Gündem Evsel atıklardan 50 bin haneye elektrik üretilecek

Evsel atıklardan 50 bin haneye elektrik üretilecek

12.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Malatya’yı sürdürülebilir enerji üssü haline getirme noktasında önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirten Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Çakır, “Belediyeler olarak gelir elde edebilmek, alternatif gelir kaynakları oluşturmak adına enerji yatırımlarına büyük önem veriyoruz” dedi

Evsel atıklardan 50 bin  haneye elektrik üretilecek

Evsel atıklardan 50 bin  haneye elektrik üretilecek
Malatya Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 50 bin hanenin aydınlatmasına eş değerde 10 megawat elektrik üretecek olan ve Türkiye’nin örnek yatırımlarından biri olarak gösterilen Malatya Çevre Entegre Tesisi ile ilgili çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Türkiye’de vahşi depolama sahasında ilk kez elektrik üreten Malatya Büyükşehir Belediyesi, Orduzu bölgesinde bulunan mevcut çöp alanına kurduğu Çöpgaz Elektrik Santrali’nde 2014 yılından buyana saatte 2.4 megavat elektrik üretiyor. Büyükşehir Belediyesi, kendi alanında Türkiye’nin ilk örnek projelerinden birisi olan Malatya Entegre Çevre Projesi ile de 3 ayrı teknolojiden toplamda 10 megavat enerji üretimi gerçekleştirecek. Malatya merkez ve ilçelerden günlük 600 ton çöp atığı Aktarma İstasyonları vasıtasıyla katı atık sahasına getirilecek ve Ayrıştırma Ünitesi’nden geçirilerek geri dönüşüm sağlanacak. Çöp atıklarından Biyogaz Reaktörü’nden, Gazifikasyon Tesisi’nden ve Düzenli Depolama Sahası’ndaki Deponi gazından elektrik enerjisi elde edilecek. Atık miktarını yüzde 70 azaltacak olan ve yaklaşık 50 bin hanenin aydınlatmasını karşılayacak kapasitede saatte 10 megavat elektrik üretecek olan projenin en önemli ayaklarından biri olan Gazifikasyon Tesisi ile Doğanşehir ilçesi aktarma istasyonunun yapımı tamamlandı. Diğer çalışmalar ise yoğun bir şekilde sürdürülüyor.

Haberin Devamı

‘Yatırımlara önem veriyoruz’

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, son yıllarda bir bir hayata geçirdikleri yatırımlarla çevreci belediyeler arasında örnek olarak gösterildiklerini belirterek, “Enerji yatırımları aslında büyükşehir ve il belediyelerinin en önemli çalışmaları arasında yer almaktadır. Belediyeler olarak gelir elde edebilmek, alternatif gelir kaynakları oluşturmak adına da enerji yatırımlarına büyük önem veriyoruz. Bu yatırımlarımız ile bir yandan enerji üretirken aslında bir yandan da çöpleri hem ekonomiye kazandırıyoruz hem de çevrenin kirlenmesini önlemiş oluyoruz” şeklinde konuştu.

Evsel atıklardan 50 bin  haneye elektrik üretilecek

2017’de 1.480 km yol ve asfalt

Büyükşehir Belediyesi 2017 yılı içerisinde 103 kilometre yeni yol açma çalışması, 298 kilometre yol genişletme ve standart geliştirme çalışması, 412 kilometre stabilize, 667 km de sathi ve sıcak asfalt kaplaması olmak üzere toplamda 1.480 km yol ve asfalt çalışması yaptı. Malatya’nın sağlıklı büyümesine katkı sağlayacak yeni yol projelerini bir bir hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, mevcut yolları da genişleterek yolların daha güvenli hale gelmesini sağlıyor. Kent merkezinde çevre yolu batı trafiğini rahatlatacak olan Tecde - MAŞTİ bulvarını hizmete açan Büyükşehir Belediyesi, Kuzey ve Güney Kuşak yolu projelerinde de önemli aşamaları geride bıraktı. 13.3 kilometre uzunluğundaki Kuzey Kuşak yolunun 3 kilometrelik Kaynarca-Şehir Mezarlığı hattını hizmete açan Büyükşehir, 50 metre genişliğinde açılan bağlantı yolunu da kuzey kuşak yoluyla birleştirdi. Güney Kuşak yolunda da yoğun bir mesai yapan Büyükşehir, Beydağı ve Kernek hattında kamulaştırılan birçok evi yıktı. Derme Suyu Projesi’yle birleştirilen yol projesi bittiğinde şehir içi trafiği önemli ölçüde rahatlayacak.

