Siyaset Eyalet varsa Başbakanlığı bırakacağım

Eyalet varsa Başbakanlığı bırakacağım

15.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, referandum arifesinde alevlenen eyalet tartışmasına tepki göstererek, “Nereden çıktı bu? Anayasanın herhangi bir yerinde eyalet sistemi varsa, bir madde varsa bugün hem genel başkanlığı hem de başbakanlığı bırakacağım” restini çekti

Eyalet varsa Başbakanlığı  bırakacağım

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe’nin makalesiyle başlayan, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, Cumhurbaşkanlığı danışmanlarının, “eyalet sistemine yönelik” sözlerini eleştirmesiyle boyutlanan eyalet sistemi tartışmalarına ilişkin olarak, “Bunun üzerine tartışma yapmak bu ülkeye büyük haksızlık. Anayasada eyaletle ilgili herhangi bir madde varsa Başbakanlığı bırakırım” dedi. Yıldırım, Cumhurbaşkanı ve Başbakan olarak kendilerinin yaptığı açıklamaların esas alınmasını da isteyerek, “bunun dışında söylenenlerin kıymeti harbiyesi yok” dedi. Yıldırım, dün Altındağ’da gerçekleşen sivil toplum buluşmasında şu mesajları verdi:
40 YILDIR NEYİN MÜCADELESİ: Türkiye, milletiyle ülkesiyle bölünmez bir bütündür. Bugünlerde artık başka bir şey bulamayanlar Türkiye eyalet sistemine geçecek diyorlar. Eyalet sistemi dediğiniz şeyde merkezi hükümet olur bir de hükümetçikler olur. Eyalet sistemi budur. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bir de Konya’da hükümet. Böyle bir şey var mı, yok. Cumhuriyet ile beraber üniter devlet yapısı anayasanın ilk üç maddesinde tanımlanmıştır, yerini almıştır. Bunun üzerine tartışma yapmak bu ülkeye büyük haksızlık. Biz 40 yıldır neyin mücadelesini veriyoruz. PKK ile FETÖ ile verdiğimiz mücadele, bayrak, millet ve üniter devlet mücadelesidir. Bu gerçek ortadayken abuk sabuk yalanlarla dolanlarla milletin kafasını karıştırmak doğru mu?
İSPAT EDİN: Nereden çıktı bu eyalet sistemi. Anayasasının herhangi bir yerinde eyalet sistemi varsa, bir madde varsa bugün bu görevi, hem parti genel başkanlığını hem de başbakanlığı anında bırakacağım. Biz hayatımızı bu iş için verdik. Bu iftirayı atanlar aynı şeyi yapabilir mi? Neresinde eyalet var getirin ispat edin bırakacağım, siz aynı şeyi yapacak mısınız? Üniter devlet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan bunlar vazgeçilmez dört prensibimizdir. Başından beri hep bunu söylüyoruz.
BİZİM SÖYLEDİĞİMİZİ DİKKATE ALIN: Milliyetçi, ülkücü kardeşlerimizin üniter devlet konusunda hassasiyeti, neyse bizim de en az o kadardır. Bahçeli ile MHP ile beraber yaptık anayasayı. En öncelikli maddemizdi, bu konulardaki o titiz çalışmaları lekelemek kafa karıştırmak muazzam bir reformu tartışmalı hale getirmek bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Eyalet gelecek, kapı açılacak gibi laflarla itibarsızlaştırmaya çalışanlar, toplumdan gerekli desteği bulamayanların başvurduğu iftira dışında bir şey değildir. Esas olan anayasa içinde yazılanlardır. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakanı olarak esas olan bizim söylediğimizdir. Bunun dışında söylenenlerin kıymeti harbiyesi yoktur.

‘Aklına geldiği gibi konuşamazsın’

Her şey tek adam üzerinde toplanıyor. ‘Otoriterleşme, padişahlık, tek adam, Meclis ve hükümet yargı tek adama veriliyor’ deniyor. PKK ve FETÖ, Avrupa da aynı şeyi söylüyor. Ana muhalefet partisi genel başkanı da onların ağzından konuşuyor. Anayasa metnini açacaksın okuyacaksın. Aklına geldiği gibi konuşamazsın. Peki ben şimdi soruyorum, siyasi partilerin olduğu yerde, seçime girdiği yerde tek adam olur mu? Tek adamın olduğu ülkelere bakın, seçim yok. Türkiye 94 yıllık demokrasi tecrübesi var, cumhuriyeti var.
HESAP UZMANI BİLİYORDUK: Şimdi 50 vekil için 185 milyon diyor. Biz bu adamı hesap uzmanı biliyorduk. Orada da çaktı. Bilmediğini bilmiyorduk. 50 vekilin alacağı para 45 milyon. Çıkardı 185 milyona. Anayasayı da böyle okuduysa, vay halimize.
KILIÇDAROĞLU’NA YOL AÇTILAR: 15 Temmuz darbesinde Ankara 149 şehit verdi. Milletimiz darbeci karşısında dimdik durdu. Vatandaşa ateş açarken; Kılıçdaroğlu’na yol açtılar, yol. Darbe karşısında dimdik duran bir millet var. Allah’a şükür milletine güvenen bir lider var; Erdoğan var, Ak Parti var, ekibi var.
BANA KARA SEVDALI OLDULAR: CHP’liler tutturmuş; ‘Binali Bey’i seviyoruz onun için hayır diyoruz’ diyorlar. Birden bire bana kara sevdalı oldular. Beni bırak da memleket için çalış kardeşim. Ben koltuk meraklısı değilim, memleket sevdalısıyım. Doğru neyse onu yapmalıyız.

