Gündem 16 YIL ÖNCE 16 YIL SONRA

16 YIL ÖNCE 16 YIL SONRA

01.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Refahyol Hükümeti’nin sona ermesine neden olan 28 Şubat 1997’de Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının üzerinden 16 yıl geçti. Aradan geçen sürede Türkiye’nin siyasi atmosferi çarpıcı bir biçimde değişti.

16 YIL ÖNCE 16 YIL SONRA

30 Ağustos 1998’de Genelkurmay Başkanı olan Hüseyin Kıvrıklıoğlu’nun, “Bin yıl sürecek” dediği 28 Şubat süreci hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği geçen yol soruşturma açtı; dönemin komutanlarının çoğu tutuklandı.
* 28 Şubat süreci adını, 28 Şubat 1997’de yapılan ve 9 saat süren MGK toplantısından aldı. Süreç, 1996 yazında RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile dönemin DYP Genel Başkanı Tansu Çiller’in uzlaşmasıyla Refahyol Hükümeti’nin kurulması ile başladı.
* Ekim 1996’da, Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin çadırında ağırladığı Erbakan’a Türkiye aleyhinde söyledikleri büyük tepki topladı.
* Sürecin MGK toplantısından önceki kritik gelişmelerinden biri de, 3 Kasım 1996’da Susurluk’taki trafik kazası oldu. Siyaset, mafya ve polis çeteleşmesini açığa çıkaran kaza için Erbakan “fasa fiso” dedi.
* Erbakan, 11 Ocak 1997’de Başbakanlık Konutu’nda tarikat liderleri ile şeyhlerine akşam yemeği verdi.
* Ordunun komuta kademesi, 22 Ocak’ta Donanma Komutanlığı’nın karargâhı Gölcük’te toplanarak, irticayla mücadele konusunda değerlendirmede bulundu.
* Gerilim yükselirken, 30 Ocak 1997’de, Sincan Belediyesi’nin düzenlediği ve cihat çağrılarının yapıldığı Kudüs gecesi gösterisi, tansiyonun zirveye çıkmasına neden oldu. 4 Şubat 1997’de Sincan’da, tanklar geçiş yaptı. Bazı tanklar bozulduğu gerekçesiyle meydanda bırakıldı.
* 5 Şubat’ta dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Erbakan’a uyarı mektubu gönderdi. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya, “İrtica, PKK’dan daha tehlikeli” dedi. Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir, “İran, terörist devlet muamelesi görmeli” dedi.
* 28 Şubat 1997’de sürece adını veren tarihi MGK toplantısı yapıldı. Gece yarısına dek süren toplantıda, 8 yıllık eğitime geçilmesi, tarikatlara bağlı okulların Milli Eğitim Bakanlığı’na devri, Kuran kurslarının denetlenmesi ve laiklikle ilgili yasaların uygulanması konularında bir dizi karar alındı. Kararları imzalamama konusunda bir süre direnen Erbakan, daha sonra ortağı Çiller’in baskısıyla bu kararları imzaladı.
* 21 Mayıs 1997’de Yargıtay Başsavcılığı, RP’nin kapatılması davasını açtı. Genelkurmay karargahında İkinci Başkan Çevik Bir’in koordinasyonunda, Refahyol’a karşı başlatılan psikolojik harekâta ivme kazandırılmaya başlandı. Haziran ayında Genelkurmay karargâhında, yüksek yargı organlarının başkan ve üyelerine, irtica tehditiyle ilgili bir brifing verildi.
* Yoğun siyasi baskılar üzerine Erbakan, 18 Haziran 1997’de Başbakanlık’tan istifa etti. Cumhurbaşkanı Demirel, Çiller’in güvenoyunu garantileyen imza toplamış olmasına rağmen hükümet kurma görevini dönemin ANAP lideri Mesut Yılmaz’a verdi. 30 Haziran 1997’de, Mesut Yılmaz’ın başkanlığında Anasol-D Hükümeti kuruldu.
* Bu hükümet döneminde, Başbakanlık’ta Batı Çalışma Grubu oluşturuldu.
* Dönemin Genelkurmay Başkanı olan Hüseyin Kıvrıklıoğlu’nun “Bin yıl sürecek” dediği 28 Şubat süreciyle ilgili geçen yıl Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nce soruşturma başlatıldı. Ağustos 1998’de Genelkurmay Başkanlığına atanan Kıvrıkoğlu atanan soruşturma kapsamında adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı; her hafta karakola gidip imza veriyor. 28 Şubat döneminin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Alpkaya, Etimesgut Zırhlı Birlikler Komutanı Erdal Ceylanoğlu ve Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak’ın aralarında bulunduğu çok sayıda emekli subay ise soruşturma çerçzevesinde farklı zamanlarda tutuklandı. Dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz ise soruşturma çerçevesinde tutuklanan sivil bürokrat oldu.