurtaramaz. İlgili merciler de onlar da bu konuda müddei iddiasını ispatla mükelleftir. Eğer çıkmışsa bunu siz görüntülerle de olsa ispat etmek durumdasınız. İspat edeceksiniz. Kalkıp da Türk makamlarına ‘Nerede bu?’ diye soranlar önce ‘Bu nasıl oaldu?’ diye bunu sormaları lazım” dedi.

Haberin Devamı

THY’nin veya havaalanın giriş çıkışlarına da bakıldığını söyleyen Erdoğan, “Bunların hepsi inceleniyor. Giriş çıkışlarda da şu anda Suudi Arabistan’dan gelen bazı kişiler var. Bunlarla ilgili de Başsavcılık her türlü çalışmasını, araştırmasını, her şey yapılıyor. Bizler de de bu konuda özellikle bütün ilgili birimlerimize gerek emniyet gerek istihbarat teşkilatımız bütünüyle hepsine Dışişleri hep birlikte çalışmalarınızı yapacaksınız, ona göre de Savcılığımızın vereceği raporları göreceğiz diyoruz”” diye konuştu.

'ARTIK SABIR NOKTASINDAYIZ'

Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin soruya Orban, “Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyoruz. AB dürüst davranmıyor. Birçok müzakere faslı açtık ama bunlar kapatılmıyor. Avrupa’da ne istediğimizin üzerinde karar vermemiz lazım” dedi. Orban’ın verdiği bu yanıta teşekkür eden Erdoğan, “AB sürecinde gerçekten yanımızda durdular. Ben tekrar etmek zorundayım. Sene 1963, sene 2018; oyalanan bir Türkiye var. Hiçbir AB üyesi ülkeye böyle bir zulüm yapılmadı. Türkiye’ye yapıldı. Ne evet, ne hayır. Evetse evet; hayırsa hayır. Alacaksanız sinyalleri verin almayacaksınız bunu da söyleyin. Ne siz yorulun ne biz. Siz yolunuza biz yolumuza devam edelim. Sabır noktasındayız sonu hayır olur diyorum” yanıtı verdi.

Haberin Devamı

‘Destek bekliyoruz’

Türkiye’deki mülteci sayısına ve Avrupa’ya olası akınına ilişkin soruya Erdoğan, “3,5 milyon Suriyeli 500 bin Iraklı var. Afganistan, Pakistan’dan gelip geçen mülteciler oluyor. Bunlardan yakalananları tekrar ülkelerine Afganistan’a Pakistan’a gönderiyoruz. Uygun şartlarda iade ediyoruz. Biz kapılarımızı açık tutmuş olsak tablo böyle olmaz. Geri dönüşlerde de başlamadı değil. Afrin, Cerablus, El-Bab, 260 bin Suriyeli döndü. İdlib’de iltica durumu vardı 60 bin civarında yine mülteci olma durumunda kalan Suriyeliler geri döndü. Her tedbiri alıyoruz. Onları ülkemizde misafir etmeye gayret ediyoruz. AB üyesi ülkeler olsun, diğer ülkelerden de deste bekliyoruz” yanıtı verdi.

Erdoğan’dan Suudi Arabistan’a sert sözler: Çıkmışsa ispat edeceksiniz

'GÜÇLÜ OLMAMIZ TÜRKİYE'YE BAĞLI'

Macaristan Başbakanı Orban “Birbirilerimizin müttefikiyiz. İlişkilerimiz karşılıklı saygı üzerine kurulmuştur. Macaristan’ın güvenliği Türkiye’nin istikrarına bağlıdır, çünkü mültecilerin yolunda Macaristan kalıyor. Ulusal menfaatimiz Türkiye’nin güçlü ve istikrarlı oluşudur. Türkiye güçlü olsun ki; Avrupa’ya yığılan mülteci akınını durdurabilsin” dedi. Terörizmle mücadele konusunun da görüşmelerde ele alındığını ifade eden Orban, “Macaristan, Türkiye’nin yanında. Askeri ilişkileri de ele aldık. Savunma sanayi üzerinde de yeni dönemde duracağız. Silahlı kuvvetlerimizin güçlendirilmesinde Türkiye’den destek bekliyoruz” dedi.

MUMBAI'YE NON STOP

5 yıl aradan sonra Macaristan’a geldiğine dikkat çeken Erdoğan, “Gül Baba’nın tekkesi bugüne kadar mevcudiyetini korumuştur. Şehit düştüğü yer Gül Tepesi olarak adlandırılmaktadır. Türbe restorasyonu iki ülke desteği ile tamamlanmıştır. Ortak tarihimizin sembollerinden olan bu türbeye verilen destek için teşekkür ediyorum” dedi. İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğine de değinen Erdoğan, “Siyasi, kültürel, ekonomik işbirliklerini de ele aldık. Ulaşımda ne gibi ortak adımlar atabiliriz, dünyanın neresinde ortak adım atabiliriz bunları ele aldık. THY’nin Macaristan ile ortak çalışmaya gidip, Budapaşte’den Hindistan Mumbai’ye non-stop (duraksamadan) gitme konusunda sözümüzü verdik. İki ülke ticaret hacminde 2.9 milyar dolar bu rakamı 5 milyar dolara çıkarmak hedefimizdir” diye konuştu.

FETÖ ile mücadele Macaristan’a verdiği destekten dolayı teşekkür eden Erdoğan, “Macaristan en güçlü dayanışmayı sergileyen ülkelerden olmuştur. Bu dayanışmayı unutmayacağız” dedi.

Erdoğan’dan Suudi Arabistan’a sert sözler: Çıkmışsa ispat edeceksiniz

FIRST LADY'LER DEFİLE İZLEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Ader’in eşi Anita Herczegh ile Macar kültürünün sergilendiği defileyi izledi. Emine Erdoğan, daha sonra Semmelweiss Üniversitesi’nde TİKA’nın desteğiyle Türkiye ile Macaristan eşgüdümünde Kenya’da yürütülen sağlık faaliyetlerine ilişkin programa katıldı. Emine Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, “Bu uygulama, Türkiye ile Macaristan’ın sağlık alanındaki tecrübelerinin, Afrika’ya aktarılması açısından bir ilk olma niteliğini de taşıyor” dedi. AA

Erdoğan’dan Suudi Arabistan’a sert sözler: Çıkmışsa ispat edeceksiniz

TUNA MANZARALI SOHBET

Macaristan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na atlı tören birliğinin eşlik ettiği makam aracıyla gelen Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Janıs Ader ve eşi Anita Herczegh tarafından karşılandı.Tuna Nehri manzarasında kısa bir süre sohbet etti. Erdoğan, ayrıca, Macaristan Meclis Başkanı Laszlo Köver’i de kabul etti. Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader, Erdoğan onuruna akşam yemeği verdi. Erdoğan bugün TİKA tarafından restore edilen Gül Baba Türbesi’nin açılışını yapacak.

Erdoğan’dan Suudi Arabistan’a sert sözler: Çıkmışsa ispat edeceksiniz