Gündem GSS prim borç durumu nasıl sorgulanıyor?

GSS prim borç durumu nasıl sorgulanıyor?

06.10.2016 - 09:39 | Son Güncellenme:

GSS borç sorgulama işlemini kısa sürede internetten gerçekleştirebilirsiniz. GSS kapsamında yer alan vatandaşlar online GSS borç sorgulama hizmeti ile ücretsiz olarak prim borcunu öğrenebiliyor. GSS borç sorgulama işleminin ayrıntılarını haberimizden bulabileceksiniz.

GSS prim borç durumu nasıl sorgulanıyor

İnsanlar hayatlarını devam ettirebilmek adına bazı ihtiyaçlara gereksinim duyarlar. Bu ihtiyaçları tamamlayabilmek adına kişiler bir an önce iş hayatına atılmak isterler. Artık insanlar iş imkanı bulduktan sonra kriterleri arasında bir de sigorta kurumlarının vereceği hizmet yer almaktadır. On sekiz yaşını geçen ve çalışan her vatandaşın sigortalı olabilme imkanı vardır. Artık bu imkanlardan faydalanmak yasal zorunluluklar sayesinde her vatandaşın hakkı sayılmaktadır. Sigorta kurumlarından faydalanabilmek için öncelik ile bir meslek grubuna dahil olmanız gerekecektir. Bu meslek grubuna göre dahil olacağınız sigorta kurumları değişkenlik göstermektedir. En çok bilinen sigorta kurumları arasında SSK ve Bağ-Kur yer almaktadır. Her ne kadar iki kurumun amacı vatandaşlarına başta sağlık alanında olmak üzere diğer sosyal alanlarda da avantaj sağlayıp kişilerin yaşam kalitesini artırmak olsa da hem işleyiş farkı hem de prim farkı bulunmaktadır.

Haberin Devamı

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

İşleyiş farkından kastımız ise örneğin SSK ; kişi bir kurum yada kuruluşta işe başlarsa iş vereni bu kişi için bu sigorta kurumuna düzenli prim ödeyerek kişiye SSK’lı olabilme hakkı verir. Bağ-Kur ise kişi bir iş yeri açar ve burada hizmet vermeye başlarsa kendi adına ödeyeceği düzenli primler sayesinde kişi Bağ-Kur’lu olabilme hakkı tanır kendine. Bu kurumların aynı zamanda zaman zaman yayınlanan beyannamelerde belirtildiği gibi prim farklılıkları da olabilir. Bu prim farkı gelir oranına göre ya da diğer şartlara göre de değişebilmektedir. Peki her iki kuruma dahil olamayacağınız bir şartınız yok ise ne yapmanız gerekiyor ? Elbette sizlerin de başta sağlık alanında olmak üzere diğer sosyal alanlardan faydalanabilme hakkınız var. Bu hakkı sizlere devlet GSS olarak tanımaktadır. Genel Sağlık Sigortası olarak tanımlanan GSS sayesinde diğer kurumlara bağlı olmayan vatandaşların da bir çok imkandan faydalanabilme hakkı doğuyor. GSS Sigortasının primleri ise belli bir maaşın altında geliri olan insanlara göre değişmektedir. Örneğin hiç bir geliriniz yok ise bunu ilgili kuruma beyan ettiğiniz takdirde devlet sizlerden prim almadan sizlere GSS olabilme hakkı tanır. Ancak prim ödüyorsanız ve borcunuzun olup olmadığını kontrol etmek istiyorsanız da GSS Borç Sorgulama işlemine ihtiyaç duyarsınız. GSS Borç Sorgulama işlemi için hiç bir resmi kuruma gitmenize gerek yoktur. GSS Borç Sorgulama işleminiz için öncelik ile bir e-devlet şifresine ihtiyacınız olacaktır. Bu e-devlet şifresini ise en yakın Ptt şubelerine başvurarak alabilmeniz mümkündür. Aldığınız bu şifre ile resmi e-devlet web sayfasına gidin. Ardından açılacak ola sayfada sizlerden bazı bilgiler istenecektir. Bu bilgileri girdikten sonra kimliğimi sorgula butonuna tıklayın . Yenilenerek açılacak olan sayfada e-hizmetler başlığı altında GSS Borç Sorgulama işlemine en uygun seçeneğe tıklayın ve GSS Borç Sorgulama işleminizi gerçekleştirin.