Ekonomi Faizi artır baskısı beyhude bir çaba

Faizi artır baskısı beyhude bir çaba

13.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Döviz kurunun yüksekliğinin ekonominin gerçekleriyle uyumlu olmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz artırımı baskısının beyhude bir çaba olduğunu vurguladı Yüksek faizle enflasyonun düşmesinin mümkün olmadığını belirten Tayyip Erdoğan elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla petrol odaklı çatışmaların dineceğini söyledi

Faizi artır baskısı beyhude bir çaba

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, döviz kuru oynamaları ve faizle ilgili olarak, “Döviz kurunun yüksekliği ekonominin gerçekleriyle uyumlu değil. Bunun için de döviz kurunda kısa sürede doğru dengenin bulunacağına inanıyorum. Ekonomideki kısa süreli manipülasyonlarla, faiz artırımı baskısını meşrulaştırma gayretlerini beyhude bir çaba olarak görüyorum” dedi.
Türkiye Bilimler Akademisi Ödül Töreni, dün Erdoğan’ın da katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı. Erdoğan törende şunları kaydetti:

Haberin Devamı

- “Uluslararası yatırımlardaki nispi azalışı, turizmdeki yükselişle telafi ettik. Döviz kurunun yüksekliği kesinlikle ekonominin gerçekleriyle uyumlu değil. Bunun için de döviz kurunda kısa sürede doğru dengenin bulunacağına inanıyorum. Ekonomideki kısa süreli manipülasyonlarla, faiz artırımı baskısını meşrulaştırma gayretlerini beyhude bir çaba olarak görüyorum.

Elektrikli otomobil

- Ben, yüksek faize karşı olduğumu burada tekrar açıklıyorum. Çünkü yüksek faizin olduğu bir ülkede enflasyonun düşmesi mümkün değildir.
- Ülkemizin uzun yıllar boyunca yaşadığı sıkıntıların temelinde, tarihimizle ve ecdadımızla ilişkimizin kesilerek özgüvenimizin törpülenmiş olması yatar. 2023 hedeflerimize ulaşarak, bu kötü hatıraları tamamen zihnimizden kazıyıp atacağız.
- Geçtiğimiz günlerde Tesla markasıyla elektrikli araç çalışmaları yürüten Elon Musk bir ziyaret yaptı bizlere. Kendisinin ne denli heyecan, ne denli aşk dolu olduğunu gördüm. Kendisinin hayalleri, heyecanı, gayreti gerçekten takdire şayandı. Elektrikli araç projesinin tek başına insanlığın son 1 - 1.5 asrına damga vuran petrol odaklı çatışmaların, acıların dinmesi anlamına geleceğine inanıyorum. Bu gelişmelerin ülkemizin çevresindeki geniş coğrafyada süren enerji kaynaklarına hâkim olma kavgasının bir an önce bitmesine vesile olmasını temenni ediyorum.
- Masumları, dünyaya sadece güç ve para gözüyle bakan, insanlığın ortak malı olan kaynakları asırlardır sömürdükleri halde hâlâ doymayan güçlerin tasallutundan kurtaracak her gelişme bizi elbette sevindirir. Tabii gönül ister ki, dünyanın huzuruna ve refahına katkıda bulunacak bilimsel çalışmalar bizim ülkemizden çıksın. Her konu gibi maalesef bilim de belli ülkelerin tasallutu altındadır.
- Elbette burada tüm suçu tüm günahı karşı tarafa yıkıp da kendimizi rahatlatma kolaylığına kapılmıyoruz. Hiç şüphesiz bizim de eksiklerimiz, bizim de hatalarımız var. Birkaç yüzyıl öncesine kadar dünyanın tüm önemli bilim insanlarının çekim merkezi olan coğrafyamız bugün sefalet ve acı içerisinde kıvranıyorsa önce kendimizi sorgulayacağız. Teşhisi doğru koymazsak, bundan sonra ne olması gerektiğini de belirleyemeyiz.”

Haberin Devamı

Kötü komşu ev sahibi yaptı

Haberin Devamı

- “15 yıl önce iktidara geldiğimizde, savunma sanayisinde her ürünü dışarıdan isteyen, Amerika’nın, Batı’nın kapılarında kuyruğa giren ve her söylediğimizde aldığımız cevap şudur, ‘Kongre müsaade etmiyor’. Öbür tarafa gidiyorsunuz, öyle rakamlar çıkıyor ki almak adeta mümkün değil. Bir başkasıyla konuşuyorsunuz, önümüzde İsrail, 10 tane insansız hava aracı alacaksınız, tamir ve bakım gerekiyor, elli dereden elli türlü su getiriyorlar. Ama kötü komşu, bizi ev sahibi yaptı. Şimdi insansız hava aracımızı da yapıyoruz, inşallah tanklarımıza başlıyoruz.”
- “Türkiye, yıllarca yurtdışına beyin göçü veren bir ülke olarak anılır. Bugün yetişmiş insanlarımızı ülkemizde tutmanın yanında, yurt dışına gitmiş olanları tekrar ülkemize getirmenin çabası içindeyiz. Özel sektör kuruluşlarımızın, sanayici ve iş adamlarımızın da bu sürece daha fazla katkı yapmasını beklediğimizi ifade etmek istiyorum.
- Son büyüme oranını gördünüz, yüzde 11.1 ile dünyada bir numara olduk. İnanıyorum ki yıl sonu itibarıyla yüzde 7.5 civarı bir büyüme oranını yıllık olarak yakalayacağız.”

Haberin Devamı

Faizi artır baskısı beyhude bir çaba

‘Bilim Ödülü’nü kimler aldı?

Ödüller, fen ve mühendislik bilimleri alanında Kablosuz İletişim Sistemleri konusundaki çalışmalarıyla İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Prof. Hüseyin Arslan’a, sağlık ve yaşam bilimleri alanında migren, inme ve beyin hasarı gibi nörolojik hastalıklarla ilgili çalışmalarıyla Harvard Üniversitesi’nden Prof. Cenk Ayata’ya, sosyal ve beşeri bilimler alanında ise hukuk tarihi ve karşılaştırmalı hukuk çalışmalarıyla Macaristan Bilimler Akademisi ve Eötvös Lorand Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gabor Hamza’ya verildi.
Ayrıca Bilimsel Telif Eser ve Halil İnalcık Özel Ödülü’ne, Hacettepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Yeşil layık görüldü. Kayda değer eser ödülleri de TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Yücel Ercan ile Marmara Üniversitesi’nden Prof. Nuh Arslantaş’a verildi.
Çeşitli üniversitelerden, 39 genç bilim insanına üstün başarılı genç bilim insanı ödülleri takdim edildi.

Haberin Devamı