Siyaset Gözler TBMM’ye sunulacak metinde

Gözler TBMM’ye sunulacak metinde

03.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti anayasa değişiklik metnine son şeklini veriyor. MHP, metnin yazımında bir kriz çıkmazsa, teklife hem Meclis’te hem de referandumda “Evet” diyecek

Gözler TBMM’ye sunulacak metinde

Ak Parti’nin başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliği teklifi ile ilgili Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin görüşmesinin ardından varılan uzlaşmanın ardından TBMM Başkanlığı’na sunulacak metin merakla bekleniyor.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in “Bahçeli kurt siyasetçidir” diyerek anayasa teklifinin yasalaştırılması sırasında bir yol kazası yaşanabileceğine vurgu yapması, Ak Parti kanadında MHP’ye dönük endişeler olduğu iddialarına yol açmıştı. Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekilleriyle görüşmesinde hem de Başbakan Yıldırım’ın temaslarında Bahçeli’ye olan güveni yinelemelerinin anayasa sürecine olumlu katkı sağladığı belirtiliyor. Bahçeli de kurmaylarıyla görüşmelerinde ülkenin geleceği için bir yola çıkıldığını ve MHP’nin üzerine düşen sorumluluğunu sonuna kadar tereddütsüz yerine getireceğini dile getiriyor. Ancak MHP’de de olası bir sapma yaşanması ve olumlu gidişata gölge düşülmesinden endişe ediliyor.

Haberin Devamı

Temaslar sürüyor

Yıldırım ve Bahçeli’nin görüşmesinde iki madde üzerinde pürüz yaşandığı kamuoyuna yansımıştı. Bu iki madde üzerinde AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül ile MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak bir araya gelerek çözüm arayacak. Kulislerde MHP’nin Cumhurbaşkanı’nın kararname çıkarma yetkisi ve fesih yetkisi konusundaki görüşünde ısrarcı olacağı belirtiliyor. İki konudaki pürüzlerin giderilmesi ve teklifinin yasalaşması sırasında bir kriz çıkmaması halinde MHP’nin hem Meclis’te hem de referandumda, “evet” diyeceği belirtiliyor.

Sıradışı senaryo

MHP kulislerinde sıradışı bir senaryo da konuşuluyor. “Pürüzlü iki konuda uzlaşma sağlanamazsa ne olacak” sorusu üzerine kurulan senaryoya göre, Ak Parti eğer MHP’nin direnç gösterdiği iki konuyu her şeye rağmen getirirse, MHP Genel Kurul’daki oylamalarda sadece bu maddeler için karşı tavır alacak. Uzlaşılan maddeler ve teklifin geneli üzerindeki oylamalarda “evet” diyecek. MHP, pürüzlü maddelerde ya oylamaya katılmayacak veya ret oyu verip söz konusu maddelerin 330’un altında kalarak düşmesini sağlamış olacak. Ak Parti içinde de “MHP bazı maddelerde 330 desteğini çeker mi” sorusunu gündeme gelebiliyor. Liderler zirvesinin ardından teklifin AK Parti teklifi olarak Meclis’e sunulacağının açıklanması da bu görüşleri gündeme taşıdı.

Haberin Devamı

İmza toplanıyor

Teklif henüz açıklanmadan Ak Parti grubunda milletvekillerinden imza toplanmaya başlandı. Bu sürecin salı günü biteceği, teklifin de en geç önümüzdeki cuma Meclis Başkanlığı’na verilmiş olacağı belirtildi. Grup kurmayları, arzu etmesi halinde TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın da teklife imza koyabileceğini, ancak oy kullanmasının mümkün olmadığını kaydetti. Bu durumda AK Parti, 317 milletvekiliyle tam kadro başkanlık teklifinin arkasında olduğunu gösterecek.

23 Nisan olabilir

Ak Parti, teklifin Meclis süreci ve olası referandum tarihleri üzerinde de çalışma yaptı. Parti yönetimi, teklif için yoğun ve gerilimli bir mesai yapacak. Ardından referandum için sahaya çıkacak milletvekillerinin bütçe görüşmelerinin ardından kısa süreli dinlendirilmesi planlanıyor. Teklifin Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerinin de ocakta başlaması bekleniyor.

Parti kurmayları, teklifin Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerinin yaklaşık iki hafta süreceğini hesapladı. Komisyon başkanlığınca konuşma sürelerinin ve önerge sayısının sınırlanması, mükerrer konuşma hakkı verilmemesi gibi yöntemler kullanılarak bu sürenin muhalefet tarafından uzatılmasının önüne geçilebileceğini belirten kurmaylar, Genel Kurul sürecinin de yaklaşık 1 ayı bulacağını düşünüyor. Yapılan hesaplamalara göre teklifin Meclis süreci en geç şubat ayının ortası itibarıyla tamamlanmış olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından da 60 günlük referandum takvimi işlemeye başlayacak. 60 günün dolmasını takip eden ilk pazar günü de referandum gerçekleştirilecek. Yapılan hesaplamalar kapsamında referandumun 23 Nisan 2017 Pazar gününe denk gelme olasılığı da bulunuyor.

Yazarlar