Gündem Girişimci kadınlara danışmanlık desteği!

Girişimci kadınlara danışmanlık desteği!

20.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadın yönetici oranında 5 puanlık düşüş TOBB’u harekete geçirdi. TOBB, kurduğu özel hatla iş kurmak isteyen kadınlara danışmanlık hizmeti verecek...

Girişimci kadınlara danışmanlık desteği

2014 yılında global ortalamada kadın yönetici oranlarında ciddi bir değişim olmazken, Türkiye’de 5 puanlık bir düşüş oldu. Dünya genelinde, tepe yönetimlerin yüzde 24’ü kadınlara emanet edilmiş durumda. Doğu Avrupa (yüzde 37), güneydoğu Asya (yüzde 35) ve Çin (yüzde 38) başı çekerken, Japonya (yüzde 9), Birleşik Arap Emirlikleri (yüzde 14) ve Hindistan (yüzde 14) kadın yönetici oranlarının en düşük olduğu ülkeler. Türkiye 2013’te yüzde 30’luk bir oran yakalamışken 2014 sonuçlarında yüzde 25’lik bir sonuçla 5 puanlık bir düşüş sergiliyor.

Haberin Devamı

Köyden gelen işsiz

Ankara Sanayi Odası’nın tespitlerine göre Türkiye’de tarım istihdamındaki hızlı azalma, kadın istihdamının giderek düşmesine yol açıyor. Tarımda çalışan kadınlar, tarım dışına çıktıklarında veya şehre göç ettiklerinde işgücüne katılamıyor. Bunun en önemli nedeni ise mesleksizlik. Cinsiyet eşitliği endeksinde Türkiye, 149 ülke arasında 69’uncu sırada yer alıyor. Kadınlarda işgücüne katılım oranı, erkeklerden yüzde 40 az. ABD’de ise işgücünün yarısı kadın.

TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu, sermaye sahibi kadınlara iş kurma ya da genişletme için danışmanlık vermek için 906 0 666 numaralı “Alo Kadın” girişimcilik danışma hattını kurdu. TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serpil Polat, Türkiye’deki girişimcilerin toplam girişimciler içindeki payının yüzde 9 olduğunu belirtti. Polat, danışma hattı sayesinde kadın girişimcilerin kendilerine yönelik hibe ve fon desteklerine kolayca ulaşmalarını sağlayacaklarını, sıra şirket kuruluş prosedürlerine ilişkin bilgilerin kadınlara iletileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Uzman yanıtlayacak

Pilot bölge olarak Ankara’yı belirlediklerini ifade eden Polat, iki uzmanın danışma hattında çağrılara yanıt vererek, kadın girişimcilerin isim ve adreslerini alacaklarını, daha sonra başvuru sahiplerinin iş tecrübeleri ile iş yapmak istedikleri alanların proje uzmanına iletileceğini söyledi. Uzmanların değerlendirmesinin ardından başvuru sahibine mail ya da telefonla dönüş yapılacak.