Beş ilçe dolaştı

Yıldırım, STK buluşmasının ardından cuma namazını Siteler Merkez Camii’nde kıldı. Konya’da cumhurbaşkanı ile birlikte mitinge katılmayan Yıldırım, Ankara’nın Altındağ, Keçiören, Etimesgut, Sincan ve Yenimahalle ilçelerinde miting düzenledi. Yıldırım, Altındağ’daki konuşmasının ardından Keçiören buluşmasına giderken bir pidecide durdu ve vatandaşlarla pide yiyerek, fotoğraf çektirdi.

Bahçeli’nin açıklaması ile mesele kapanmıştır

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı danışmanı Şükrü Karatepe’nin makalesi ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin de açıklamalarıyla gündeme oturan “Eyalet sistemi gelecek” tartışmalarına ilişkin dün sabah yaptığı “Varsa bırakırım” açıklamasını, Bahçeli’nin “yeterli bulmasıyla” konunun sonlandığını söyledi. Yıldırım, “Bu bizim de MHP’nin de hassasiyeti. Ortaya atılan dedikodular tamamen kafa karıştırmaya yöneliktir. Bizim açıklamalarımız ve Bahçeli’nin de son açıklamaları ile mesele kapanmıştır.” dedi. Yıldırım Beyaz TV’de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yıldırım, şunları kaydetti:
ORTAK HASSASİYET: (Eyalet tartışması ilişkin Bahçeli’nin ‘Başbakan’ın açıklamaları yeterli’ açıklaması)Konu gayet açık, herhangi bir yoruma ihtiyaç olmayan sözlerdir. Biz bunu hazırlarken kırmızı çizgimiz olarak üniter yapıyı öngördük. Herhangi bir endişeye yer vermeyecek şekilde titiz bir çalışma yaptık. Üniter devlet bizim de; MHP’nin de hassasiyeti. Eminim ki vatanını milletini seven 80 milyon vatandaşın önemsediği bir konu. Ortaya atılan dedikodular tamamen kafa karıştırmaya yöneliktir. Bizim açıklamalarımız ve Sayın Bahçeli’nin de en son değerlendirmeleri ile mesele tamamen kapanmıştır. Bu konuyu Anayasa 123’e dayandırıyorlar. İdare bütünlüğü ve kamu tüzel kişiliği maddesi. İdare bütünlüğü ifadesinde değişiklik yok. Bakanlıklar, belediyeler merkez, yerel de valilik muhtarlık. Kamu tüzel kişiliği tanımı da var düzenlemede ancak bu da ‘kanunla ve kanunun verdiği yetkiye dayanarak ibaresi’ yerine ‘kanunla ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile’ ibaresi eklendi. Diyelim ki kara yolları bölge müdürlüğü kuracak ya da açacak bunu kararname ile kurabilecek. Yerinden yönetimi öngören bütün kurumlar kanunla kurulur. Anayasanın ilk 3 maddesi bu konuyu üniter yapıyı teminat altına alıyor.
BEDELİNİ ÖDERLER: Günlerdir haber yayıyorlar. Yine geleceğiz, şu çıkacak bu çıkacak, amaç ne suç örgütü taraftarlarına mesaj vermek ve milleti huzursuz etmek. Milletin tedirgin olmalarını sağlamak. Çılgınlığın mevzuatı yok. Çılgınlık yapan da bedelini öder.
İÇ MESELELERİ: (Kılıçdaroğlu ‘evet’ çıkarsa istifa eder mi?) Kendi iç meseleleri girmek istemem. Etmeyeceğini beyan etmiş söz söylemeye gerek yok. CHP kurulları değerlendirmesini yapar.
HER ZAMAN MÜMKÜN: (MHP’li bakanların kabineye gireceği iddiası) Konu yok gündem yok, konuşma da yok. İktidar bazen kan tazeleme yapar. Gelecek zaman içinde de olabilir. Her zaman mümkündür. Hiç olmayacak veya yarın olacak demek de doğru olmaz.
YENİ BİLGİYE ULAŞTIK: (FETÖ ile mücadele konusunda) İlişkiler ağına dair yeni tespitlerimiz yapıldı. Tespit netleşince işin seyri değişecek. Yeni bir bilgiye ulaştık. ANKARA Milliyet