Siyaset AYM kararları herkesi bağlar

AYM kararları herkesi bağlar

26.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) yargıcı ve AİHM Başkanvekili Işıl Karakaş, “Anayasanın 153. maddesi, ‘Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar’ demektedir. Bu kadar açık ve kesin hüküm karşısında fazla söze gerek olmadığını düşünüyorum” dedi.

AYM kararları  herkesi bağlar

AYM’nin kuruluş yıldönümü nedeniyle, “Bireysel Başvuru Kararlarının Etkileri” konulu sempozyumda konuşan Karakaş, AİHM’deki başvuruların azalmasında temel etkenin, AYM’ye yapılan bireysel başvurular olduğunun altını çizdi. Bazı hak ihlali kategorilerinde olağan kanun yollarının tüketilmesinin gerekmediğini belirten Karakaş, uzun yargılama, uzun tutukluluk gibi konularda AYM’nin iç hukuk yolları tüketilmeden verdiği kararların AİHM kararlarıyla birebir örtüştüğünü söyledi. AYM’ye bireysel başvuru yapan Can Dündar ve Erdem Gül’ün ifade ve basın özgürlüğüne aykırı olarak tutuklandığına karar verilerek salıverildiğini belirten Karakaş şöyle devam etti: “Bu örnekler AYM’nin olağan kanun yollarının tüketilmesine gerek kalmadan AİHM içtihatları çerçevesinde verdiği kararların etkilerini çok net ortaya koymaktadır. Bu etkinin nedeni anayasada zaten yazmaktadır. Anayasa’nın 153. maddesi, ‘AYM kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar’ demektedir. Bu kadar açık ve kesin bir hüküm karşısında fazla söze gerek olmadığını düşünüyorum. Çünkü zira mahkeme kararlarına uyulmayan bir yerde hukuk devleti ilkesinden söz edilemez.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Can Dündar ve Erdem Gül kararı sonrasında, “Ben Anayasa Mahkemesi kararına sadece sessiz kalırım, ama onu kabul etmek durumunda değilim. Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum” demişti.
‘Baskıları kınıyoruz’
Sempozyumda konuşan Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio de, şu anda Türkiye’de internetle ilgili mevcut düzenlemeler ile sokağa çıkma yasaklarına ilişkin ceza yasası hükümlerine dair görüş bildirmek üzere hazırlık yaptıklarını bildirdi. AYM’nin anayasanın garantörü olduğunu hatırlatan Buquicchio, Avrupa’daki pek çok ülkede AYM’ler üzerinde devlet ve hükümet kurumları tnın kanunlara aykırı baskıları olduğunu, bu tip uygulamaları kınadıklarnı ifade etti. Buquicchio, “Devlet erkindeki kişiler mahkeme kararlarını beğenmeyebilirler ama bunların yine de uygulanacağını söylemeleri kaydıyla farklı görüş taşıdıklarını söyleyebilir. Şunu unutmamalıyız, devlet organları kamu nezdinde AYM kararlarına saldıramaz” dedi.

Yazarlar