Gündem Fitre nedir ve kimlere verilir?

Fitre nedir ve kimlere verilir?

12.05.2018 - 11:31 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının gelmesiyle beraber Ramazan ayının adetlerinden fitre vermek de yeniden gündeme oturmayı başardı. Her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenmiş olan belirli bir miktar para fitre olarak verilir. Peki fitre kime verilir, kime verilmez?

Fitre nedir ve kimlere verilir

Fitre nedir?

Haberin Devamı

Fitrenin asıl adı Sadaka-i Fıtır'dır, oruç gibi bu da bir ibadet çeşididir. Bu ibadet çeşidi, insana yardımlaşma ve dayanışmayı hatırlatır. Bununla beraber bu ibadet çeşidi insan vücudunun zekatı olarak da kabul edilmiştir. O yüzden bu ibadet çeşidine "can sadakası" dendiği de olur. İhtiyacı olan yoksul insanların karınlarının doymasına ve ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olur bu ibadet.

Fitre, genellikle Arefe günü ve bayram namazı arasında ödenmektedir. Bunun sebebi ise bayram öncesi yoksullara maddi desteği ulaştırmaktır, böylece onlar da alacaklarını alıp ihtiyaçlarını karşılamış olurlar. Fakat fitre vermenin spesifik bir günü ya da gün aralığı yoktur.

Ramazan boyunca da verilebilir, ramazan başlamadan hemen öncesinde de verilebilir.

Haberin Devamı

Fitre vermenin insanı yücelttiğine ve empati yeteneğini geliştirip diğer insanları daha iyi anlamayı sağladığına dair bir inanç vardır.

Fitre kime verilir, kime verilmez?

Zekatın ve fitrenin kimlere verilip kimlere verilemeyeceği İslam dininin kitabı Kuran'ı Kerim'de yer almaktadır. Fitre ve zekatın kimlere verildiği önemli olduğu kadar kimlere verilemeyeceği de bir o kadar önem arz etmektedir.

Fitre; ailedeki anneye ya da babaya, kız ya da erkek çocuklarına yani evlatlara, torunlara, eşlere, büyük anne / anneannelere, dedelere ve kafirlere verilmez.

Bununla beraber fitre; kardeşe, geline ve damada, kayınpedere ya da kayınvalideye, üvey kardeşe, üvey babaya, üvey anneye, üvey evlada verilebilir. Aynı zamanda hala, amca, dayı gibi ikinci dereceden akrabalara fitre vermek de büyük sevap sayılır. Borçlu ya da fakir, yoksul kimselere fitre vermek ise en büyük sevaptır.

Fitre vermek bu yıl ne kadar olarak belirlendi?

Diyanet İşleri Bakanlığı bu sene Sadaka-ı Fıtır miktarını 19 lira olarak açıkladı. Bu rakamlar 2017 yılında 16 yıl olarak belirlenmişti. Fitre miktarında geçen yıla göre 3 TL artış gözlemlendi.

Bakanlık bu miktarı ülkenin mevcut sosyal ve ekonomik durumu, bir kişinin gündelik asgari yemek ihtiyacını ve ortalama yemek fiyatlarını göz önünde bulundurarak belirledi.

Haberin Devamı

Oruç tutmayanların ise yine fidye ödemesi gerekmektedir.