Gündem GBT ve adli sicil kaydı sorgulama nasıl yapılır?

GBT ve adli sicil kaydı sorgulama nasıl yapılır?

06.09.2016 - 11:01 | Son Güncellenme:

GBT Sorgulama işlemlerini adliyeye giderek veya e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. GBT Sorgulama hizmeti artık e-Devlet üzerinden yapılıyor. GBT Sorgulama hizmetinden yararlanmak için gereken tüm bilgiler haberimizde!

GBT ve adli sicil kaydı sorgulama nasıl yapılır

GBT (Genel Bilgi Toplama) herhangi bir vatandaşın devlet nezdinde tutulan suç kaydıdır. GBT Sorgulaması sonucunda Adli Sicil Kaydı dökümü alınmaktadır. Halk dilinde ise sabıka kaydı olarak da kullanılmaktadır. Kısacası “ GBT, Adli Sicil Kaydı ve Sabıka Kaydı” aynı işlemleri ifade etmektedir. Vatandaşın, devlet tarafından suç olarak nitelendirdiği herhangi bir suçu işlemesi sonucunda aldığı ceza ve suç GBT’ sine (Genel Bilgi Toplama) kayıt olmaktadır. Bu bilgiler kesinlikle Emniyet Genel Müdürlüğü veya Jandarma tarafından silinemez. GBT üzerinden bilgi silme işlemi ancak mahkeme kararı ile olabilmektedir. GBT Sorgulaması yapmak için vatandaşlar Adliye’ye gidebilir veya e-Devlet resmi internet sayfasından işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

YARGITAY DOSYA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Adli Sicil Kaydı gündelik yaşamın birçok alanında bizler için hayati önem taşıyan bir belgedir. Vatandaşlardan özel veya kamu kurumunda işe girmek istediklerine istenecek olan ilk belgelerden bir tanesidir. Çünkü kişinin suç işleyip işlemediği, ceza geçmişi kurumlar tarafından önemli bir bilgidir. Bu belgeye ulaşmak için mesai saatleri içerisinde adliyeye başvurmanız gerekir. Fakat adliyeye gitmenin zorlukları bulunmaktadır. İlk olarak bu ve benzeri işlemlerden dolayı adliyelerde kalabalık bir ortam oluşmaktadır. Çıkartılması sadece beş dakika sürecek bir belge için vatandaşlar saatlerce sıra bekleyebilmektedir. Bunun yanı sıra vatandaşın bulunduğu şehirdeki adliye ikamet ettiği yere uzak olabilir. Adliyeye giderek yapılması tercih edilirse vatandaşın zamanından büyük oranda çalan bir işlem haline gelebilir. Adliyeye giderek gerçekleştirilmesi gereken GBT sorgulaması yerine internet üzerinden yapılan sorgulama vatandaşlar için daha işlevsel. Zaman kaybına gerek kalmadan e-Devlet üzerinden GBT Sorgulama yapabilirsiniz. Hem kamu kurumlarında olan yoğunluğun azalmasını sağlayabilirsiniz hem de işiniz hızlı bir şekilde hallolur. E-Devlet üzerinden GBT sorgulama işleminden yararlanmak için ihtiyacınız olan tek şey e-Devlet şifresi.

Haberin Devamı

En yakın PTT şubesine giderek, e- Devlet şifrenizi alabilirsiniz. Aldığınız şifre ile e-Devlet resmi internet sayfasına girip PTT tarafından verilen geçici şifreyi güncellemeniz gerekiyor. Şifrenizi güncelledikten sonra sistemde bulunan arama sekmesine Adli Sicil Kaydı yazarak Adalet Bakanlığı tabanın da bulunan GBT Sorgulama sayfasını görüntüleyebilirsiniz. E-Devlet üzerinden GBT Sorgulama yaparken, vermek istediğiniz “ kurumun türü, belgenin neden verileceği, belgenin nereye verileceği” boşluklarını doldurarak, çıktınızı alabilirsiniz. GBT Sorgulama yapmanın bazı kuralları bulunuyor. Kurallar;

? Bir gün (24 saat) içerisinde en fazla 4 adet belge oluşturulabilir. Oluşturduğunuz belgenin istediğiniz kadar dökümünü alıp, aynı özellikleri haiz kurumlar için kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

? Oluşturulan belgenin ne için kullanılacağı bilgisi önemlidir. Sorgulama yapmadan önce "Belgenin Neden Verileceği" alanının seçiminde dikkatli olmalısınız.

? Oluşturacağınız sonuç belgesi, belge üzerindeki "Barkod Numarası" ve "T.C. Kimlik Numaranızı" paylaştığınız kurum, kuruluş veya kişiler tarafından "Adlî Sicil Doğrulama" hizmeti ile görüntülenebilecektir.

? Oluşturduğunuz adlî sicil sonucu ile ilgili tereddütleriniz var ise öncelikle bulunduğunuz yerin mahalli adlî sicil bürosuna, tereddütlerinizin giderilmemesi halinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne başvurunuz.