Bayburt Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bayburt'ta

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bayburt'ta

31.10.2014 - 09:03 | Son Güncellenme:

Bir dizi etkinlik ve açılışa katılmak üzere Bayburt’a gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bayburt Valiliği ve Bayburt Belediyesi ziyaretlerinin ardından "Bayburt İli Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantı"sına katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bayburtta

Bir dizi etkinlik ve açılışa katılmak üzere Bayburt’a gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bayburt Valiliği ve Bayburt Belediyesi ziyaretlerinin ardından "Bayburt İli Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantı"sına katıldı.
Beyzade Balo Salonu’nda düzenlenen toplantı öncesi Taşkesen Köyü Şehit Tacettin Akyüz İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Özlem Nur Terzi, Bakan Eker’e yazdığı şiiri okudu. Bakanlıkça Bayburt’a yapılan hizmetleri konu alan şiiri beğenen Eker, Terzi’ye teşekkür ederek, şiirin yazılı olduğu kağıdı aldı.
Eker, toplantıda yaptığı konuşmada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Bayburt’a yaptığı yatırımlar hakkında bilgi verdi.
Bakanlık olarak 1 gün önceden Bayburt’a gelerek sorunları ve çözüm önerilerini yerinde dinlediklerini söyleyen Eker, “Biz aslında tabiri caizse Tarım Bakanlığı’nı Bayburt’a getirdik. Dün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mızın ilgili tüm birimlerinin üst düzey yöneticilerinden oluşan bir heyet Bayburt’a geldi. Toplam 63 kişinin katıldığı yaklaşık 2.5 saat süren bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Dün yapılan toplantıda meslek kuruluşlarımızın, tarım ve hayvancılık ve gıdayla ilgili, kırsal kalkınmayla ilgili, altyapıyla ilgili görüşleri, meselelere yaklaşımları ve sorunlar dile getirildi. Ve çözümler değerlendirildi. Biz de bugün tekrar bu dünkü toplantıda dile getirilen hususlarla ilgili değerlendirme yapacağız” dedi.
Bayburt’un 2002 yılında tarımsal üretim değerinin 84 milyon lira olduğunu ve 2013 yılına gelindiğinde bu rakamın 362 milyon liraya çıktığını belirten Eker, verilen desteklerin ve uygulanan projelerin karşılık bulduğunu söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın et hayvancılığını geliştirmek için çalışmalar yaptığını belirten Eker, şunları söyledi:
"Et hayvancılığında suni tohumlama ve ondan elde edilen buzağı kültür ırkı ile tohumlanırsa hayvan başı 500 lira veriyoruz. Küçükbaş hayvancılıkla ilgili çalışmalar da yapıyoruz. Küçükbaş hayvancılıkta en önemli sorunlarımızdan birisi, insanlarımızın giderek bu faaliyeti terk etmesi. Şehirlere göçle, insanlar sürü hayvancılığını terk etti. Dolayısıyla eskiden çoban deniyordu, biz ona yeni bir unvan verdik. Artık ’sürü yöneticisi’ diyoruz. Başlattığımız sürü yöneticisi eğitim programları yaklaşık 1,5 yıldır devam ediyor. Eğitimlerini tamamlayanlara sertifika veriyoruz. Sertifikalı sürü yöneticilerini istihdam edenlere de yılda 5 bin lira veriyoruz. Et ırkı hayvancılığını geliştirmeliyiz ve dışarıdan et alma ihtiyacını ortadan kaldırmamız gerekli. Bunun için projeler üretiyoruz. Koyunculuğu, sürü hayvancılığını geliştirmek için çalışıyoruz. Bu son derece önemli."
2006 yılında Kırsal Kalkınma Projesi başlatıldığını, proje sayesinde ülke genelinde yatırım yapan müteşebbislere destek olduklarını vurgulayan Eker, ülke genelinde tapulaştırma çalışmalarına da hız verdiklerini ve 2023 yılına kadar bütün Türkiye’de bu çalışmayı tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.

Haberin Devamı


PAMUKTAŞ’A ZİYARET, OSB’DE AÇILIŞ


Bakan Eker, yaklaşık 200 kişiyle birlikte basına kapalı olarak devam eden ve 2 saat süren toplantının ardından Pamuktaş Köyü’nde faaliyette olan 5 bin başlık Koyunculuk İşletmesi BAYTAŞ’ı ziyaret etti. Yetkililerden tesis ve faaliyetleri hakkında bilgi alan Bakan Eker, daha sonra Bayburt Organize Sanayi Bölgesi’ne gelerek Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) destekli Kahvaltı Dünyası Süt Fabrikası Açılışı’nı yaptı. Tesisleri gezerek hayırlı olsun temennilerinde bulunan Bakan Eker’e Trabzonlu işletme sahibi tarafından üzerinde Mehdi Eker yazılı Bayburtspor ve Trabzonspor forması hediye edildi.