Haberin Devamı

Kırsalda önemli çalışmalar

Akçadağ ve Yazıhan ilçeleri arasında çevre yolu niteliğinde alternatif bir yol açma çalışmasına başlayan Büyükşehir Belediyesi, 37 kilometre uzunluğundaki yolun 11 kilometrelik bölümünü açtı. 15 metre genişliğinde açılan yol bittiğinde Hekimhan-Sivas üzerinden havaalanı yolu 24 km, Kayseri yolu ise 25 km kısalacak. Stratejik anlamda büyük öneme sahip olan Karakaya Baraj gölü ile Eski Malatya yolu da 2017 yılı içerisinde genişletilmeye başlandı. 6 metre genişliğindeki yol, 15 metre genişliğine çıkarılıyor. 8 kilometre uzunluğundaki yolun 2.7 kilometrelik bölümü genişletildi. Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılı içerisinde Malatya genelinde 225 kilometre sıcak asfalt, 206 kilometre sathi asfalt, 236 kilometrelik yol güzergâhında ise asfaltlı yol bakım onarım çalışması olmak üzere toplamda 667 km’lik yol hattında asfalt serimi yaptı.

Haberin Devamı

Evsel atıklardan 50 bin  haneye elektrik üretilecek
Büyükşehirden akıllı kavşak uygulaması

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kent merkezinde trafik sıkışıklığının yaşandığı kavşaklarda, sorunların çözümü için çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Sürdürülen çalışmalar kapsamında, Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından daha önce 2 kavşakta uygulamaya konulan Akıllı (Dinamik) Kavşak Kontrol Sistemi uygulaması diğer kavşaklarda da uygulanmaya başlandı. Türkiye’de bazı illerde uygulanmakta olan ve olumlu sonuçlar alınan Akıllı Kavşak Sistemi’nin Malatya merkezdeki 15 kavşakta daha uygulamaya konulduğu belirtildi. Akıllı kavşak kontrol sistemi ile yol kapasitelerinin yüksek verimlilik sağlaması, sürücü ve yaya trafik güvenliliğinin arttırılması, emisyon salınım oranlarının düşürülmesi, itfaiye araçları, ambulans gibi araçlara geçiş üstünlüğünün verilmesi gibi faydalar sağladığı belirtildi.

Haberin Devamı

Toplu taşımaya uydudan takip

Ulaşımda kaliteli ve konforlu bir hizmet sunmak amacıyla her geçen gün hizmet kalitesini yükselten Malatya Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların güvenilir bir şekilde toplu ulaşım araçlarını kullanmaları için çalışmalarını sürdürüyor. Malatya

Evsel atıklardan 50 bin  haneye elektrik üretilecek
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde başlatılan çalışmalar kapsamında ilk olarak şehir içi yolcu taşımacılığı yapan J plakalı 580 araca araç takip sistemi takıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşların güvenliğini sağlamak ve olabilecek ihlallerin elektronik ortamda da takibinin sağlanabilmesi için M plaka ile yolcu taşıma işi yapan araçlara ise araç takip sistemi, araç içi kamerası ile olası acil durumlar için panik butonları monte edildi. Araçlara takılan panik butonlarına dokunulduğu an, Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon İzleme Merkezi’ne acil kodu ile sinyal gönderilerek online takibi sağlanıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından, bugüne kadar 232 M plaka ile hizmet veren araçlara 928 araç içi kamera, 232 araç takip sistemi ile 464 acil panik butonu uygulamaya alındı. Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından ayrıca, toplu ulaşım araçları dışında hizmet vermekte olan, taksiler ile öğrenci ve personel taşımacılığı yapan esnafların araçlarına da hem yolcuların hem de şoförlerin güvenliği için belirlenen kriterlere uygun araç takip sistemi, araç içi kameraları ile acil panik butonları takılacak.

Haberin Devamı

Evsel atıklardan 50 bin  haneye elektrik üretilecek

Belediyeden GES atağı

Malatya’yı sürdürülebilir enerji üssü haline getirmek amacıyla yatırım ve hizmetler gerçekleştirdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Çöpten Elektrik Üretim Tesisi ve Türkiye’nin örnek yatırımlarından biri olan Malatya Çevre Entegre Tesisi’nin ardından Şehir Mezarlığı yanındaki 60 bin metrekarelik bir alana Güneş Enerji Santrali kurulduğunu söyledi. 13 binden fazla panelden oluşan Güneş Enerji Santrali’nde elektrik üretimine başlandı. Elde edilen elektrik enerjisinin satışı imzalanan sözleşmeyle elektrik dağıtım şirketine yapıldı.

Hizmete giren Güneş Enerji Santrali’nden yıllık 5.250.000 kw/h enerji üretimi ve 3 milyon TL civarında bir gelir hedefleniyor. Üretilen enerji ise yıllık yaklaşık olarak 5 bin konutun tüm enerji ihtiyacını karşılayacak boyutta. Yeşilyurt ilçesine bağlı Yaka Mahallesi’nde mülkiyeti Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan 34 bin metrekarelik alanın yaklaşık 20 bin metrekarelik kısmına da yine Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından 1 megavat kurulu güce sahip Güneş Enerji Santrali kurulması için de çalışmalar devam ediyor. Başkan Çakır, doğanın her türlü imkânını kullanarak önemli miktarda elektrik enerjisi üretir hale gelmiş olan Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin, yenilebilir enerji kaynakları konusunda örnek projelerinin devam edeceğini ifade etti.

Evsel atıklardan 50 bin  haneye elektrik üretilecek

Fotoğraf müzesinde tarihe yolculuk

Malatya’yı kültür ve sanat şehri yapma noktasında önemli çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediyesi bir yandan kültür ve sanatsal etkinliklerine ağırlık verirken bir yandan da bu etkinliklerin düzenleneceği fiziki mekânları bir bir hizmete açıyor. Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin en büyük Fotoğraf Makineleri Müzesi’ni de Şehit İbrahim Tanrıverdi Sanat Sokağı’nda hizmete sundu. İçerisinde en eskisi 1876 yılına ait olan ve toplamda 1965 adet fotoğraf makinesinin sergilendiği müze içerisinde ayrıca, fotoğraf makinelerine ait aksesuarlar, film yıkama ve kart baskı laboratuvarı da yer alıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, diğer illerde de benzer müzeler olduğunu ancak bu kapsamda bir müzenin Türkiye’de sadece Malatya’da bulunduğunu belirterek, “İçerisindeki makine ve aksesuarlar göz önüne alındığında müzemiz Türkiye’nin en büyük fotoğraf makinesi müzesi konumunda. Ayrıca, diğer illerdeki fotoğraf makinesi müzeleri ücretli olmasına rağmen, bizim müze ücretsiz hizmet vermektedir” diye konuştu.

Evsel atıklardan 50 bin  haneye elektrik üretilecek

Başkan Çakır, bünyesinde yüzlerce tarihi ve nostaljik radyo ile gramofonun yer aldığı ‘Radyo Gramofon Müzesi ‘nin de mayıs ayının ilk haftasında hizmete gireceğini söyledi.

Evsel atıklardan 50 bin  haneye elektrik üretilecek

Hayvanlara otel konforunda hizmet

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Yeniköy bölgesinde 128 dönüm alan üzerine yapılan Sokak Hayvanları Bakım Merkezi ve Doğal Yaşam Alanı yapılan çalışmalarla tamamlanarak hizmete girdi. Alanda çevre düzenleme çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Başkan Ahmet Çakır, “Malatyamızda ciddi manada böyle bir yere ihtiyaç vardı. Malatyamıza uzun yıllar hizmet edebilecek, sokak hayvanlarımızın burada bakıldığı, rehabilite edildiği, korunduğu ve serbest alanda yine bakımlarının devam ettiği güzel ve iddialı bir proje. Yerden ısıtmalı, havalandırma sistemleri ile bütün detaylar düşünülerek projeyi tamamladık. Şu anda Türkiye’de üçüncü olarak yapılan ancak alan bakımından en büyük tesis diyebiliriz. Buradaki gayemiz sokaktaki hayvanların korunması, tedavisi ve böyle güzel bir yaşam alanında onlara hizmet edebilmek. Kapalı alanlarımızda aynı anda 500 hayvana hizmet verebilecek kapasitede bir yer” dedi.

Evsel atıklardan 50 bin  haneye elektrik üretilecek